Med løbesko i Afrika
Christian Sørensen: Med løbesko i Afrika. Rejsebeskrivelse.
Forlaget Mellemgård, 2018.
Pris 269,95 kr.
Vandringsmanden er i europæisk tradition en søgende, rast- og hjemløs sjæl, der i ensomhed med ransel på ryggen og vandrestav i hånden søger ud for at opleve verdens mysterier, finde sandheden om verden og om sig selv.
Den moderne vandringsmand er i denne rejsebeskrivelse en nøgtern, midaldrende udviklingsøkonom med løbeshorts, svedig t-shirt og Adidas-løbesko. Han har fra 1980’erne til i dag villet trænge ned under overfladen på en lang række forskellige afrikanske lande, ikke ved hjælp af vandrestaven, men ved at løbe, og det giver bogen et originalt præg. Samtidig søger han at finde sin egen løbestil, hvilket fører til en række løbetekniske overvejelser. Dette sidste kommer dog i nogen grad til at skygge for bogens egentlige styrke: smukke og originale fortællinger om det afrikanske kontinent.
Løberytme blandes med samfundsrytme
Christian Sørensen foregiver her langt fra at have fundet sandheden om de mange lande, han har besøgt: Tanzania, Eritrea, Sudan, Sydsudan, Kenya, Malawi, Uganda, Gambia, DR Congo, Mozambique, Zimbabwe, eller helt at forstå hverken landenes eller deres befolkningers komplekse og ofte smertefulde udvikling efter deres selvstændighed. For der er mange sandheder om disse lande, og den udefra kommende europæer forstår kun en brøkdel.
Men under sine rejser, hvor dagene struktureres af ofte ensomme daglige morgenløbeture, har han alle sanser åbne. Hans egen løberytme, samfundets dagligdags rytme og afrikansk histories rytme flyder her sammen. Han registrerer således en mængde små detaljer, som samlet tegner fascinerende mønstre for læseren: lugte- og smagsoplevelser, farver, lyde, møder med dyr og mennesker, både børn og voksne kvinder og mænd, som han passerer, taler eller løber sammen med. Hans refleksioner over alle disse oplevelser sættes i perspektiv til tidligere besøg i landene og til hans oplevelser i Danmark. Han gengiver næsten filmisk, hvad han ser, med panoreringer over landskabet, fokuseringer på skrald i gaden, på en blomst eller et dyr – eller på den byudvikling, der har fundet sted med voldsom trafik, pragtbyggerier, nye slumkvarterer og de mange afrikanere på flugt. Sideløbende er der mange refleksioner over selve det at løbe, finde sin rytme og løbestil, Afrikas store løbetradition samt praktiske anvisninger og råd, hvis man som læser skulle blive inspireret af bogen til at løbe i Afrika.
Velskrevne rejseberetninger
Bogens moderne vandringsmand finder ikke sandheden, hverken om Afrika eller sig selv – og det er jo heller ikke udviklingsøkonomens mål med rejserne. Men han får nogle stærke oplevelser, afliver myter om farer ved at løbe i Afrika – og han finder sin egen løbestil.
Hvem henvender denne velskrevne rejsebeskrivelse sig til? Denne anmelder har aldrig været i Afrika og ved ikke, om han nogensinde kommer dertil. Men bogen giver både indsigtsfulde vinkler på kontinentets historie og nutidsforhold og visuelle, sansemættede oplevelser af natur og mennesker – uden at forfalde til rejseberetningers typiske klicheer, vestlig nedladenhed eller skråsikkerhed. Denne anmelder er heller ikke løber, men kan sagtens genkende den glæde og begejstring, som forfatteren fortæller om at få ved at bevæge sig, føle at kroppen fungerer og ved at forbedre sine resultater.
Hvis jeg ikke havde fået bogen til anmeldelse, havde jeg næppe læst den. Og det ville være ærgerligt, for den rummer fine læseoplevelser. Til spørgsmålet om, hvem bogen henvender sig til, synes jeg, at den peger i mange forskellige retninger, der er ingen klar målgruppe og intet klart ærinde fra forfatterens side udover det at reflektere over sin egen løbeteknik og nogle tankevækkende fortællinger om det afrikanske kontinent. Det betyder for mig at se, at hvis forfatteren gerne ville ud til en bredere kreds end løbe- og Afrikainteresserede – og hvilken forfatter ønsker ikke det? – ville det have været nyttigt med et skarpere redaktionelt blik til at skabe en større sammenhæng i bogen, f.eks. gennem større vægt på fortællingerne om Afrika og nedtoning af de direkte løbetekniske overvejelser og erfaringer.
Christian Sørensen har gennem flere år skrevet artikler og blogindlæg for Globalnyt – find de fleste af dem her og læs flere af hans fortællinger her.
*****
Anmelderen, Kjeld Mazanti Sørensen, er cand.mag. i historie, samfundsfag og religion, tidligere gymnasielærer, lærebogsforfatter og redaktør på Forlaget Columbus.