“Tvungen organhøst i Kina synes at være rettet mod specifikke etniske, sproglige eller religiøse minoriteter, der tilbageholdes på forskellige steder ofte uden at være blevet forelagt årsagerne til arrestationerne eller arrestordrer (…) Vi er dybt bekymrede over rapporter om forskelsbehandling af fanger eller tilbageholdte baseret på deres etnicitet og religion eller tro.”
Sådan siger en række uafhængige menneskerettighedseksperter fra FN i en udtalelse den 14. juni. Her fremgår det, at eksperterne har modtaget pålidelig information, der viser, hvordan tilbageholdte fra minoritetsgrupper tvinges til at aflevere blodprøver og gennemgå undersøgelser af deres organer, blandt andet ultralyd og røntgen, mens andre fanger går fri. Angiveligt bliver undersøgelsesresultaterne registreret i en database over organdonorer.
Blandt minoriteterne er kinesere, der praktiserer falun gong, tibetanere, kristne og muslimer, herunder uighurer, som Kinas regering i flere år har forfulgt.
Læs også: Xi Jinping strammer grebet om Kinas minoriteter
De mest almindelige organer, der høstes fra fangerne, er hjerte, nyrer, lever og hornhinder, og procedurerne involverer angiveligt fagfolk såsom kirurger og anæstesilæger.
En milliardforretning
Kritikken fra FN er den seneste og mest vægtige kritik af den kinesiske regering, efter det London-baserede Det Kinesiske Tribunal – et uafhængigt tribunal, der blev lanceret med det ene formål at undersøge Kinas ulovlige organhøst – i marts sidste år kom med resultatet af sine undersøgelser. Dommen fyldte 160 sider med yderligere 300 siders vidneudsagn.
Blandt andet beskrives det, hvordan læger fra Kinas førende hospitaler inden for organtransplantation afslører i skjulte telefonopkald, at der organer til rådighed fra fængslede Falun Gong-tilhængere. En kinesisk myndighedsperson, der kalder sig selv “slagteren”, sammenligner organhøst med “at slagte grise”.
Kina har været under mistanke for ulovlig organhøst siden 2000, og FN’s menneskeretseksperter har tidligere, i både 2006 og 2007, taget sagen op med den kinesiske regering, men modtog mangelfulde svar, der blandt andet ikke inkluderede ventetider for organtildeling og informationer om, hvor de tildelte organer stammede fra.
”På trods af den gradvise udvikling af et frivilligt organdonationssystem, bliver informationer om alvorlige overtrædelser af menneskerettigheder i forbindelse med anskaffelsen af organer til transplantationer i Kina ved med at dukke op,” siger eksperterne i udtalelsen, der anmoder Kina om straks at reagere på påstandene om organhøst og tillade internationale uafhængige menneskeretsobservatører adgang.
Det Kinesiske Tribunal vurderer, at handlen med organer i Kina løber op i en milliard dollars årligt.