Moore provokerer igen
Den venstreorienterede amerikanske filmproducer Michael Moore er klar med en ny film – denne gang som producent, ikke instruktør. ‘Planet of Humans’ hedder den, og den blev lagt på til gratis streaming på Earth Day den 22. april.
Som titlen antyder, handler den om miljø og klima, men det er bestemt ikke alle grønne aktivister, der er begejstrede for filmen. Filmens tema er vedvarende energi og en påstand om, at den tærer på jordens ressourcer og er med til at sende flere klimaskadelige udledninger ud i atmosfæren.
Flere har krævet den fjernet fra streamingtjenester på grund af misinformation. Films for Action, hvor den var lagt op, tog den kortvarigt ned, men nu er den på igen. Den kan ses gratis her, nu sammen med en beskrivelse og henvisninger til noget af den kritik, der er haglet ned over den.
Om den gavner kampen mod klimaforandringer er nok et særdeles godt spørgsmål. Se filmen her
Punk mod apartheid
Det var en anden tid, som man siger. Sydafrika i 1970’erne var et land med skarp opdeling mellem hvide og sorte – kendt som apartheidsystemet.
Den hvide befolkning levede i et boblesamfund, der mindede meget om Storbritannien og middelklasse-USA – omend årtier bagud i forhold til samfundsudviklingen.
Det var et dybt konservativt samfund, hvor unge mænd havde kort hår, blev soldater når de var færdige med skolen og drak de øl og grillede i fritiden. Langt hår var ugleset, og det var forbudt at spille Rolling Stones i radioen.
Sammen med nabolandene Rhodesia og Portugisisk Østafrika var Sydafrika kolonialismens sidste bastion, som det udtrykkes i dokumentarfilmen ‘Punk in Africa’.
Men naturligvis var der modstand. En af de måder, det kom til udtryk, var gennem punkscenen i flere af Sydafrikas større byer.
For de oprørske unge var der meget mere på spil end for deres samtidige i Europa: Sydafrika var i krig i flere af nabolandene, og tilværelsen som soldat var livsfarlig. Og hjemme foregik der en systematisk og voldelig undertrykkelse af den sorte befolkning. Der var således rigeligt at gøre oprør mod, og flere af punkgrupperne blev en del af kampen mod apartheidsystemet.
I filmen møder vi – ud over Gay Marines, som der er en smagsprøve på ovenfor – også bands som Suck, Wild Youth, Safari Suits og Corporal Punishment.
1. maj fejres på nettet i år
I år markeres arbejdernes internationale kampdag hverken i Fælledparken, Tangkrogen eller andre steder i denne coronatid, hvor det ikke er tilladt at samles flere end 10 mennesker.
Men selvfølgelig skal den fælles kampdag fejres med taler, arbejdersange og røde faner – i år bliver det bare online.
Fra klokken 10 kan du både høre tale fra statsminister Mette Frederiksen, SF-formand Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper. Det er krydret med musik fra blandt andre Magtens Korridorer, Katinka og Bjørn Fjæstad. Hele herligheden kan opleves på Fagbevægelsens Hovedorganisations Facebook-side kl. 10-11.15.
Efter frokost er det så Oxfam IBIS, der klokken 14 til 15 vil hylde omsorgsarbejde, sammenhold og solidaritet i en digital fejring af 1. maj. Mød blandt andre udviklingsminister Rasmus Prehn, globaliseringsekspert Vandana Shiva og præsidenten for UNAIDS, Winnie Byanyima og hør musik fra Katinka.
Læs mere i Globalnyts kalender eller find arrangementet på Facebook.
Tilbage til Nigeria
Chinua Achebe er en af Afrikas mest kendte forfattere. Selvom den nigerianske forfatters (1930-2013) mest kendte bog er debutromanen ‘Alt falder fra hinanden’, vil vi slå et slag for romanen ‘Trives ej længere her’. Vi følger Obi, der i tiden omkring Nigerias uafhængighed sendes til England for at få en uddannelse betalt af hans landsby. Tanken er, at Obi med en uddannelse vil kunne få et godt job og sørge for landsbyens ve og vel. Men Obi er blevet en moderne mand, og da han kommer hjem, nægter han at falde ind i et system, hvor brune kuverter og tjenester er væsentlige tandhjul. Men landsbyen vil have penge, og Obi er hjælpeløst spændt ud mellem sin egen moral og sin forpligtelse over for sine rødder; mellem det moderne og traditionen.
‘Trives ej længere her’ kan lånes på e-reolen – og skulle man blive bidt af Achebe, jamen så kan man låne ‘Alt falder fra hinanden’ samme sted.