Torsdag begynder dette års udgave af Folkemødet i Allinge på Bornholm. Det er første gang siden 2019, at demokratifestivalen er tilbage i fuld størrelse, for som så meget andet blev den aflyst i 2020 og afviklet i begrænset form i 2021.
Programmet er overvældende og mangfoldigt, så i stedet for at forsøge at give et overblik over alle de arrangementer, som kunne være relevante for Globalnyts læsere, har vi spurgt tre deltagere om, hvad de skal opleve og vil anbefale til andre.
De tre er Dorthe Petersen, direktør for Plan Børnefonden, Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk industri og Lisbeth Pilegaard, direktør i Dansk institut for partier og demokrati (DIPD).
Marie Gads anbefalinger
Marie Gad fra Dansk Industri har fem anbefalinger og ikke overraskende skal hun omkring noget med bæredygtighed og verdensmål. Men der bliver også tid til is.
Mads og det bæredygtige A-hold (Verdensmålenes Plads fredag klokken 10-10.45)
Den bæredygtige omstilling giver mange dilemmaer også for danske virksomheder. Derfor glæder jeg mig til at lytte med på ’Mads og det bæredygtige A-hold’ med blandt andet Thomas Bustrup fra DI og Miljøminister Lea Wermelin. Jeg har hørt, at der er croissanter og kaffe, så jeg glæder mig til en blød start på fredagen. DI’s nye scener er i år flyttet ud af Klostergården og tættere på Folkemødet. Det nye format hedder ”DI Hjørnet” og ligger på hjørnet af Havnegade og Brogade. Jeg glæder mig til at opleve det nye format og se en masse af de gode debatter, mine kollegaer har arrangeret på vores to nye scener. Det tilfældige møde på Folkemøde-pladsen.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/17/mads-og-det-baeredygtige-a-hold/
Det jeg allerbedst kan lide ved Folkemødet er gensynet med mange gode kollegaer, samarbejdspartnere og bekendte, som man tilfældigt støder ind i på Folkemøde-pladsen. Efter to år med corona glæder jeg mig til mange gode gensyn og til de tilfældige og spontane snakke på pladsen mellem to debatter.
Fælles om verden? (Verdensmålenes Plads torsdag kl. 14-14.45)
Sidste år fik Danmark en ny udviklingspolitisk strategi og her – et år efter – tager vi temperaturen på implementeringen. Udviklingspolitik er hjerteblod for mig, og jeg glæder mig til god dialog med blandt andet Rasmus Stuhr, Bente Sorgenfrey og Karen Ellemann.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/16/faelles-om-verden/
Sandvig IS kalas
Af og til har man brug for en pause fra Folkemødets travlhed og her er Sandvig IS Kalas lidt udenfor Folkemødet en sikker vinder. De har virkelig gode is, som man kan spise, mens man sidder i solen (forhåbentlig!) og kigger ud over havet.
Vores Mål – Verdensmål i virkeligheden (Verdensmålenes Plads lørdag kl. 13-13.45)
Skal vi nå Verdensmålene i Danmark, er vi nødt til at vide, hvordan det går med implementeringen. Derfor har vi i 2030-panelet taget initiativ til ’Vores Mål’, der skal måle, hvordan det går med implementeringen af Verdensmålene frem til 2030. Det er et vigtigt fokus, og derfor er jeg ret ærgerlig over, at jeg selv misser dette event, der på en sjov måde sætter vores mål til debat.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/18/vores-mal-verdensmal-i-virkeligheden/
Generelt vil jeg gerne anbefale Verdensmålenes Plads – der er et væld af gode debatter og andre aktiviteter. Og rigtig gode fester om aftenen!
Dorthe Petersens anbefalinger
Dorthe Petersen anbefaler seks begivenheder, som kommer omkring humanitære katastrofer, sexarbejde i Danmark, kvinder i ledelse og klimaforandringer. Tunge emner som hun dog supplerer med politiker-morgensang og skønsang (står der i programmet) fra ungdomspolitikere i det politiske Melodi Grand Prix.
De glemte kriser (Torsdag kl. 14-14.50 – A5 – FN byen)
Krigen i Ukraine overskygger mange humanitære katastrofer i verden. Hvis ansvar er det at holde et balanceret fokus på det, der foregår i verden – hele verden?
Hvor langt rækker mediernes ansvar? Og hvad er politikernes ansvar? Hvad er politikernes ledetråd for prioritering, og er det muligt overhovedet at prioritere mellem disse kriser i en globaliseret verden? Kan og bør FN gøre mere for at skabe en bedre balanceret offentlig opmærksomhed på verdens brændpunkter?
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/16/de-glemte-kriser/
Morgensang med Bertel Haarder og Mogens Jensen (Fredag kl. 9-9.45 – F11 – Primetime)
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/17/morgensang-med-bertel-haarder-og-mogens-jensen/
Samtalesalon om skadesreduktion og sexarbejde i Danmark (Fredag kl. 12-13 – J17 – The Red Van)
The Red Van inviterer til samtalesalon om sexarbejde i Danmark foran vores røde varevogn med Emma Holten, aktivist og debattør, Nadia Jung, projektleder af Exit Prostitution (Socialforvaltningen, Hjemløseenheden) og Aphinya Jatuparisakul, forperson i The Red Van.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/17/samtalesalon-om-skadesreduktion-og-sexarbejde-i-danmark/
Flere kvinder i ledelse – hvordan? (Fredag kl. 14:15 – 15:00 – C31 – Ledelsesscenen)
Kun 14 procent af danske CEOs er kvinder. Danmark skal speede udviklingen op i forhold til flere kvinder i ledelse, hvis vi skal nå i mål med en 40/60-kønsfordeling i ledelse og bestyrelser. Men hvorfor er det lige, at der skal være en ligelige fordeling af kvinder og mænd på ledelsesgangene? Og er det egentlig ikke ok, hvis kvinder ikke har lyst til at gøre karriere som leder?
