FN-forbundet foreslår regeringen, at Danmark dels kan engagere sig i spørgsmålet om militariseringen af kunstig intelligens som et nyt udenrigs- og sikkerhedspolitisk område, og dels snarest at tage skridt til dansk ratifikation af FN’s traktat om forbud mod atomvåben.
Et første skridt i den retning kunne være at deltage som observatør – en mulighed som findes i Forbudstraktaten.
Det sker i en henvendelse til udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Morten Bødskov som en opfølgning på regeringens lancering 31. januar af en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi.
Her skriver regeringen, at den (igen) “vil stemple Danmark ind i kampen for nedrustning og øget våbenkontrol”.
Fastfrosset ikke-spredningsaftale
FN-forbundet opfordrer den danske regering og Folketinget til – med henvisning til FN’s generalsekretær António Guterres – snarest at tage skridt til dansk ratifikation af FN’s traktat om forbud mod atomvåben.
Et første skridt i den retning kunne være at deltage som observatør.
I juli 2017 vedtog 122 lande – to tredjedele af FN’s medlemslande – en ny FN-traktat om forbud mod atomvåben. Traktaten forbyder udvikling, test, afprøvning, produktion, lagring, overførsel, brug eller trussel om brug af atomvåben og udfylder dermed et stort hul i Folkeretten.
Forbudstraktaten er en reaktion på, at ikke-spredningsaftalen fra 1970 har været frosset fast i årtier alt imens, at atommagterne har udviklet og oprustet deres arsenaler af atomvåben.
FN’s traktat med forbud mod atomvåben trådte i kraft 22. januar 2021 og indtil nu har 59 lande underskrevet og ratificeret traktaten, ”der tillige er et vigtigt indspark til dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, hvor et forbud mod atomvåben bør få højeste prioritet”, hedder det henvendelsen fra Jens Wandel, forperson i FN-forbundet.
Henvendelsen fra FN-forbundet kommer efter, at forbundet på sit landsmøde 2. oktober 2021 vedtog en udtalelse om dansk ratifikation af FN’s traktat om forbud mod atomvåben.
Siden har de nye socialdemokratisk ledede regeringer i NATO-landene Norge og Tyskland bebudet, at de – i lighed med Sverige og Finland – vil deltage som observatører på den kommende konference i Geneve om udrulning af traktaten.
Konferencen, der skulle være afholdt i slutningen af marts, er på grund af covid-19 foreløbig blevet udskudt.
Tue Magnussen er medlem af FN-forbundets Freds- og Konfliktløsningsudvalg.