Massiv støtte til EU’s udviklingssamarbejde

gettyimages-1312675340
EU's udviklingskommissær, Jutta Urpilainen, med Togos udenrigsminister, Robert Dussey
Foto: Olivier Matthys/Getty Images
Thomas Jazrawi

4. maj 2021

Ni ud af ti borgere i EU mener, at EU’s samarbejde med andre lande for at bekæmpe fattigdom er vigtigt. Der er imidlertid blot omkring en tredjedel, der mener, at EU har haft succes med bestræbelserne. 

Det fremgår af en ny meningsmåling af EU-borgernes holdning til udviklingssamarbejdet.

Undersøgelsen viser ganske pæn opbakning til udviklingsstøtten og samarbejdet med Afrika om at skabe bæredygtig udvikling. 

”Jeg er glad for at se disse meget positive resultater, der afspejler det bedste ved Europas værdier: global solidaritet, selv i hårde tider. Jeg glæder mig også over, at folk forstår, at et velstående, fredeligt og modstandsdygtigt Afrika er vigtigt for EU, og at det er de unge, der driver forandringen og er vores vigtigste partnere”, siger EU’s kommissær for internationalt samarbejde, Jutta Urpilainen, i en pressemeddelelse.

Den nye meningsmåling er foretaget i november og december sidste år i alle EU’s 27 lande. Det er foregået ved at udspørge 27.213 respondenter, 1.017 interviews er foregået i Danmark.

Danmark under gennemsnittet
77 procent af EU’s borgere mener, at det skal være en hovedprioritet for EU at takle fattigdom i udviklingslande, mens 62 procent er enige i, at deres egne nationale regeringer skal gøre det samme.

I Danmark er der ligeledes støtte til at lade fattigdomsbekæmpelse være en hovedprioritet for EU, men opbakningen på omkring to tredjedele ligger under det europæiske gennemsnit. Lidt over halvdelen af danskerne kan nikke anerkendende til, at fattigdommen i verden bør være en hovedprioritet for den danske regering. 

I alt mener 88 procent af borgerne i de 27 EU-medlemslande, at det er vigtigt at samarbejde med lande uden for unionen for at bekæmpe fattigdom, mens det samme gælder for 84 procent af danskerne. 

De største udfordringer for udviklingslandene er ifølge danskerne uddannelse, fred og sikkerhed samt demokrati og menneskerettigheder. For EU-borgerne som helhed er sundhed den største udfordring efterfulgt af uddannelse samt fred og sikkerhed. 

Ingen succes
Spørger man ind til de konkrete resultater af EU’s udviklingssamarbejdet er der et flertal, der kunne have ønsket sig mere. 59 procent af alle EU-borgere mener ikke, at unionen har haft succes i bestræbelserne på at nedbringe fattigdommen i udviklingslande. Det samme gælder 56 procent af danskerne i undersøgelsen. 

EU’s udviklingssamarbejde om at begrænse klimaforandringer får heller ikke mange stjerner hos borgerne. 55 procent af borgerne mener ikke, at det har været en succes, mens 56 procent af danskerne har samme opfattelse. 

Danida offentliggjorde i marts en lignende måling. Den viser, at der er en stigende opbakning til Danmarks udviklingssamarbejde. Her tilkendegiver mere end seks ud af ti, at de støtter den danske udviklingsbistand. 58 procent mener, at den gør en positiv forskel, mens 16 procent er uenige i det udsagn.   

Læs også: Opbakningen til udviklingssamarbejde er steget