En strid mellem flygtninge fra Sydsudan og lokale landsbyboere i Madi-Okollo-distriktet i det nordlige Uganda endte i en massakre i midten af september. Ti flygtninge blev dræbt – heriblandt en teenagepige og en 25-årig kvinde og hendes baby – 19 blev alvorligt såret, og ti personer er stadig forsvundet. Derudover blev flere hjem hærget eller brændt ned. Den ugandiske regering har reageret ved at sende tropper til området i et forsøg på at undgå en eskalering af situationen.
Det voldelige sammenstød opstod ved en brønd, som deles af flygtninge og landsbybeboere. Angiveligt omhandlede striden et angreb på en lokal kvæghyrde, som de lokale mente, sydsudaneserne stod bag. Striden kan dog også tilskrives det øgede pres på ressourcerne i Uganda, som huser Afrikas største flygtningebefolkning på 1,4 millioner, hovedparten fra Sydsudan og DRC.
Progressiv og generøs flygtningepolitik
Uganda har, som tidligere beskrevet i Globalnyt, udmærket sig ved at føre en progressiv og inkluderende flygtningepolitik og har forpligtet sig til at realisere målene i FN’s Globale Flygtningeaftale, Global Compact on Refugees. På trods af Covid-19-restriktioner og lukkede grænser er Uganda da også fortsat med at tage imod flygtninge fra nabolandenes krigszoner. Flygtningene har langt hen ad vejen samme rettigheder som Ugandas egne borgere, og det har tidligere høstet ros fra FN’s flygtningehøjkommissær Filippo Grandi.
Den generøse flygtningepolitik fører dog i stigende grad til spændinger – både internt flygtningene imellem og mellem flygtningene og de lokale – hvor den udløsende faktor ofte er naturressourcer eller snarere manglen på samme.
Kampen om ressourcerne
“I et samfund med begrænsede ressourcer er der grænser for selv Ugandas generøse flygtningepolitik, og tragiske hændelser, som den vi så sidste fredag, kan finde sted, når både værts- og flygtningesamfund lever under svære livsbetingelser og stadig dårligere adgang til basale services,” siger Joel Boutroue, repræsentant i Uganda for FN’s flygtningsorganisation, ifølge The Guardian.
Han bakkes op af Jean-Christophe Saint-Esteben fra Dansk Flygtningehjælp i Uganda, som fortæller, at der er sket en stigning i antallet af konflikter om naturressourcer i den nordlige del af landet.
En anden episode skete tilbage i juli 2020, hvor der udbrød en voldelig konflikt mellem to forskellige etniske grupper fra Sydsudan i en flygtningelejr. Den ene gruppe, kukuerne, beskyldte den anden, nuerne, for at have stjålet majs. Tre teenagedrenge blev dræbt og 280 boliger blev sat i brand, skriver Voice of America.
Selvom Uganda over en lang periode har taget imod mange flygtninge, har der været meget få hændelser, som dem landet har oplevet på det seneste.
Det er for tidligt at sige, hvorvidt hærens tilstedeværelse vil have positiv effekt i området. Indtil videre har tropperne i samarbejde med politiet fundet og arresteret 28 mistænkte fra massakren i Madi-Okollo.