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/17/flere-kvinder-i-ledelse-hvordan/
Hvem betaler prisen for klimaforandringerne? (Lørdag kl. 11.30-12.30 – Altinget – Vinklen)
Klimaforandringerne rammer allerede mange mennesker kloden over. Skrøbelige og fattige lande, er særligt udsatte overfor det stigende antal klimarelaterede katastrofer og ekstreme vejrfænomener. Det skaber en enorm sårbarhed og bidrager til at fastholde områder i skrøbelighed og konflikt. Vi sætter fokus på den viden og data, vi har til at kunne forudsige mange af de voksende klimarelaterede vejrfænomener og den risiko, det indebærer.
Røde Kors og CARE Danmark inviterer prominente navne til en debat, om hvordan vi styrker indsatsen for de mennesker, der betaler den højeste pris for klimakrisen.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/18/hvem-betaler-prisen-for-klimaforandringerne/
DI’s politiske Melodi Grand Prix (Lørdag 16.30-18 – DI Hjørnet – Havnegadescenen)
Der er en grund til, at nogle begivenheder bliver traditioner. DI’s politiske Melodi Grand Prix er efterhånden en institution på Folkemødet. Det er sjovt, festligt og folkeligt – og alligevel med et pift af politisk indhold og skarphed. De danske ungdomspartier dyster mod hinanden i skønsang med deres egne tekster, skåret over kendte hits. I år med fokus på kærlighed (det har verden brug for) og med et touch af forskellige aktuelle dagsordener. Anders Lund Madsen styrer løjerne. Henrik Krogsgaard styrer tangenterne. Og Bertel Haarder og Annette Heick udgør det kompetente dommerpanel, der skal bedømme de unges sangskriverevner og stage performance.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/18/di-s-politiske-melodi-grand-prix/
Lisbeth Pilegaards anbefalinger
Lisbeth Pilegaard har travlt på Folkemødet, for DIPD står sammen med International Media Support, den danske UNESCO kommission, Dansk Kultur Institut og Det Udenrigspolitiske Selskab for den internationale scene, hvor der er aktiviteter både fredag, lørdag og søndag. Så måske når hun faktisk ikke så meget andet. Men hvis hun gør, har hun sat cirkel om følgende arrangementer:
FN Byen – de glemte kriser (Torsdag kl. 14-14.50 – A5 – FN Byen)
Med et international udsyn er det vigtigt at huske på, at der er kriser og konflikter i verden, som ikke får mediernes opmærksomhed. Invasionen af Ukraine har åbnet flere menneskers øjne for, at verdens begivenheder påvirker os alle – lad det være en (trist) anledning til at huske på alle de andre krige og kriser derude og få politisk og økonomisk opmærksomhed til også at løse dem.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/16/de-glemte-kriser/
Demokrati Garagen – Vild med Demokrati? Kom og træn dine demokratimuskler! (Torsdag kl. 13.30-14 – B7 – Grundtvigs Forum)
I DIPD arbejder vi med at styrke politiske partier internationalt og gøre dem til en del af løsningen og ikke problemet med vores demokrati og styreformer – altså at styrke det repræsentative demokrati. Der er andre gode kræfter, der arbejder med at styrke det deliberative demokrati og sikre bedre inddragelse af borgere fx Demokrati Garagen, og vi har alle brug for at styrke den demokratiske muskel.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/16/vild-med-demokrati-kom-og-traen-dine-demokratimuskler/
Styrker konstruktiv journalistik demokratiet? (Torsdag kl. 17-18 – A9 – Højskolerne)
Dialog er en grundsten i vores demokrati. Men vi er ikke altid så gode til at have en konstruktiv samtale i det offentlige rum. Det skal der gøres noget ved, og vi er også trætte af at høre politikere skændes. Constructive Journalism er ved at vinde ind og er et rigtig godt greb til at gøre noget ved det overdreven fokus på konflikt i medierne. Vi er selv i gang med et samarbejde med Ulrik Haagerup, og derfor vil jeg gerne høre denne debat.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/16/frirumsdebat-styrker-konstruktiv-journalistik-demokratiet/
Og så fremhæver hun to arrangementer på hendes egen scene:
Ukrainian-Danish Youth House – The democratic potential of popular culture: Can tv-series change the world? (Torsdag kl. 16.30-17.30 – A6 – Den internationale scene)
Her kommer Martin Lidegaard og Adam Price samt Julie Arnfred Bojesen og Oksana Nykytyuk fra Ukrainian Danish Youth House og Anna Libak, der er udlandsredaktør på Weekendavisen. Diskussionen ledes af Globalnyts chefredaktør, Louise Stigsgaard.
Det bliver interessant at høre om koblingen mellem udenrigspolitisk fiktion og fakta.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/16/fiction-s-democratic-potential-can-tv-series-create-change/
Breaking The Iron Curtain (Fredag kl. 10.30-11.15 – A6 – Den internationale scene)
Her er det lykkes at få den russiske prisvindende graverjournalist og redaktør Roman Anin til at deltage. Han er skarp og nu i eksil pga. kritik af Putin. Det er en høj pris at betale for at ville demokratiet og udtryksfriheden.
Se det i programmet: https://folkemoedet.dk/events/2022/06/17/breaking-the-digital-iron-curtain/