Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Rockkoncert for et frit Tibet markerer 60-året for den kinesiske invasion

Støttekoncerten finder sted

Tid: Torsdag den 30. september kl. 21 (dørene åbnes kl. 20.30)

VerdensKulturCentret, Nørre Alle 7 (ved Sankt Hans Torv), Nørrebro Kbn

Entré: 75 kr. for koncert (adgang fra kl. 20.30)
Billetterne betales ved indgangen.

Drikkevarer og tibetanske snacks (momos) kan købes hele aftenen.


Støttekoncerten finder sted

Tid: Torsdag den 30. september kl. 21 (dørene åbnes kl. 20.30)

VerdensKulturCentret, Nørre Alle 7 (ved Sankt Hans Torv), Nørrebro Kbn

Entré: 75 kr. for koncert (adgang fra kl. 20.30)
Billetterne betales ved indgangen.

Drikkevarer og tibetanske snacks (momos) kan købes hele aftenen.

Arrangører: Støttekomiteen for Tibet (http://www.tibetkomite.dk) og United Nations for a Free Tibet (http://unitednations4freetibet.com/unfft)

Musikken leveres af 3 bands, der alle spiller gratis. Den skarpe danske singer-songwriter Kenneth Thordal byder på egne kompositioner, sjælfulde Metta Carter og Daniel Sedona leverer meditativ sang ledsaget af ufo tromme, og koncertens hovedindslag er verdensmusikbandet Didi Levy & Same Vibration.

Som et internationalt band, der spiller en rig blanding af rock, funk, reggae, hip hop, calypso, mellemøstlig musik og bluegrass, ønsker Same Vibration ifølge Didi Levy “at udtrykke den støtte, som Tibet nyder i befolkninger verden over”.

For snart 60 år siden – den 6. oktober 1950 – invaderede 40.000 kinesiske soldater den centraltibetanske stat, der indtil da var et uafhængigt land med en tusindårig historie. Kina har siden 1950 styret Tibet med hård hånd. Den tibetanske befolkning lider i dag under streng politisk kontrol, indoktrinering og overgreb mod religionsfriheden.

Koncerten må gerne ses som endnu et forsøg på at rokke ved den danske regerings opfattelse af, at Tibet er en del af Kina. Regeringen og de fleste af de politiske partier anerkendte den 9. december sidste år for første gang Kinas suverænitet i Tibet.

På den måde godkendte de også Kinas besættelse af Tibet, og det er i strid med alt, hvad Danmark ellers står for, når det gælder friheds- og menneskerettigheder. Anerkendelsen af, at Tibet er en “integreret del af Kina”, forråder ikke blot det tibetanske folk, men også vore egne værdier og dermed det danske demokrati.

Kina bør respektere den ret til selvbestemmelse, som FN ved flere lejligheder har indrømmet det tibetanske folk. Det kan den kinesiske regering bl.a. gøre ved uden forhåndskrav at indlede reelle forhandlinger med Dalai Lama om Tibets fremtid.

Kina bør desuden løslade alle politiske fanger, stoppe brugen af tortur, respektere tibetanernes ytrings-, forsamlings-, presse- og religionsfrihed og bremse den skæve udviklingspolitik og massive kinesiske indvandring, som har gjort tibetanerne til andenrangsborgene i deres eget land.

Overskuddet fra koncerten doneres til ofrene for et jordskælv, der ramte Østtibet den 14. april i år.

Yderligere oplysninger hos:
Anders Højmark Andersen
Formand for Støttekomiteen for Tibet
tlf.: 50 55 28 42

Bag om koncerten:

Kenneth Thordal
Skarp dansk singer-songwriter
www.Thordal.com

Metta Kim Carter & Daniel Sedona
Duo med ufo tromme og sang med en meditativ vibe
www.myspace.com/mettacarter

Didi Levy & Same Vibration
Rock, funk og verdensmusik med et positivt budskab
http://didilevy.com/
www.myspace.com/samevibration

http://www.kubik.kk.dk/verdenskulturcentret/arrangementer/stottekoncert-for-et-frit-tibet
http://www.facebook.com/event.php?eid=137935122916190
http://didilevy.com/frit_tibet

Tibet, baggrund:

Tibet ligger i Centralasien med Indien og Kina som naboer. Yarlungdynastiets 33. konge Songtsen Gampo samlede i det 7. århundrede hele det tibetanske plateau til et imperium og indførte et tibetansk albabet. Tibet, der i sin fulde udstrækning er på størrelse med Vesteuropa, har dermed en skreven historie som selvstændigt kongedømme, der går længere tilbage end den danske.

Da 40.000 kinesiske soldater i 1950 gik ind i Østtibets Chamdoområde, indledte de en besættelse og et kolonistyre, der har varet frem til i dag. Hundredetusinder er døde som en følge af besættelsen, og en stor del af Tibets kulturarv blev ødelagt.

I dag er der fortsat streng politisk kontrol, indoktrinering og overgreb mod religionsfriheden. Ytringsfriheden er stærkt begrænset, og der er ingen presse- eller forsamlingsfrihed. Der er økonomisk vækst, men tibetanerne har ringe indflydelse på udviklingen i deres eget land, og tibetansk kultur er under stærkt pres pga. kinesisk indvandring og assimilation gennem uddannelsespolitikken.

Jordskælvet i Kyegudo

Overskuddet fra Tibetkoncerten går til ofrene for et jordskælv, der ramte Kyegudo midt på det tibetanske plateau den 14. april 2010. Over 2.000 mistede livet, og omkring 100.000 mistede deres hjem. I dansk presse blev jordskælvet beskrevet som et jordskælv i Kina.

Vi donerer overskuddet fra koncerten til Yushu Earthquake Response, der er en sammeslutning af lokale tibetanske NGOer, og som yder en fortrinlig indsats i området. Se http://www.facebook.com/group.php?gid=119825731363687 og http://www.yushuearthquakeresponse.org/

Støttekomiteen for Tibet
Støttekomiteen for Tibet har siden 1989 været rammen om dansk støtte til tibetanernes ikkevoldelige kamp for frihed, menneskerettigheder, demokrati og selvbestemmelse. Politisk støtte er den bedste form for hjælp vi kan give et folk, hvis problemer grundlæggende skyldes et politisk forhold, nemlig Kinas annektion af Tibet og de overgreb, som besættelsen medfører.
Ryesgade 90 A, 2100 Kbh. Ø, tlf. 3543 6690 (tir. 16-18)
Web: http://www.tibetkomite.dk – email: [email protected]
http://www.facebook.com/group.php?v=info&gid=12431302279

United Nations for a Free Tibet
United Nations for a Free Tibet (UNFFT): UNFFTs blev oprettet i marts 2010 som en global paraplyorganisation for alle foreninger og individer, der støtter Tibet. Vores formål er at forene Tibetorganisationerne uden om alle forskelle for at tale for Tibet med een stærk stemme.
Web: http://unitednations4freetibet.com/unfft/
Facebook: http://www.facebook.com/UNFFT
Twitter: http://twitter.com/un4freetibet & http://twitter.com/UNFFT