Torsdag morgen tikkede den ind, Danmarks udviklingspolitiske strategi for 2022-2026. Og ikke nok med at udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (A) har formået at samle et bredt flertal af Folketingets partier fra Enhedslisten til Det Konservative Folkeparti, så er strategien også historisk, fordi den for første gang direkte fremhæver og italesætter pressefrihed som en forudsætning for demokratisk udvikling.
Det er selvsagt en markering, vi hos IMS (International Media Support) er glade for, fordi det viser, at man fra politisk hold anerkender, at pressefrihed, medieudvikling og menneskers ret til at kunne tilgå uafhængig og troværdig information er helt centrale elementer i kampen mod den autoritære udvikling, vi desværre er vidner til i disse år.
Demokrati på retur
Det seneste årti er undertrykkelsen af civilsamfund og den frie presse globalt kun accelereret – til stor skade for verdens demokratiske udvikling. For den globale gennemsnitsborger er niveauet af demokrati tilbage på 1990-niveau, og den negative udvikling ser ikke ud til at have nået bunden endnu.
Det sidste halvandet år med Covid-19 har kun forstærket den negative udvikling, og i op mod to tredjedele af verdens lande er der sket alvorlige indskrænkninger af pressefriheden. I et demokratisk og menneskeretligt perspektiv kan det få enorme negative konsekvenser i mange år frem i tiden, og der er derfor behov for akut handling.
Derfor er det utroligt positivt, at man fra dansk side, så direkte i den nye strategi, vil tage livtag med den udvikling. Sammen med klimakrisen er den globale demokratisk krise det mest presserende problem i verden.
Gennem støtte til pressefrihed, medieudvikling og sikkerhed for journalister sikres det, at magthavere kan blive holdt ansvarlige for deres handlinger, men også at befolkninger verden over kan træffe livsvigtige beslutninger på et oplyst grundlag, og at alvorlige problemstillinger kan blive løftet til et niveau, hvor det fører til handling. Det er netop også af den årsag, at det typisk er journalister og aktivister fra civilsamfundet, som autoritære ledere slår ned på først, når befolkningernes ønsker om forandring skal kvæles.
Et langt, sejt træk
På den baggrund er det glædeligt, at det i den nye udviklingspolitiske strategi er gjort klart, at “menneskerettigheder og demokrati er et mål i sig selv”, og at de demokratiske fremskridt i verden skal komme nedefra. Faktisk er det altafgørende, at vi fra dansk side støtter netop civilsamfundet og frie medier i udviklingslande, da det er dem, der sikrer, at befolkninger kan organisere sig, lade deres stemme blive hørt og selv sætte retningen for den varige, positive udvikling.
Hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger, om at vende den negative demokratiske udvikling i verden, kræver det, at vi fra dansk side er villige til at tage det lange, seje træk, som det er at understøtte og opbygge solide civilsamfunds- og mediesektorer. Der vil uden tvivl være bump på vejen, og vi vil først kunne se resultaterne om lang tid, men det er det, der skal til, hvis vi ønsker at gøre en langvarig forskel.
Jesper Højberg er direktør i IMS (International Media Support).