”Prismodtageren har gennem sin debatterende og dokumenterende stil gjort Afrika anderledes nærværende i Danmark.”
Sådan lyder ordene fra Timbuktu Fondens formand, Thomas Ravn-Pedersen. Den 30. oktober vil han overrække prisen på 100.000 kroner til forfatter Peder Frederik Jensen. Han fortsætter begrundelsen: ”Formidlingen sker sanseligt, solidarisk og ærligt. Vi håber, at prisen vil være et godt rygstød til Peder Frederik Jensens fortsatte virke.”
Forfatteren selv er også glad for at hans arbejde bliver anerkendt.
“Jeg er glad og stolt over, at der er nogen, der værdsætter det arbejde jeg gør i forhold til at skrive om mennesker, der ikke har adgang til at få deres egne fortællinger igennem,” siger Peder Frederik Jensen til Globalnyt.
Rejser til Cameroun i fokus
Siden Peder Frederik Jensen blev uddannet fra forfatterskolen i 2006, har han udgivet fem bøger og en række essays og artikler, hovedsageligt til dagbladet Information. Senest har han skrevet to essays fra sit besøg i det konfliktprægede Cameroun, hvor han beretter om menneskers forsøg på at finde en tålelig tilværelse, mens de venter på fred.
Da Peder Frederik Jensen bog ”Vold” fra 2016 udkom, blev den af Kristeligt Dagblad kaldt sæsonens mest markante udgivelse. Det er en bog, der bringer læseren ud i samfundets, sindets og Afrikas fjerne afkroge, imens den følger den unge freelanceskribent Simons rejse fra det autonome miljø i Københavns halvfemsere til Vestafrika.
De seneste fem år har Peder Frederik Jensen rejst en del i Cameroun og beskæftiget sig med mennesker i grænselandet til Republikken Congo og den Centralafrikanske Republik. Derfor er det også materialet derfra, han med Timbuktu-prisen nu kan fordybe sig i og arbejde på en bog, der skal handle om det oprindelige folk, der lever i de områder, hvor der bliver lavet reservater og fældet skove.
“Det oprindelige folk lever i stor konflikt med sig selv og deres tradition, da man i verdenssamfundet og WWF har en strategi for at lave reservater, hvor man ikke anerkender det oprindelige folks rettigheder og muligheder for at overleve og føre deres traditioner videre,” fortæller Peder Frederik Jensen.
Journalistik der fokuserer på globale ressource problematikker
På Timbuktu Fondens hjemmeside kan man læse, at prisen også er givet for forfatterens befriende syn på dem og os, som blandt andet kommer til udtryk i ”Vold” og hans reportager fra Cameroun.
Prisen uddeles som en anerkendelse af journalistisk arbejde og virke eller som et arbejdslegat til et konkret projekt, der fokuserer på globale udviklings – og ressourcefordelingsspørgsmål. I Peder Lykke Jensens fremtidige projekter om Camerouns oprindelige folk, er netop globale ressourcer problemstillingen.
“Der er nogle globale ressource-interesser, som ødelægger de her menneskers chance for at overleve. Det er meget sammenligneligt med, hvad man har oplevet med inuit kulturen på Grønland. En hjemløshed i egen kultur og sociale problemer som ingen uddannelse og alkoholisme,” siger forfatteren.
Tidligere har Globalnyts ansvarshavende redaktør, Peter Tygesen, modtaget Timbuktu prisen til et journalistisk projekt om landbruget i Afrika.
Man kan komme med til prisoverrækkelsen den 30. oktober kl. 16, hvor forfatteren Carsten Jensen taler med Peder Frederik Jensen om, hvordan han bruger litteraturen til at sammenbinde Afrika og Europa. Det foregår på UNION på Nørre Allé 7 i København.