Mattias Söderberg
Mattias Söderberg (f. 1974) arbejder som klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, hvor han har arbejdet med fortalerarbejde i forskellige former siden 2005.
Han er oprindeligt fra Sverige hvor han også har arbejdet i både det svenske Sida (svarer til Danida i Danmark) og Landsrådet for Sveriges Ungdomsorganisationer (svarer til DUF i Danmark).
Klima er en del af Folkekirkens Nødhjælps fortalerarbejde med sult og Mattias har fulgt de internationale klimaforhandlinger siden 2007.
Siden 2012 er han formand for kilmaarbejdet i ACT alliance, Folkekirkens Nødhjælps globale alliance med medlemmer i 140 lande.
Læs hans tidligere blogindlæg på Globalnyt
Følg Mattias Söderberg på Twitter: @Mattias_S
Earth Day – Jordens dag – er en dag, hvor vi markerer, hvor vigtigt det er, at vi passer på den klode, vi alle er en del af. Kloden kan ses som en stor organisme, der sikrer os det mest essentielle, for at vi kan overleve. Vi må ikke glemme, at vi som enkelte individer er en del af denne organisme, hvor alt hænger sammen.
At vi har markeret Earth Day den 22. april hvert år siden 1970, er flot.
Det viser, at der findes et internationalt engagement for kloden, og at der findes mennesker rundt om i verden, der arbejder sammen, for at vi skal få en mere bæredygtig udvikling. Det er et tegn på samarbejde, optimisme og en energi, som kan inspirere os alle.
Men Earth Days 50 års jubilæum er også trist. Det er skuffende, at vi efter så lang tid stadig har brug for at råbe op og kræve politisk handling.
Videnskaben har i flere årtier understreget, at der er brug for at øge de politiske ambitioner, at der er brug for at lave om på vores måde at forbruge naturens ressourcer, og at der er brug for at introducere en mere bæredygtig udvikling. Alligevel står de fleste lande stadigvæk med en udviklingsmodel som bygger på gas, kul, og olie. Det er ikke noget at fejre.
Sandheden er, at der stadigvæk er brug for, at vi råber op og opfordrer til handling – også 50 år efter den første markering. For der er mere end nogensinde behov for, at vi husker på, at vi skal passe på vores klode, for alle vores handlinger påvirker den.
Klimakrisen er de seneste år blevet meget tydelig. Særligt klimarelaterede katastrofer, ikke mindst i fattige og sårbare lande, er blevet en tragisk del af nyhederne, men der findes stadigvæk håb. Forskerne bliver ved med at sige, at vi kan gøre en forskel, hvis vi skruer markant op for den grønne ambition nu.
Jeg ønsker, at Earth Day bliver ved med at være en dag, vi kan fejre, men jeg ønsker også, at vi i fremtiden vil bruge dagen på at fejre, at vi, i fællesskab, lykkedes med den grønne omstilling. At vi sammen sikrede, at vores udvikling, i både rige og fattige lande, blev bæredygtig.