”Jeg tror på mest muligt ansvar til de lokalt ansatte medarbejdere i felten, og jeg ville være en klods om benet mere end en hjælp, hvis jeg skulle udføre feltarbejde.” Udsagnet kommer prompte fra ADRA Danmarks tyske MEAL-rådgiver, der for nylig kom til kontoret som ny medarbejder. Mere om denne selverkendelse senere!
28-årige Katharina Ahrens leverer udsagnet på sin egen sprudlende facon. Hun taler gerne hurtigt og iblander ofte små hurtige grin.
Katharinas engelske titel er en forkortelse af ’Monitoring, Evaluation, Accountability og Learning’. Hendes rolle i ADRA Danmark er blandt andet at opbygge kompetencer hos organisationens samarbejdspartnere i projektlandene. Det endelige mål er at sikre, at effekten af arbejdet i felten bliver dokumenteret. Således kan ADRA hele tiden forbedre programmerne til gavn for modtagerne af hjælpen samt vise donorer og målgruppe, hvilke konkrete resultater, der kommer ud af bistanden. Katharina skal kort sagt understøtte partnerne i at indsamle en masse data på en struktureret måde.
Lærte arabisk i mellemøstlige NGO’er
Siden den nytilkomne kollega blev færdig med sin master i Humanitarian Action har hun af gode grunde orienteret sig mere på engelsk end på sit modersmål.
Dog har hendes karriere indtil nu krævet ekstraordinære sprogkundskaber. De seneste tre år har Katharina arbejdet på arabisktalende kontorer i først Jordan og senere i en syrisk NGO i Tyrkiet. I dag kan hun kommunikere på arabisk, og med hjælp fra en sprogskole i København håber hun på at opnå samme gode niveau med rigsdansk.
At hun gør fremskridt, er allerede tydeligt. Når medarbejderne i ADRA Danmark holder andagter om morgenen, sidder Katharina for det meste stærkt koncentreret med sprogørene foldet ud. Kun sjældent skeler hun til de mere eller mindre ubehjælpsomme Google-oversættelser af andagterne, som oplægsholderne printer til hende.
Har fundet sin egen plads i NGO-branchen
Tilbage til Katharinas udsagn om ikke at ville udføre de opgaver, som folk uden for branchen normalt forbinder med NGO-arbejderens stillingsbeskrivelse
”Efter at have arbejdet med forskellige mennesker i forskellige lande indenfor den humanitære sektor, har jeg fundet ud af, hvordan jeg bedst bruger mine kompetencer, og det er ikke i felten. Partnerkontorerne i ADRA Danmarks projektlande kender i forvejen målgruppens kultur og behersker sproget. Den fordel har jeg ikke. I stedet trives jeg med at hjælpe partnerkontorerne til at blive endnu dygtigere til deres arbejde. Jeg vil hellere lytte til deres behov og sammen med dem finde løsninger, så succeserne kan blive dokumenteret, mener den nye MEAL-rådgiver.
Tålmodighed er en af de egenskaber, Katharina selv mener at kunne gavne ADRA med. Hun har solid erfaring med at arbejde i lokale organisationer a la ADRA Danmarks samarbejdspartnere:
”I Danmark og Tyskland elsker vi at planlægge langt ud i fremtiden. På kontorerne i syd har de mange opgaver og udfordringer, der skal løses på én gang, og under de vilkår bliver langsigtet planlægning sjældent prioriteret. Jeg kender denne attitude og kan derfor nemt imødegå deres udfordringer.”
Kæresten fik hende til Danmark
Grunden, til at Katharina overhovedet kom til Danmark, var det faktum, at hendes danske kæreste skiftede sit NGO-job i Jordan ud med en stilling på dansk grund. Eftersom hun kun havde hørt positivt om ADRA fra venner i branchen, var hun ganske solgt, da hun så sin stillingsbeskrivelse fra organisationens danske kontor.
Nu skal den ekstroverte kvinde finde sig til rette i en dansk kultur, som slet ikke ligner det, hun kommer fra i Mellemøsten.
”Det kræver en stor indsats at danne nye venskaber her. Det er som om, de fleste danskere allerede har arrangeret sig med de venner, de synes, de har brug for. Man siger, at Danmark er landet med verdens lykkeligste borgere og de mest triste expats,” siger Katharina og smiler prøvende.
Hvis ikke tyskerens vindende og udadvendte personlighed er nok, kan hendes hobbyer såsom fotografering, svømning og bestræbelserne på at lære dansk nok hjælpe på vej.
Resten af kontoret byder Katharina hjerteligt velkommen!