Bistanden kort: Fuld tryk på rygtemaskinen og et ”bizart valg” til Nobels fredspris

gettyimages-1279329865
Nobels fredspris går i år til World Food Programme og organisationens nummer to, Amir Abdulla, ser ud til at være glad for det. Men det var et dårligt valg, lyder det fra britisk ekspert.
Foto: Franco Origlia/Getty Images
Laurits Holdt

13. oktober 2020

Velkommen til denne uges ’Bistanden kort’, ugen hvor FN-organisationen World Food Programme blev tildelt Nobels fredspris, hvilket ikke alle synes er en fantastisk ide. Mere om det senere.

ny evaluering af det såkaldte myndighedssamarbejde. Vi var også med, da Timbuktu Fonden lancerede sin årlige analyse af finanslovsforslaget fra regeringen. Fonden havde inviteret to gæstetalere; tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach – som vi vender tilbage til lidt senere – og professor Anne Mette Kjær.

Sidstnævnte talte på forskningens vegne varmt for de lange seje træk og kapacitetsopbygning gennem partnerskaber, som især ligger i landeprogrammerne. Men partnerskaber ser ud til at være en truet race i regeringens bud på en finanslov for 2021 og her skal vi passe på, advarede professoren.


Professor om Nobelpris til WFP: ”Et komplet spild af prisen”
”Det er en fredspris. Det er ikke en humanitær pris,” lyder det fra Mukesh Kapila, der er professor i global sundhed og humanitære anliggende på University of Manchester.

”Det er et bizart valg og det er et komplet spild af prisen, hvis du spørger mig. Jeg tror ikke World Food Programme har brug for pengene, og jeg har virkelig noget imod at give hædersbevisninger til folk, der bare udfører deres betalte arbejde,” siger han videre til onlinemediet Devex.

”Jeg kunne lige så godt få et diplom for at stå op i morges,” lyder et sidste svirp fra Mukesh Kapila, der tidligere har arbejdet for blandt andet Den internationale føderation af Røde Kors og Røde Halvmåne selskaber, Verdensbanken og det nu nedlagte britiske Department of International Development.


Partnerskaber = engagement
Professor Anne Mette Kjær var som nævnt inde på de kvaliteter, der ligger i partnerskaber og partnerskabsbegejstringen er noget, der går igen hos flere af udviklingssamarbejdets ’varme hænder’, kunne man blandt andet høre i en paneldebat i forbindelse med CISUs 25-års jubilæum.

”Med langvarige partnerskaber kan man arbejde med ting, som tager lang tid og faktisk nå i mål med dem. Vi har for eksempel samarbejdet med en af vores partnere fra de tog de første skridt mod bæredygtig skovforvaltning, til at de i dag eksporterer FSC-certificerede møbler til Danmark. Det er en kæmpe udvikling for målgrupperne og partnerne, og det motiverer mig utroligt meget,” lød det for eksempel fra Jens Kanstrup fra Verdens Skove og han sagde videre:

”Noget af det vigtigste ved vores partnerskaber er også, at vi har haft dem så længe, at vores partnere aldrig snakker os efter munden. De siger os imod, når vi siger noget, der ikke virker eller ikke passer ind i deres strategier.”

Han blev suppleret af Karina Ruby fra Denmark Lesotho Network:

”Muligheden for at have tætte og langvarige partnerskaber – og dermed arbejde på det lange seje træk er meget motiverende. Det er ikke noget, der engagerer, som når vi hører, at vores arbejde bidrager til udvikling i Lesotho.”

Læs mere om debatten hos CISU.


Rygtemaskine for fuld damp
Tilbage til Christian Friis Bach, der i weekenden pludselig skulle forsvare sig mod rygter om, at hans afskedigelse fra Dansk Flygtningehjælp i 2019 havde noget at gøre med seksuelle krænkelser. På sin Facebookside forklarer han selv:

”Kort før jeg skulle på, kom redaktøren hen til mig. Hun fortalte, at de desværre ikke kunne bruge mig og bringe indslaget, fordi en politisk kommentator lige havde fortalt, at der var rygter om, at jeg blev fyret fra Dansk Flygtningehjælp på grund af seksuelle krænkelser.”

”Jeg blev dømt ude på stedet, og blev virkeligt rystet. Det er første gang, jeg hører om beskyldningen direkte, men jeg har fornemmet siden fyringen, at der var noget galt. At døre pludseligt blev lukket.”

”Jeg vil starte med at sige, så klart som jeg kan, at jeg ikke blev fyret fra Dansk Flygtningehjælp eller er stoppet noget andet sted på grund af seksuelle krænkelser, overgreb eller sexistiske udtalelser.”

”Men det er stort set umuligt at forsvare sig.”

Se hele Christian Friis Bachs opslag på Facebook.


Frigivet i Mali
Det er langt fra tale om en betingelsesløs frigivelse, skriver flere medier. Som betaling for de fire gidsler har Malis regering angiveligt løsladt flere end 100 jihadister.

Sophie Petronin blev frigivet sammen med tre andre gidsler: Den maliske politiker og tidligere præsidentkandidat Soumaïla Cissé, som blev taget til fange i marts, en italiensk missionær, Pierluigi Maccalli, som blev taget til fange i 2018 og en anden italiener, Nicola Chiacchio, der skal være blevet taget til fange, da han som turist rejste i Mali.

France 24 har mere om historien.


Bæredygtige røde næser
Folk der har opholdt sig i Storbritannien har muligvis stiftet bekendskab med de røde næser, der kommer frem på ’Red Nose Day’. Det er en del af indsamlingskampagnen ’Comic Relief’, hvor komikere donerer deres talenter for at samle penge ind til velgørende formål – både i Storbritannien og i verdens noget mere fattigdomsprægede lande. Giver man en donation til kampagnen, får man en rød klovnenæse. Det er ret sjovt. Men at kaste om sig med plastikdimser er ikke ok mere, så nu har kampagnen fået udviklet en plantebaseret næse, som tages i brug til Red Nose Day i marts 2021.

Grin til Gavn – Red Barnets comedyshow’.


Det var alt, vi valgte at bringe i denne uge. Har du eller din organisation tips til nyheder og andre historier fra det danske udviklings- og bistandsmiljø, så tøv ikke med at sende dem til os på [email protected]