Søren Laubjerg er det musiske menneske, der kan både synge, optræde, komponere og ikke mindst være Den Internationale Højskoles bredt favnende forstander.
Torsdag den 16. januar fyldte han 60 år. Det blev fejret ved en fødselsdagsreception med 200 gæster på Den Internationale Højskole (IPC).
Nogle gæster har valgt – efter Søren Launbjergs ønske – at donere penge til foreningen ”Friends of IPC”, der giver stipendier til elever på Den Internationale Højskole. Det har indtil videre givet mere end 8000 kroner til foreningen.
Siden 2009 har Søren Launbjerg været forstander på Den Internationale Højskole i Helsingør, hvor han forinden arbejdede som underviser.
”Det at få lov til at arbejde indenfor højskoletraditionen, som jeg mener er en grundsten i det danske samfund, og at blive klog på globale temaer – sammen med unge mennesker fra hele verden – det var lige mig”, siger Søren Launbjerg i en pressemeddelelse.
Han understreger, at der i dag – næsten 100 år efter Den Internationale Højskole blev grundlagt – stadig er brug for, at unge lærer om og af hinanden på globalt plan.
Den Internationale Højskole giver eleverne bedre forudsætninger for – ikke kun at forstå – men også for at få et konkret udbytte af de muligheder, som et internationalt udsyn giver. Det gælder i vores globaliserede verden, og det gælder inden for landegrænsen, som Søren Launbjerg siger.
Jomo Kenyatta på højskole
Den Internationale Højskole i Helsingør, som er den eneste af sin slags i verden, ligger på hjørnet af Kongevejen og Montebello Alle i sundbyen.
Peter Manniche havde i årene efter 1. verdenskrig fostret ideen om at skabe en international skole efter dansk højskolemodel, og den 5. maj 1921 åbnedes skolen i Helsingør.
En højskole, hvor elever fra hele verden skulle mødes og lære om – og af – hinandens forskelligheder i mellemfolkelighedens navn.
Flere personer, som kom til at spille ledende roller i deres nationers kolonifrigørelse, har gået på skolen, for eksempel Jomo Kenyatta, der var Kenyas første premierminister.
I sin knap 100-årige tilværelse har skolen gennemlevet mange faser som på forskellig vis har afspejlet den globale udvikling.
Søren Launbjerg har som forstander befæstet den internationale profil ved at sætte øget fokus på globale temaer og blandt andet afholde weekendkurser om de såkaldte BRIKS-lande – Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.
Musikalsk forstander
Søren Launbjerg spiller i dag hovedrollen på Den Internationale Højskole, men han har tidligere haft en karriere indenfor musik og teater.
Blandt meget andet er hans bærende hovedroller i Gasolin Teaterkoncert på Dr. Dantes Avenue i 1994, i Østre Gasværk Teaters store forestillinger Les Miserables, Atlantis og Miss Saigon, i Hair og Black Rider på Betty Nansen Teatret, Troldmanden fra Oz og Robin Hood på Folketeatret og Tordenskiold, Trold kan Tæmmes, Piraterne fra Penzanes og Rent på Gladsaxe Teater, skriver højskolen i en pressemeddelelse.
Søren Launbjerg tog i 2015 også initiativ til projektet ”Nye Halfdansange”, der resulterede i udgivelsen af 18 nye melodier til digte af Halfdan Rasmussen, der var elev på Den Internationale Højskole.
Privat er Søren Launbjerg gift med lærer Anne Birgitte Aarenstrup, og sammen har de tre voksne sønner.
Læs mere om Den Internationale Højskole på skolens hjemmeside