Udviklingsordførere slår i bordet over for ministeren

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen ved fredagens samråd.
Foto: Tv fra Folketinget
Kirsten Larsen

19. december 2021

Selv om hele otte af Folketingets partier lagde stemmer til den nye udviklingspolitiske strategi ”Fælles om Verden” i juni, så kører regeringen sololøb og fører en udviklingspolitik, der på flere områder ligger langt fra strategien. Sådan lød kritikken fra de udviklingspolitiske ordførere Christian Juhl (Enhedslisten) og Katarina Ammitzbøll (Konservative) på et samråd med udviklingsminister Flemming Møller Mortensen fredag i Folketingets Udenrigsudvalg.

”I juni vedtog vi den nye strategi, ”Fælles om Verden” efter et fremragende og konstruktivt forarbejde mellem udviklingsministeren og de otte partier bag strategien. Men da regeringen få måneder senere fremlagde sit forslag til finanslov for 2022, så annoncerede den samtidig en gennemgribende reform af udviklingsbistanden helt uden at involvere os,” sagde Katarina Ammitzbøll og tilføjede, at hun på forhånd heller intet havde hørt om den helt nye migrations- og nærområdefond, som finanslovsforslaget afsatte 640 millioner kroner til. ”Alligevel sagde ministeren, at otte partier stod bag den.” 

Også Christian Juhl var utilfreds med at blive sat uden for døren så kort tid efter at have været med til at vedtage strategien: ”Ingen partier fra forligskredsen fik reel indflydelse på den del af finansloven, der handler om udviklingssamarbejdet. Vi blev ringet op med kort varsel, før den blev præsenteret, og fik at vide, at vi hver kunne flytte 2 gange 5 millioner kroner. Det duer ikke, når finanslovsforslaget på så mange punkter er langt fra dét, vi vedtog i strategien,” sagde Christian Juhl, der helt overordnet kritiserede, at regeringen undergraver den langsigtede bistand til de allerfattigste.

Reform eller udsalg?

De to udviklingsordførere fra hver sin blok i Folketinget var gået sammen om at kalde udviklingsministeren i samråd for at høre hans svar på den kritiske analyse af finanslovsforslaget for 2022 udgivet af Timbuktu Fonden med titlen ”Reform eller udsalg?”.

I et udførligt svar tilbageviste udviklingsminister Flemming Møller Mortensen kritikken både fra analysen og fra udviklingsordførerne: ”Strategien, som I var med til at vedtage, har lagt linjerne for indholdet i finanslovsforslaget, så det flugter fint med strategien,” fastholdt ministeren på samrådet, der ikke kun kom til at handle om indholdet af udviklingspolitikken, men nok så meget om samarbejdet – eller manglen på samme – mellem regeringen og Folketingets partier i udmøntningen af udviklingspolitikken.

Christian Juhl bad om reel indflydelse på finanslovsforslag i fremtiden og spurgte ministeren, om han vil sørge for, at forligspartierne får det. Og Katarina Ammitzbøll slog til lyd for, at udviklingsordførerne og civilsamfundsorganisationerne tages med på råd, når ministeriet udarbejder de såkaldte ”how to-noter” med retningslinjer for, hvordan for eksempel målet om at bekæmpe fattigdom konkret skal udmøntes i udviklingssamarbejdet.

Så langt var Flemming Møller Mortensen ikke parat til at gå: ”Det er – og har altid været – i Finansministeriet, finansloven udarbejdes og forhandles. Og med hensyn til ”how to-noterne”, så er Udviklingspolitisk Råd inde over dem,” sagde han, men erklærede sig i øvrigt helt parat til mere samarbejde og debat om udviklingssamarbejdet.

”Derfor glæder jeg mig rigtig meget til den årlige udviklingspolitiske redegørelse, som er en nyskabelse i den nye strategi, og til den debat, vi skal have i forbindelse med redegørelsen. Jeg ser også meget gerne, at vi tager nogle tematiserede drøftelser om, hvordan vi gør tingene bedst muligt – for eksempel på klimaområdet. Lad os få en kvalificeret, saglig og faglig diskussion om tingene,” lød det fra ministeren ved slutningen af det halvandet time lange samråd, der både afslørede, at der fortsat er stor uenighed om, hvorvidt regeringens udviklingspolitik er i tråd med strategien, og en flok udviklingsordførere, der holder vågent øje med regeringens og ministerens initiativer på området.