Derfor kigges der mod USA og Kina, men også mod Afrika. Den 20. januar, blot få dage før udtrædelsen af EU, blev der afholdt et stort topmøde mellem Storbritannien og Afrika.
kommentar til The Guardian forud for topmødet i London.
Et ligeværdigt samarbejde
Storbritannien er ikke den eneste, der har Afrika i kikkerten.
Nationer som eksempelvis Rusland og Kina står ligeledes i kø for at bejle til et kontinent med store muligheder foran sig.
I november indbød den russiske præsident, Vladimir Putin, til stormøde med de afrikanske lande. Her italesatte russerne sig som en partner uden den kolonialistiske bagage, som europæiske nationer har med.
udtalte Putin forud for træffet.
udtrykte ønsket om at indgå et ”partnerskab for ligeværdige” og en handelsaftale med hele kontinentet i 2018.
lyder det fra von der Leyen til den irske kommissær.
Det samme budskab får den nye kommissær for udvikling, finske Jutta Urpilainen.
”Vi må drage mest fordel af de politiske, økonomiske og investeringsmæssige muligheder, som Afrika, med dets voksende økonomier, befolkninger og digitale innovationer, tilbyder,” fremgår det af arbejdsbeskrivelsen, hvor ”samarbejdet mellem ligeværdige” også bliver nævnt.
Gæld eller vækst
Der er altså kamp om afrikanernes gunst i resten af verden.
”Foresight Africa”, der denne gang dækker hele det kommende årti, er spådommene lyse. I indledningen til rapporten står der:
kommentar konfronterer Tony Blairs begejstring. Han påpeger blandt andet, at de mange kinesiske investeringer i Afrika kan sende kontinentet direkte ud i en ny gældskrise.
Det kan blive afgørende ikke blot for Afrika, men også for verden, om der bliver satset stort på den grønne omstilling på kontinentet. Og her kan EU måske spille den største rolle.
i et indlæg på European Think Tanks Group.
EU’s ministre enige om at gøre en ekstra indsats med klimadiplomati for at få andre lande til at styrke deres grønne tiltag.