Mere end 30 økologiske landmænd kørte sidst i september rundt i Uganda på en fælles inspirationstur. Landmændene, der kom fra både Uganda og Tanzania, besøgte på feltturen grupper af økologiske småbønder, der er støttet af danske udviklingsmidler.
Omdrejningspunktet for feltturen var at opsøge gode eksempler på en særlig gruppemodel, Økologisk Landsforening igennem mere end et årti har udviklet i samarbejde med økologiske landbrugsorganisationer i Uganda.
Gruppemodel langt fremme i Uganda
Modellen hedder Family Farmer Learning Groups, eller bare FFLG. Hver FFLG-gruppe består af 20-25 familielandbrug, hvor repræsentanter, der især er kvinder, typisk mødes ugentligt med det hovedformål at udbrede den økologiske praksis og skabe et tæt samarbejde og tillidskultur, der kan minde om andelstanken i Danmark.
Hver gruppe har en tovholder, en facilitator, som har fået undervisning i at bruge og formidle økologi-metoderne. I de enkelte grupper udveksler medlemmerne konkrete hands on-erfaringer med de økologiske metoder, ved at gruppemedlemmerne på skift besøger og arbejder på hinandens landbrug. Det kan for eksempel være at lære at lave et godt bunddække af planterester, der kan skærme jorden mod tropesolen og holde på fugtigheden – ikke mindst i de lange perioder med tørke.
Læs mere om FFLG-grupper: Skovlandbrug skal gøre bjergbønder klimarobuste
Som led i programsamarbejdet er der etablereret hundredvis af FFLG-grupper i Uganda og Tanzania. Uganderne har været i gang i flest år, og her er grupperne derfor generelt længere i deres udvikling. Her er flere af grupperne også gået flere skridt videre end bare at øge udbytterne hos de enkelte familielandbrug, efterhånden som de lærer at bruge økologi-metoderne systematisk. Småbønderne i Uganda samarbejder for eksempel også om at løfte deres gruppe til at være egentlige forretninger ved blandt andet at producere, forædle og sælge kaffe eller honning.
For at tappe af den viden, uganderne har samlet, rejste i alt 17 tanzaniske FFLG-facilitatorer med omtrent lige så mange ugandiske kollegaer rundt i det centrale og vestlige Uganda på en intens økologi-tour hen over fem dage i september.
Et samarbejde, der styrker den enkelte og styrker i flok
Thaddeo Tibasiima Kahigwa er tovholder for FFLG-akademiet i Uganda, der koordinerer og udvikler modellen og ikke mindst dokumenterer FFLG-modellens indvirkning på småbøndernes levevilkår. Formålet med ekskursionen var ifølgeakademilederen da også, at facilitatorerne ”kunne interagere og dele deres erfaringer”.
Han forklarer, at feltbesøgene gav delegationen mulighed for at lære af de FFLG-grupper, der har haft fremgang. Blandt de grupper var der for eksempel fokus på rotationen af besøg internt i grupperne, så gruppernes medlemmer på den måde lærer af hinanden og arbejder sammen.
”Alle var meget begejstrede over, hvad vi så. En del af tanzanierne forventede at møde folk, der bare arbejdede sammen i små grupper om praktiske landbrugsopgaver, men de var overrasket over at se, hvor langt grupperne er nået. For eksempel ved at yde mikrolån til hinanden internt i grupperne, dyrke fælles såsæd samt at forædle og sælge deres varer sammen,” siger Thaddeo Tibasiima Kahigwa.
Ud over aha-oplevelser og inspiration fik gæsterne fra Tanzania også såsæd med hjem fra en lovende banansort, de nu vil forsøge at dyrke selv.
”De ugandiske farmere var naturligvis stolte over at vise deres landbrug frem – og over hvad de har opnået ved at arbejde sammen i grupper. Men de viste ikke kun succeshistorierne. Vi talte også om emner, hvor der var plads til forbedringer,” understreger Thaddeo Tibasiima Kahigwa.
For eksempel besøgte facilitatorerne en gruppe, der selv forarbejder deres kaffebønner. Desværre får man i gruppen ikke vasket, afskallet og tørret kaffebønnerne optimalt, og derfor er bønnerne ikke i så god en kvalitet, som andre kaffeproducenter i området kan præstere – og derfor kan de kun få en lav pris for deres produkter.
”Der kan det jo handle om, at de ikke har fået inspiration fra andre landsbyer, men det fik de på stedet af gæsterne,” siger Thaddeo Tibasiima Kahigwa.
”Dem, der er gode, kan løfte de andre op. Det er et stærkt element ved vores gruppemodel, at medlemmerne støtter hinanden på den måde. Det handler ikke kun om praktisk viden, men også om at styrke bøndernes selvtillid.”
Peter Nordholm Andersen er redaktør på Magasinet Økologisk, der udgives af Økologisk Landsforening. Desuden løser han kommunikationsopgaver for foreningens ulandssekretariat.