Vand for solenergi. Det er byttehandlen i en ny aftale mellem Israel og Jordan, der blev indgået i denne måned. Aftalen kan afhjælpe nogle af de udfordringer, som landene står med. Jordan mangler vand, mens Israel har behov for mere land for at indfri klimaløfterne.
Ifølge aftalen, som foreløbigt er en hensigtserklæring, skal israelerne levere vand fra afsaltningsanlæg til Jordan, mens nabolandet lægger jord til solcelleanlæg, som sender ren energi den anden vej.
Derudover kan aftalen medvirke til at skabe bedre forhold mellem de to lande, fremhæver Israels energiminister, Karine Elharrar.
“Fordelen ved denne aftale kommer ikke kun i form af grøn elektricitet og afsaltet vand, men også i styrkelsen af forholdet til den nabo, der deler den længste grænse med Israel,” lød det fra ministeren ved indgåelsen af aftalen i forrige uge, ifølge France 24.
Vand for solenergi
Israel og Jordan indgik en fredsaftale i 1994, men forholdet mellem de to nationer er ofte blevet betegnet som en “kold fred”. Naboskabet har i mange perioder været yderst anstrengt.
Nu er der imidlertid positive vibrationer mellem landene med den nye aftale. Vand falder på et særdeles tørt sted for Jordan, som er et af de mest vandfattige lande i verden. Der er omkring 61 liter til rådighed om dagen per indbygger, har myndighederne tidligere nævnt. Til sammenligning bruger en almindelige dansker lidt over 100 liter i døgnet, ifølge Dansk Vand- og Spildevandsforening. Jordan har planer om at oprette et anlæg til at afsalte havvand, men landet er stort set uden adgang til hav på nær en kort kystlinje ud til Adenbugten, som ligger langt væk fra de største byer i Jordan.
Israel mangler derimod land til at gennemføre grønne løfter. I Israels nationale klimaplan til FN under Paris-aftalen forplgter israelerne sig på at reducere de klimaskadelige udledninger med 26 procent i 2030. Det skal blandt andet foregå ved, at andelen af vedvarende energi i landet samlede elforsyning skal være 30 procent samme år. Det er oplagt at satse på energi fra solens stråler i den varme region, men udfordringen har været, at myndighederne har svært ved at finde tilgængeligt land til solcellerne.
Det problem kan aftalen med Jordan løse. Det er meningen, at de Forenede Arabiske Emirater skal stå for at oprette solcelleanlæg med en kapacitet på 600 megawatt. Til gengæld for den rene energi vil israelerne levere op til 200 millioner kubikmeter vand til Jordan.
USA har været med til at få aftalen på plads, og den amerikanske klimambassadør, John Kerry, understregede, at samarbejde er et godt våben mod klimaforandringer.
“Mellemøsten er i frontlinjen i klimakrisen. Kun ved at samarbejde kan landene i regionen ruste sig til udfordringens omfang,” sagde den amerikanske diplomat ved indgåelsen af aftalen.
Protester i Amman
Det er dog ikke alle, der er begejstrerede for den nye pagt i Mellemøsten. Der har været protester i Jordan over aftalen, hvor hundredevis har været på gaden i hovedstaden. De er utilfredse med, at der er lagt op til en normalisering af forholdet til Israel, mens palæstinenserne bliver undertrykt. Samtidigt frygter de, at byttehandlen vil gøre Jordan afhængig af naboen, ifølge Al Jazeera.
En af regionens andre magter har tilsyneladende heller ikke set på det nye samarbejde med positive øjne. The Times of Israel beretter, at Saudi Arabien har forsøgt at overtale de Arabiske Emirater til at droppe aftalen. Kilderne er to anonyme israelske diplomater, som fortæller, at saudierne i stedet forsøgte at komme med i samarbejdet på bekostning af Israel.
Det store solcelleanlæg i Jordan skulle være klar til at levere vedvarende energi i 2026. Den grønne organisation Ecopeace, der består af miljøforkæmpere fra Israel, Jordan og Palæstina, har i noget tid foreslået et samarbejde under navnet “A Blue Green Deal for Middle East”. Den svarer nogenlunde til den, der er indgået, men her var der en forestilling om, at Palæstina skulle have en rolle. Palæstinenserne er imidlertid ikke med i den netop indgåede hensigtserklæring.