Indeks over global udvikling har fået en ligestillingssøster

gettyimages-1205772801
Over hele verden demonstrerede kvinder for deres rettigheder på Kvindernes internationale kampdag 8.marts. Her i Dhaka, Bangladesh.
Foto: Allison Joyce/Getty Images.

9. marts 2020

Faktisk skulle det nye Gender Social Norms Index have været et kapitel i den årlige Human Development Report som FNs udviklingsprogram, UNDP, udgiver.

Rapporten er udkommet siden 1990 og rummer det famøse indeks Human Development Index – oftest forkortet HDI, der måler den generelle udvikling i verden ud fra en række parametre, deriblandt ligestilling.

Men alle var enige om, at kapitlet ville drukne i den store rapport, hvilket ville være en skam.

I stedet besluttede UNDP at give HDI et søsterindeks.

Det blev udgivet i sidste uge, som optakt til Kvindernes international kampdag og lagde hårdt ud med blandt andet at konkludere, at knap 90 procent af alle mænd og kvinder har fordomme om kvinder.

Det skriver UNDP i en pressemeddelelse.

Fordomme dominerer stadig
Ligestillingsindekset kigger på, hvordan sociale overbevisninger spiller ind på og forhindrer ligestilling mellem kønnene på områder som politik, arbejde og uddannelse

 For eksempel fremgår det, at omkring halvdelen af både mænd og kvinder mener, at mænd egner sig bedre til at være politiske ledere, mens mere end 40 procent synes, at mænd har mere ret til et arbejde i tider, hvor der er mangel på jobs.

Det får chefen for UNDP’s kontor for Human Development Reports til at konkludere følgende:

”I dag er kampen om ligestilling en historie om forudindtaget holdninger og fordomme.”

Datasættet, der ligger til grund for rapportens analyser, kommer fra 75 lande, som dækker 80 procent af verdens befolkning.

Det er endnu ikke besluttet, om ligestillingsindeks skal udkomme årligt.

Du kan finde rapporten Tackling social norms på UNDPs hjemmeside.