Efter halvandet år og tre parlamentsvalg får Israel nu endelig en regering.
11 højesteretsdommere har nemlig godkendt en treårig aftale mellem oppositionensleder Benny Ganz og nuværende premierminister og leder af Likud-partiet, Benjamin Netanyahu, hvor de to deler posten som regeringsleder, så de hver sidder halvandet år.
Højesterets sanktionering skaber begrundet frygt for, at annekteringen af besatte områder på Vestbredden nu vil tage til. Både Ganz og Netanyahu har nemlig længe ønsket at inddæmme mere af Jordandalen, der længe har været betragtet af israelere som Israels østlige grænse. Dalen er en del af et område, hvoraf Israel i forvejen kontrollerer 60 procent, og så længe præsidenten i USA hedder Donald Trump, har jødiske bosættelser mere eller mindre frit lejde til at overtage de resterende 40 procent.
Den sidste grænseovergang
Jordandalen spiller en afgørende rolle for Israels vandforsyning. Vand fra Genesaretsø ved Golanhøjderne løber igennem dalen og derfra hele vejen ned til havnebyen Eilat ved Det Røde Hav. Vandet er afgørende for husholdninger og for kunstvanding i Negevørkenen mod syd.
I området bor også en del palæstinensiske familier. Ligesom andre steder på Vestbredden bliver familierne ofte overfaldet af det israelske militær, der med bulldozere jævner deres beboelser med jorden, og selv når FN forsøger at hjælpe ved at levere byggematerialer til genopbygningen, bliver materialerne konfiskeret af hæren.
Hvad værre er, så ligger den eneste grænseovergang, som palæstinenserne kan benytte, når de vil rejse ud af Palæstina i Jordandalen – nemlig Kong Hussein-broen over Jordanfloden. Hvis broen bliver en del af Israel gennem en øget annektering af området, vil det efter alt at dømme blive yderst vanskeligt for palæstinensere at komme nogen vegne. For hvis grænsen ligger på israelsk territorium, må palæstinenserne ikke komme der, præcis ligesom det er tilfældet med for eksempel Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv.
En øget annektering vil således bidrage til at isolere og marginalisere palæstinenserne endnu mere.
Erik Schultz er freelancefotojournalist og var sidst i Palæstina i november 2019.