“Jeg vil gerne introducere jer for et ord,” starter Winnie Byanyima sit indlæg i en debat om ulighed på World Economic Forum i Davos, hvor verdens rigeste og mest magtfulde mennesker mødes i disse dage.
Folk at følge
I ‘Folk at følge’ fokuserer vi på de mennesker, der har evnerne og modet til at gøre en forskel.
Uanset om de er menneskerettighedsforkæmpere, systemkritikere, tech-iværksættere, fremsynede forretningsfolk, politikere, idémagere eller græsrodsorganisatorer.
Hvis du kender en ildsjæl eller igangsætter, der er værd at følge, kan du tippe os på [email protected].
“Lidelse,” er ordet. For som Winnie Byanyima, der er UNAIDS’ administrerende direktør, siger i debatten under overskriften “Rethinking policy for a new era of poverty”:
“Vi er nødt til at at forstå, at fattigdom ikke bare er indkomstfattigdom. Det er også alle de andre former for lidelse, vi gerne vil omfavne. Ja, Covid åbnede verdens øjne for det faktum, at sundhed er så vigtig en del af et menneskes velbefindende, og at det er en rettighed.”
Med sådanne argumenter har Winnie Byanyima brudt den gode stemning i Davos og husket verdens rigeste og mest magtfulde mennesker på, at menneskelig værdighed ikke måles i kroner og ører.
Hun mener, at vi har sat grænsen for, hvad vi betegner som fattigdom så lavt, at mennesker stadig lider, selvom de tjener mere end 1,90 dollar (eller 13 kroner), som Verdensbanken betegner som absolut fattigdom.
I stedet introducerede Winnie Byanyima Davos for ideen om at måle menneskers værdighed. Det indebærer blandt andet også rettigheder, sikkerhed og sundhed. Og hvis man endelige skal måle på menneskers indkomst og tage det som udtryk for, hvordan mennesker i bunden af samfundet rent faktisk har det, er det nærmere forskellen i indkomst, vi bør kigge på.
Vi ved, at skattelovgivningen ikke er effektiv, at rige mennesker har arbejdet sig ud af den skattepligtige klasse, og at store virksomheder ikke betaler deres andel
“Lad os huske, at vi befinder os i en tid med mange kriser, hvor et fåtal tjener milliarder til sig selv, mens andre er kvast på bunden af samfundet,” siger hun.
Metaverse mod verdens problemer er en fornærmelse
I et andet Interview med det australske udviklingsmedie Devex reagerer hun prompte på nyheden om, at World Economic Forum sammen med Accenture og Microsoft vil skabe et metaverse – en virtuel verden – for at tackle verdens mest presserende udfordringer.
“Det er en fornærmelse mod almindelige mennesker, der lider,” siger hun.
“Den globale økonomis strukturelle mure, der nægter mennesker et godt liv, skyldes ikke, at der ikke er teknologi, som kan analysere det. Vi kender dem. Vi ved, at skattelovgivningen ikke er effektiv, at rige mennesker har arbejdet sig ud af den skattepligtige klasse, og at store virksomheder ikke betaler deres andel,” raser hun.
Stor indflydelse uden at skabe overskrifter
Selvom Winnie Byanyima har et betydeligt cv, hører hun ikke til blandt de mennesker, der normalt får den store opmærksomhed. I 2022 blev hun af det amerikanske business-medie, Quartz udråbt som en af seks mennesker, der var med til at forme verden uden at skabe overskrifter, de såkaldte ‘Unheralded People of the year’.
Hun er bemærkelsesværdigt nok vokset op sammen med Ugandas nuværende præsident, Joweri Museveni, men har brudt relationen med ham, da han som præsident begyndte at udvise autoritære tilbøjeligheder, trods løfter om det modsatte da han kom til magten.
Winnie Byanyima har siddet i Ugandas parlament i to perioder og efterfølgende siddet som direktør for direktoratet for kvinder, køn og udvikling i Den Afrikanske Union. Fra 2013 til 2019 var hun administrerende direktør i Oxfam International og har siden 2019 haft samme titel i FN’s centrale organisation til forebyggelse og bekæmpelse af HIV og AIDS, UNAIDS.
Og så er hun i øvrigt Ugandas første kvindelige luftfartsingeniør.