Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde, CKU, er kommet i Udenrigsministeriets søgelys på grund af en mistanke om økonomiske uregelmæssigheder.
I en indberetning dateret 27. januar 2021 til Rigsrevisionen skriver Udenrigsministeriet blandt andet:
”Uregelmæssighederne knytter sig især til angiveligt forkert registrering af timesatser til maksimumsats frem for kostpris. Derudover skulle der være tale om fejlagtig afregning af lønudgifter, samt manglende orientering om fejl i tidligere års regnskaber blandt andet angående disponerede midler, med risiko for overforbrug. Det mistænkte beløb estimeres for nuværende at være på 150.000 kroner.”
De omtalte timesatser er den timeløn til en medarbejder, som en organisation maksimalt må fakturere Danida/Udenrigsministeriet for. Her har CKU ifølge indberetningen angivet det aftalte maksimumbeløb i stedet for den løn, som rent faktisk blev udbetalt.
Hvor lang tid uregelmæssighederne strækker sig over, fremgår ikke af indberetningen og sekretariatschef Peter Blum Samuelsen ønsker ikke at udtale sig om det. Han skriver følgende til Globalnyt:
”Vi foretager løbende en vurdering af, hvordan Udenrigsministeriets administrative retningslinjer overholdes, og vi afventer nu en undersøgelse fra Udenrigsministeriet.”
Han skriver videre, at han ikke ved, hvem der har opdaget uregelmæssighederne, så det må formodes, at det ikke er sket internt i CKU.
Har administreret Danida-midler siden 2006
CKU skiftede i januar navn fra Dansk missionråds udviklingsafdeling, DMRU, og har 35 år på bagen. Organisationen er en paraplyorganisation for 38 kirkelige udviklingsorganisationer.
Læs mere om CKU og navneskiftet i ‘Bistanden kort’ fra 12. januar.
CKU har siden 2006 bestyret en række puljer for Danida på samme måde, som CISU administrerer blandt andet Civilsamfundspuljen:
- CKU-puljen med en årlig bevilling på 20 millioner kroner fra Udenrigsmisteriet. Puljen støtter CKU-medlemsorganisationers udviklingsprojekter med formål at styrke civilsamfundsorganisationer i udviklingslande.
- Tros- og religionsfrihedspuljen, der er målrettet projekter, som støtter tros- og religionfrihed. Den kan søges af både medlemmer og ikke-medlemmer af CKU. Puljen blev oprettet i 2020 og har en årlig bevilling på fem millioner kroner.
- Genbrug til syd, der yder økonomisk støtte til forsendelser af doneret, brugt udstyr til udviklingslandene. Her er der en årlig bevilling på 8,8 millioner kroner.
Hertil kommer, at CKU på Danida/Udenrigsministeriets vegne administrerer refusion af skolepenge for børn af danske medarbejdere, der er udsendt til humanitært eller udviklingsmæssigt arbejde.
Globalnyt har forelagt sagen for en kilde med indgående kendskab til økonomistyring i ngo-sektoren. Vedkommende ønsker ikke at optræde i artiklen med navns nævnelse, men redaktionen kender naturligvis personens identitet. Kilden vurderer, at sagen mest af alt handler om, at der ikke har været helt styr på de forskellige regler og ikke om bevidst snyd.
”Der er nok en grund til, at de har oprettet en stilling som økonomichef,” skriver kilden og henviser til dette stillingsopslag.
I stillingsopslaget skriver organisationen blandt andet:
”DMRU er i de senere år vokset i opgaver, kompleksitet og omsætning. Det stiller større krav til vores organisation, og derfor søger vi en solid medarbejder til en nyoprettet stilling som økonomichef. Du vil også være sekretariatschefens højre hånd i den daglige ledelse med fokus på opfyldelsen af de økonomiske og forvaltningsmæssige krav, som udviklingen af organisationen forudsætter.”
Peter Blum Samuelsen oplyser, at der er blevet ansat en økonomichef, som begynder i stillingen 1. april. Beslutningen om at oprette stillingen blev taget, før sagen blev rejst i udenrigsministeriet, oplyser han.
Udenrigsministeriet oplyser i indberetningen, at det er i dialog med CKU om sagen, og at Rigsrevisionen vil blive underrettet, når der er nyt i sagen.
OPDATERING:
Udenrigsministeriet lukkede sagen 5. maj 2021 og skrev i den forbindelse til Rigsrevisionen:
I forlængelse af Udenrigsministeriets underretning af 26. januar 2021 kan det oplyses, at ministeriet gennem en uafhængig revisor har undersøgt de faktiske forhold rejst omkring økonomiforvaltningen i Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde som beskrevet i den tidligere underretning.
Revisionen er nu tilendebragt og den konkluderer, at der ikke er set eksempler på bevidst eller systematisk forsøg på omgåelse af Udenrigsministeriets retningslinjer for CKU-puljen.
Udenrigsministeriet vil fortsætte dialogen med CKU med henblik på at sikre, at der følges op på eventuel tvivl hos samarbejdspartneren om tolkning af ministeriets retningslinjer.
Sagen betragtes hermed som afsluttet uden tab af danske midler.