Crème de la crème af afrikansk litteratur fra 2020

globalnyt_-_690x390-2
Brittle Paper guider dig til årets 50 must-reads fra det afrikanske kontinent.
Foto: Diverse/Globalnyt
Gerd Kieffer-Døssing

15. december 2020

Det er ikke meget afrikansk litteratur, der når vores breddegrader. Meget lidt bliver oversat, og selv på originalsprog er udvalget begrænset – og omtale eller reklame er en by i Rwanda.

Brittle Paper er et onlinemagasin, der har dedikeret sig 110 procent til afrikansk litteratur og til at inspirere flere læsere i hele verden til at dykke ned i afrikanske bogudgivelser.

Med blæk på næsen efter et helt års gennemgang af udgivelser, som endda møjsommeligt logges i en database, og en nøje observation af den afrikanske litterære scene, har holdet bag Brittle Paper udgivet deres ultimative 2020-guide: 50 bemærkelsesværdige afrikanske bøger fra 2020.

Listen indeholder litteratur fra det meste af kontinentet (alle oversat til engelsk) og noget for enhver smag.

For krimielskerne, der sværger til skandinaviske forfattere, er der tre antologier – ’Joburg Noir’, ’Nairobi Noir’ og ’Addis Ababa Noir’ – der tager læserne med ind i gyderne og myterne bag de tre storbyer. Om den sidste skriver Brittle Paper, at den ”med garanti vil få din puls op”.

I sine erindringer skriver Unoma Azuah om at vokse op og leve som lesbisk i Nigeria – hendes bog ’Ambracing my shadow: Growing up lesbian in Nigeria’ roses for at være sublimt skrevet.

Der er flere novellesamlinger på listen, en børnebog samt (selvfølgelig) et væld af romaner. Blandt andet ghanesiske Yaa Gyasis anden bog ’Transcendent kingdom’, ’The Perfect Nine: The Epic of Gĩkũyũ and Mũmbi’, der er et feministisk take på en gammel fortælling af kenyanske Ngũgĩ wa Thiong’o og den historiske roman ‘At night all blood is black’ af senegalesiske David Diop, der tager udgangspunkt i de senegalesiske mænd, der kæmpede i første verdenskrig.

Læs også: Globalnyts anmeldelse af Yaa Gyasis debutroman.

Listen tæller også flere digtsamlinger. Blandt andet ’Deluge’, hvor tunesisk-amerikanske Leila Chatti tager læserne med ind i sin kamp mod kronisk vaginal blødning og væver det sammen med religiøse opfattelser af sygdom som en straf, og ’No roses from my mouth’ af den kendte feminist Stella Nyanzi, der skrev digtene, der også nåede at udkomme, mens hun sad i fængsel i Uganda.

Der er nok sider at kaste sig over og nok historier at dykke ned i til at komme igennem både jul og bølge tre, fire og fem af corona.