Bistanden kort: Skandale i Oxfam og en amerikansk hånd til Palæstina

gettyimages-1041658484
I 2018 stoppede Donald Trumps administration støtten til FN-organisationen UNRWA, der hjælpe de 5,6 millioner palæstinensiske flygtninge. Nu genoptager Joe Bidens administration støtten.
Foto: Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency/Getty Images
Laurits Holdt

8. april 2021

Velkommen til denne uges overflyvning af dansk og international udviklingssamarbejde. Vi lægger for med en hurtig gennemgang af det, som vi selv har skrevet om siden sidst.

Udenrigsministeriet har udpeget en erfaren kvinde til posten som direktør for udviklingspolitik. Det er Lotte Machon, som har haft sin gang i udenrigstjeneste siden 2001.

CARE med flere arbejder på at skabe en ”bæredygtig flygtningelejr”. Vi har forsøgt at finde ud af, hvad det betyder.

Udenrigsministeriet har som det nok er mange af læserne bekendt sendt hele sin oplysningsindsats på en genovervejelsesrejse, som indtil videre har resulteret i en åben invitation til at skabe et nyt medie som afløser for Magasinet 360°. Nu har ministeriet også meddelt, at Engagementspuljen kommer til at fortsætte i 2021.

Som et indspark i debatten om den nye strategi for udviklingssamarbejdet, som skal vedtages i år, kipper Mission Østs generalsekretær, Betina Gollander-Jensen med flaget på vegne af de danske civilsamfundsorganisationer: ”Udenrigsministeriet bør prioritere sine medarbejderressourcer, så man bliver ved med at have råd og ressourcer til at støtte en bred vifte af danske organisationer og ikke forfalder til kun at støtte en håndfuld af de største danske ngo’er, FN og EU.”

Oxfam i DR Congo: Magtmisbrug og svindel
Der er noget helt galt i Oxfams afdeling i Den Demokratiske Republik Congo. I et brev til Oxfams topledelse fortæller fem medarbejdere i DR Congo om magtmisbrug, hvor ledere har ansat familiemedlemmer eller kvinder, som de har haft seksuelle forhold til, besøgt prostituerede, haft forhold til praktikanter og yngre medarbejdere og udført seksuel chikane. Andre beskyldninger handler om svindel og returkommission fra eksterne leverandører. Det er The New Humanitarian, der har historien, og her fremgår det, at to medarbejdere i organisationen er blevet suspenderet på grund af anklagerne, som fortsat undersøges.

Skandaler er ikke ukendte hos Oxfam. Efter den enorme jordskælvskatastofe i Haiti i 2010 strømmede nødhjælpsorganisationerne til den caribiske stat. Senere kom det frem, at ansatte hos Oxfam blandt andet havde udnyttet deres stillinger til at få seksuelle ydelser. Det var kun i februar, at organisationen efter Haiti-skandalen endelig blev erklæret egnet til igen at modtage statslige midler i Storbritannien.

USA rækker igen hånden ud til palæstinenserne
USA’s udenrigsminister Anthony Blinken meddelte onsdag at landet vil genoptage støtten til FN-organisationen UNRWA, som hjælper flygtningene fra Palæstina – flygtninge, der i dag bor i de israelskbesatte områder Vestbredden og Gaza og i nabolandene Libanon, Jordan og Syrien. Med efterkommere er der i dag 5,6 millioner palæstinensiske flygtninge, og de udgør fortsat den ældste og en af verdens største flygtningekriser.

UNRWA har været plaget af dårlig ledelse og nepotisme, men der er nu blevet ryddet op i organisationen – i hvert fald så meget, at de lande som havde tilbageholdt deres bidrag udbetalte dem i 2020.

Præsident Donald Trump besluttede i sin embedstid at stoppe støtten til UNRWA, hvilket var en økonomisk katastrofe for organisationen, da USA var den største enkeltdonor. Den beslutning er altså nu blevet omgjort af præsident Joe Bidens administration.

