Kodeordet i flygtningekrise er solidaritet

Charlotte Slente: “Solidaritet er kodeordet.”


Foto: DRC – Dansk Flygtningehjælp
Kirsten Larsen

18. december 2022

“Vi ved, at det primært er krig og konflikt, der skaber fordrivelse. Og noget af det generelle billede er, at fordrivelse tager rigtig lang tid, fordi krige og konflikter ikke bliver løst hurtigt nok,” siger Charlotte Slente, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp i “Højtryk”, Globalnyts ugentlige magasin.

Når mennesker bliver fordrevet af krig og konflikt, ja så varer det gennemsnitligt i 15-20 år, for nogle altså væsenligt længere. Det er en hel barndom eller ungdom, det er et halvt voksenliv. Derfor er det ikke nok bare at holde flygtninge i live. Man skal kunne leve et værdigt liv, lyder det fra Charlotte Slente.

“Hovedparten af de fordrevne kommer fra et ret begrænset antal konflikter. 72 procent af dem kommer fra konflikterne i Syrien, Venezuela, Ukraine, Afghanistan og Sydsudan.
Hvis vi fik løst dem, og de stakkels mennesker kunne vende hjem, så havde vi løst rigtig meget for de 100 millioner mennesker,” fortsætter hun.

Oversvømmelserne nær Malakal i Sydsudan har tvunget mændene til at fiske efter føden. Foto: Søren Steensig

Globalnyt har talt med Dansk Flygtningehjælps chef i anledning af udgivelsen af “Mixed Migration Review,” en årlig rapport fra Mixed Migration Centre – et globalt netværk der hører under Dansk Flygtningehjælp. Lyt til interviewet i afspilleren nederst i artiklen eller hent den som podcast, der hvor du plejer at finde dine podcasts.

Rapporten giver ikke kun et overblik over, hvor mange mennesker, der er sendt på flugt i verden, hvorfor, hvor de kommer fra, og hvor de befinder sig under hvilke forhold og så videre. Den ser også på sammenhængen til klimaforandringer, coronapandemien, fødevarekrisen og andre forhold, som kan få stor betydning for den fremtidige tvungne migration. 

Og så leder forfatterne og gæsteskribenterne efter løsninger og punkterer et par myter undervejs, såsom den vedholdende, at man forholdsvis hurtigt kan forhindre migration med udviklingsbistand – indtægten skal hæves betydeligt før potentielle økonomiske migranter vælger at blive hjemme. Eller at EU’s massive grænsebevogtning med blandt andet den nyeste overvågningsteknologi forhindrer immigration. Eller at Danmarks og Storbritanniens planer om asylbehandling i tredjelande vil forhindre mennesker i at bruge de dødsensfarlige ruter til Europa.

Rapporten ser på, hvordan det ekstreme er blevet normaliseret, hvordan migration er blevet kriminaliseret over hele verden, og hvordan store dødstal er blevet acceptable. Og den ser på, hvordan der overalt er eksempler på, at man har modstået det ekstreme.

Kodeordet i håndteringen af fordrivelser er solidaritet, siger Charlotte Slente til Globalnyt.

Solidaritet med de fordrevne, med de fattige lande, der huser langt de fleste, med vores naboer i EU for eksempel. Og så er der gode erfaringer at hente i modtagelsen af fordrevne fra Ukraine, som har fået en varm velkomst og gode muligheder fra dag ét, og som bliver hurtigt integreret i de andre europæiske samfund.