Dansker på international toppost er godt nyt for udviklingsbistanden

Ambassadør Carsten Staur siges at blive udnævnt til chef for OECD’s udviklingskomité DAC 6. december.


Foto: OECD/Victor Tonelli
Kirsten Larsen

1. december 2022

Det er godt nyt for udviklingsbistanden og dens oprindelige formål, nemlig at sikre bedre vilkår for verdens fattige. Det er en sag, Carsten Staur brænder for og har arbejdet for i mange år, så han er godt rustet til opgaven.” Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), på nyheden om, at den erfarne, danske diplomat, Carsten Staur, bliver valgt til ny formand for OECD’s Udviklingskomité, DAC. 

Det officielle valg sker først den 6. december, men det skandinaviske tidsskrift Development Today har gode kilder og kunne torsdag på basis af fortrolige oplysninger fortælle, at Staur onsdag ved en vejledende afstemning blandt OECD’s 30 medlemslande fik opbakning fra 16 lande, og det er nok til at sikre Staur posten foran den eneste anden kandidat, der var tilbage, den tidligere norske udviklingsminister, Nikolai Astrup, der ellers var svag favorit.

Globalnyt har været i kontakt med Carsten Staur, der i en email svarer: ”Den formelle beslutning bliver først taget den 6. december, og indtil da er der ingen kommentarer herfra.”

Tidligere minister: Godt nyt for Danmark

Lars Engberg-Pedersen er langt fra den eneste, der hilser valget af Carsten Staur velkomment. Begejstringen deles af Ulla Tørnæs, Danmarks længst siddende udviklingsminister. Hun blev første gang udviklingsminister i 2005, hvor Carsten Staur siden 2001 havde beklædt posten som ’Sydchef’ i Udenrigsministeriet, altså chef for Danida. Den post beholdt Carsten Staur indtil 2007, hvor han tog fat på en imponerende karriere i udlandet, først som en meget markant dansk FN-ambassadør i New York, så i Geneve og siden 2018 som Danmarks repræsentant ved OECD i Paris.

”Det er en utroligt glædelig nyhed, og den gør mig stolt på Danmarks vegne,” siger Ulla Tørnæs til Globalnyt. ”Men den overrasker mig ikke. Carsten Staur er virkeligt dygtig og kompetent, og han besidder alle de kompetencer, der skal til for at blive en god formand. Han kender substansen, og han kender de forskellige donorlande. Han har også et stort overblik og er en problemknuser, der er god til at finde løsninger trods forskelligheder,” siger den tidligere minister.

Udviklingsbistanden under pres

OECD’s Udviklingskomité spiller en central rolle i det internationale udviklingssamarbejde. DAC har 30 donorlande som medlemslande, og det er her, de forhandler sig frem til de principper, regler og standarder, der skal gælde for udviklingsbistanden. Det er også DAC, der som ‘bogholder’ fører det internationalt anerkendte regnskab over udviklingsbistanden.  

Lars Engberg-Pedersen understreger, at Carsten Staur som formand for Danmark ikke er ’Danmarks mand’ i OECD DAC, men alle medlemslandenes mand. Han understreger også, at Staur træder til på et tidspunkt, hvor den traditionelle, fattigdomsorienterede udviklingsbistand er under pres:

”Udviklingsbistanden bliver i stigende grad brugt til alle mulige andre formål, end den oprindeligt var tiltænkt, som for eksempel udgifter i donorlandene til at modtage flygtninge. Og bistanden til de fattige lande kan komme under yderligere pres, når vi skal finde penge til at genopbygge Ukraine,” spår seniorforskeren, der også advarer om at ’klatte alt for meget bistand’ væk i forsøg på at mobilisere private investeringer til udviklingsformål.

”Det har der været en række uheldige eksempler på, som DAC selv har påpeget i flere rapporter. Her, og på flere andre områder, har DAC-formanden en vigtig rolle i at holde fast i bistandens oprindelige formål og sikre en effektiv bistand i overensstemmelse med principperne i den Paris-erklæring, medlemslandene vedtog i 2005.”

Og i den situation er Carsten Staur den rette mand på posten, spår Lars Engberg-Pedersen: ”Han er fagligt velfunderet og kender området ud og ind. Han har et væld af internationale kontakter og kender jo også OECD-systemet indgående fra sine godt fire år om som Danmarks repræsentant ved OECD.” 

Må godt ruske lidt op i DAC

Valget af Carsten Staur falder også i god jord hos Poul-Engberg Pedersen, der selv har en lang karriere med udviklingssamarbejde og kender Carsten Staur ganske godt. Poul Engberg-Pedersen var direktør for Center for Udviklingsforskning, før det blev til DIIS. Han har også – blandt meget anden – været direktør for norske NORAD og selv arbejdet for OECD i Paris indtil 2017. Derfor har han også en lille opfordring til den nye DAC-formand:

”Han må godt ruske lidt op i systemet. Da jeg var der, var det meget kedeligt og bureaukratisk. Systemet bar meget præg af at være bemandet af bureaukrater, og der manglede i den grad folk med praktisk erfaring og indsigt i udviklingslande og udviklingssamarbejde. Jeg håber, Carsten Staur kan være med til at sparke lidt mere liv i foretagendet. Han har i hvert fald forudsætningerne for at gøre det,” lyder det fra Poul-Engberg Pedersen.  

Danmark har været tæt på tidligere

Det er første gang, at Danmark besætter posten som DAC-formand, men Danmark har i hvert fald én gang tidligere været tæt på, nemlig i 2018. Her var Nanna Hvidt, der på dét tidspunkt var kontorchef i Udenrigsministeriet, med i udskilningsløbet til det sidste, men endte med at se posten gå til den nuværende DAC-formand, britiske Susanna Moorehead, der stopper i januar 2023.