Den amerikanske støtte lyder på 150 millioner dollar til UNRWA, 75 millioner dollars i direkte humanitær bistand til Vestbredden og Gaza og 10 millioner dollars til fredsopbyggende tiltag, skriver det amerikanske udenrigsministerium.

Ny fond skal hjælpe fattige lande med at købe udstyr til Covid-19-indsatsen – første donation kommer fra Danmark
Som det første land har Danmark bidraget til en ny fond, der skal hjælpe lav- og mellemindkomstlande med at købe udstyr til indsatsen mod Covid-19, som for eksempel vacciner og udstyr til test og sikkerhed.

Det er FN’s børneorganisation, der bestyrer fonden med det ikke så huskevenlige navn ’ACT-A Supplies Financing Facility’, ACT-A SFF, hvor ACT-A i sig selv er en forkortelse for ’Access to COVID-19 Tools Accelerator’. Det fulde navn er altså ’Access to COVID-19 Tools Accelerator Supplies Financing Facility’.

Den danske donation er på 4,8 millioner dollars, godt 30 millioner kroner, som skal bruges til blandt andet personligt beskyttelsesudstyr og til såkaldt cold-chain, altså udstyr der kan holde vaccinerne på den rette temperatur helt frem til, de skal bruges.

”Danmarks bidrag til UNICEF vidner om vores stærke støtte til verdens fattigste lande her under pandemien. Vi har brug for effektive partnerskaber og global solidaritet for at overvinde den største logistiske udfordringer, som verden nogensinde har stået overfor. Danmark er en stolt partner med UNICEF i arbejdet med at accelerere den fri og fair distribution af Covid-19-vacciner og udstyr til lavindkomstlande,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (A) ifølge UNICEF.

Og så skal vi hjem til Danmark.

Gambia Media Support fylder 15 år

”Forleden var det GAMESes fødselsdag
hurra, hurra, hurra
Vi sikkert ingen gaver får
men pyt, vi hel’re tar’ en tår
af dejlig chokolade med flødeskum”

Det er først vers i en fødselsdagssang forfattet af formanden for Gambia Media Support, GAMES, Lars Møller.

Organisationen, der som navnet antyder, støtter medier og journalister i det lille vestafrikanske land Gambia, blev stiftet i 2006. En flok danske journalister var i 2002 på efteruddannelsesrejse til landet og mødte her blandt andre redaktøren Deyda Hydara. Han blev to år senere dræbt på åben gade af daværendes præsident Jammehs håndlangere. På baggrund af drabet besluttede en kreds af journalister at skabe en platform til at støtte deres gambianske kollegaer. Og i 2006 blev GAMES officielt stiftet. Resten er histore, som man siger og en del af den kan læses her på GAMES hjemmeside (hvor man også kan se de sidste vers i fødselsdagssangen).

Huslejestigning presser lille organisation ud
Organisationen FAIR, Fair Allocation of Infotech Resources, der klargør kasseret it-udstyr og sender det til partnere i udviklingslande, er kommet i knibe.

FAIR får det kasserede udstyr doneret, og organisationens frivillige står for alt arbejdet på et specielt indrette værksted i Københavns Nordvestkvarter. Men nu er FAIR blevet ramt af et dobbelthug: Huslejen er steget med en tredjedel, og aktiviteterne har ligget stille på grund af coronarestriktionerne. Flere andre organisationer kender til stigende huslejer og flere andre frivillige organisationer – for eksempel genbrugsbutikkerne – har lidt gevaldigt under forsamlingsrestriktionerne.

Men FAIR har det yderligere problem, at den har svært ved at få tilskud fra både fonde og offentlige kasser. Kommunen giver for eksempel ikke tilskud, fordi organisationen ikke er folkeoplysende, og den oplever, at flere og flere fonde ikke (længere) støtter humanitære eller internationale indsatser.

Læs mere om foreningen og dens kvaler på den hjemmeside.

Det var alt, vi valgte at bringe i denne uge. Har du eller din organisation tips til nyheder og andre historier fra det danske udviklings- og bistandsmiljø, så tøv ikke med at sende dem til os på [email protected]