Hvalerne trives i coronakrisens stilhed
Der er stille på gader og stræder verden over, mens frygten for coronavirus har lukket samfund ned. Også under havets overflade er der kommet mere stilhed.
over for den britiske avis The Guardian.
Det er en enestående mulighed for forskere, fortæller Michel Fournet fra Cornell University til The Guardian. Sidst, der var så fredsommeligt i oceanerne, var efter terrorangrebet d. 11. september 2001.
Her havde eksperterne mulighed for at foretage en banebrydende undersøgelse, der viser, at støj fra skibe hænger sammen med kronisk stress blandt bardehvaler.
Michel Fournet har selv lavet forskning, som viser, at hvalernes kommunikationsadfærd ændrer sig som følge af støjen.
”Vi har en generation af pukkelhvaler, som aldrig har kendt et stille ocean,” siger han.
publiceret i det videnskabelige magasin Cardiovascular Research. Forskerne har sammenlignet den dårlige luftkvalitets påvirkning af vores helbred med andre sundhedsskadelige fænomener.
Uden forurening fra fossile brændsler ville den gennemsnitslige levealder i verden stige med 1,1 år, konkluderer studiet.
konkluderer ny forskning publiceret i Scientific Reports.
Permafrosten lagrer enorme mængder kulstof, og hvis den smelter, vil drivhusgasserne ryge op i atmosfæren. Her vil de bidrage yderligere til den globale opvarmning, som allerede er godt i gang med at smelte isen i Arktis.
Elefantlort kan kompensere for kvægets udpining af jord
Elefanter er beskyttede i det meste af Afrika og en yndet oplevelse for turister. Men de er ikke altid populære lokalt, da de kan ødelægge marker og til tider kæmper med kvæget om vand og føde.
Et nyt studie viser imidlertid, at der bør være gode muligheder for sameksistens mellem flokke af kvæg og vilde elefanter. Nogle steder forarmer kvæg jorden ved at overgræsse. Men her kan vilde elefanter hjælpe.
Deres afføring giver nemlig næring til jorden. Problemet med kvæg er, at de ofte græsser om dagen og bliver lukket inde i stalde om aftenen, og det er så typisk i staldene, at de forretter deres nødtørft.
Elefanterne derimod tramper frit rundt hele døgnet. Samtidigt har deres tilbøjelighed til at vælte træer for at få adgang til at spise bladene også en positiv effekt på jordens sundhed, lyder det.