Åbent brev: DR svigter sin public service forpligtelse ved at skære så dybt i “Orientering”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Åbent brev til Danmarks Radios generaldirektør Kenneth Plummer og divisionschef Ralf Andersson fra Karin Bergquist og Poul Struve Nielsen, Nairobiklubben

Kære Kenneth Plummer og Ralf Andersson

Vi er bestyrelsesmedlemmer i Nairobiklubben, foreningen for journalister, der beskæftiger med forholdene i u-landene.

Jeres fyringsrunde, som hærger Danmarks Radio efter budgetoverskridelserne på det ny byggeri i Ørestaden, fjerner nu 2 udenrigspolitiske medarbejdere fra radioprogrammet “Orientering”.

Den ene er Danmarks eneste journalist med FN som fuldtids fagområde, herunder udvikling, internationalt samarbejde, demokratisering, globalisering og fredsopbygning. Den anden er Orienterings mangeårige Balkan-, Øst- og Centraleuropamedarbejder, som altså dækker en væsentlig del af Europa, både i og uden for EU.

De kommercielle mediers dækning af FN-stoffet er præget af, at det ikke anses for at være et stofområde, der sælger aviser eller trækker mange seere til. Hvor mange danskere ved overhovedet, at der er en vigtig reformproces i gang i FN lige nu? Man skal næsten være Orienteringslytter for at have en viden om den sag fra massemedierne.

Viden om FNs arbejde, beslutningsprocesserne i FN og hvordan der føres politik i FN, er meget vigtig for at forstå også dansk politik og det danske samfund i dag.

Det er ikke nok, at vi hører om danske soldaters behandling af krigsfanger, når en tolk står frem og klager over forhørsmetoderne. Det er ikke nok, at vi ser billederne af torturen i Abu Ghraib fængslet. Det er ikke nok, at vi ser billeder af ligene efter massakrerne i Rwanda og Burundi. Det er ikke nok, at vi ser de sultne børn i flygtningelejrene.

Der er tale om begivenheder, som kræver handling fra det internationale samfund, hvori FN-systemet udgør fundamentet.

Vi skal kende baggrunden for de internationale konventioner og andre aftaler, der er blevet til i FN-systemet. Vi skal forstå, hvordan beslutninger er blevet til. Vi skal kende til forhandlingerne. Vi skal være i stand til at tage stilling til EU’s vores egen regerings politik over for FN.

På det punkt svigter de kommercielle medier. Derfor er der tale om en viden, som det er svært at få fra andre uafhængige massemedier end Danmarks Radio, hvor Orienterings dækning har været i en klasse for sig: saglig, præcis, indsigtsfuld og til at blive klogere af.

De kommercielle medier er i deres gode ret til at vurdere, at de hverken kan sælge annoncer eller aviser på den slags. Måske har de overfor aktionærerne ligefrem pligt til i stedet at bringe andet stof for at betjene en pengestærk målgruppe med andre interesser.

Men der er alligevel tale om viden, som er helt afgørende for at forstå vores samtid i dag. Derfor har Danmarks Radio i modsætning til de kommercielle medier en forpligtelse til at sikre os, at den viden er til rådighed.

Den forpligtelse svigter Danmarks Radio nu for at spare en halv million kroner på Orientering, og det endda selv om medarbejderne selv har foreslået alternative besparelser. Tilmed falder fyringerne på Orientering sammen med, at den mere grundige og perspektiverende journalistik også rammes gennem nedlæggelsen af P1s Dokumentar- og Montagegrupper.

Journalistisk er der tale om et så alvorligt tilbageskridt, at man må spørge sig selv, om Danmarks Radio overhovedet giver nogen mening som public service station. I leverer jo snart ikke længere noget, vi ikke kan få andre steder.

Med venlig hilsen

Karin Berquist og Poul Struve Nielsen,

Nairobiklubbens bestyrelse

Læs også telegrammet “Eneste danske journalist med FN som fuldtids-fagområde fyres nu af Danmarks Radio”, dato 14.06.07, under Nyt fra 3V