Folketingets Udenrigsudvalg holdt torsdag et møde, hvor u-landsoplysningen var på dagsordenen.
I den anledning afleverede Mellemfolkeligt Samvirke onsdag en pakke til udenrigsudvalgets medlemmer for at vise eksempler på oplysningsmaterialer, og at man ikke bruger penge til at profilere sig selv, men på saglig u-landsoplysning.
Samtidig afleverede organisationen et brev, der sammenfatter MS-argumenterne mod regeringens forslag om at fjerne u-landorganisationernes mulighed for at få støtte til deres oplysningsarbejde.
Brevet kan læses her:
København 31. august 2005
Til medlemmerne af folketingets udenrigsudvalg
Mellemfolkeligt Samvirke henvender sig til jer forud for udvalgets samråd med Udviklingsminister Ulla Tørnæs torsdag den 1. september vedr. regeringens forslag til finanslov 2006 og dets konsekvenser for dansk u-landsoplysning.
Vi har på forskellig vis i medierne kommenteret forslaget, siden det blev præsenteret for et par uger siden – og vi henviser i denne sammenhæng til www.ms.dk, hvor vi har samlet en række materialer mv. Med denne henvendelse vil vi gerne præsentere hovedargumenter samt udtrykke vores stærke bekymring for forslaget. Denne kan sammenfattes i to punkter:
1) Forslaget medfører et markant fald i de afsatte midler til brede folkeoplysende aktiviteter om udviklingsspørgsmål. FFL06 (finanslov 2006) afsætter 13 mio. kr. til disse formål, hvor der i indeværende år er 24 mio. på Danidas oplysningsbevilling samt yderligere 20 mio. kr. til projektrelateret oplysning. Sammenholdt med 2005 er der altså tale om et fald på 31 mio. kr. eller 70 procent.
2) Forslaget indebærer, at danske private organisationer afskæres fra at ansøge om statslige tilskud fra Udenrigsministeriet til oplysningsformål. I en verden, hvor globaliseringen indebærer stadigt flere udfordringer, finder vi, at der er behov for en alsidig og omfattende folkeoplysende indsats for at informere og engagere brede grupper i det danske samfund.
På forhånd at udelukke folkelige danske organisationer og foreninger fra at anvende offentlige midler til disse formål vil diskvalificere den offentlige indsigt og debat.
Det danske samfund er midt i en omstillingsproces, hvor der tages fat på globaliseringens mangfoldige udfordringer. Udsyn og indsigt i komplekse globale problemstillinger omfatter ikke bare Europa og de økonomisk velstillede lande i verden, som vi ønsker at sammenligne os med og handle med.
Indblik i menneskers vilkår i andre dele af verden hører med til et globalt udsyn og ruster os til denne omstilling. På sigt vil forslaget mindske forståelsen for de muligheder og forpligtelser, globaliseringen indebærer for det danske samfund.
Tidligere i år nedsatte regeringen et Globaliseringsråd for at sikre, at Danmark kan tackle globaliseringens mange udfordringer. Nu vil man afskære nysgerrige og videbegærlige danskere med mod på verden muligheden for at søge ny viden.
For de midler, der nu skal fjernes, har Mellemfolkeligt Samvirke drevet bibliotek, koordineret oplysningskampagner i samarbejde med andre organisationer og institutioner, lavet kurser for folkeskoler og gymnasier, udgivet undervisnings og oplysnings materialer mv.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs vil hellere bruge penge til projekter i fattige lande frem for oplysning i Danmark om u-landsforhold, siger hun. Det lyder jo besnærende – og alligevel er Mellemfolkeligt Samvirke helt uenig.
Det drejer sig om blot 32 mio. kr. ud af en samlet bevilling på finansloven på mere end 12 mia. kr. Vi taler altså om 2,5 promille af den samlede u-landsbistand. Et lille beløb som alligevel sikrer, at det danske samfunds støtte til fattige mennesker ikke bliver til et elitært og lukket foretagende.
Vi er ikke alene om denne holdning, men støttes bl.a. af Landbrugsraadets administrerende direktør, Klaus Bustrup, der samtidig er medlem af Danidas styrelse. Han siger at “pengene er langt bedre brugt på at skabe baggrund og forståelse for u-landsbistanden i den danske befolkning”.
Og vi kunne tilføje, at Mellemfolkeligt Samvirkes mere end 200 partnere i udviklingslandene er ganske enig heri: I de senere år har vi stadigt ofte fået opfordringer til at sikre, at danske skatteborgere bliver informeret om resultaterne af indsatsen i marken.
At vi skulle bruge pengene til at profilere os selv for, sådan som Udviklingsministeren hævder, holder ganske enkelt ikke.
Mellemfolkeligt Samvirke yder f.eks. støtte til, at mindre foreninger eller skoler kan gennemføre arrangementer via foredragsordningen “Levende Ord”, vi inviterer gæster fra vore samarbejdslande herop til dialogmøder og udbyder formidlingskurser f.eks. skrivekurser, så tidligere udsendte selv kan formidle deres mange indtryk og erfaringer.
Vi bruger såmænd skatteydernes penge på at fortælle om dansk u-landsbistand. Hovedparten af vore oplysningsaktiviteter handler ikke om vore “egne” udviklingsprojekter, men er saglig og nuanceret information om globale forhold.
Det er indsatser, som henvender sig til brede grupper i det danske samfund, hvor Mellemfolkeligt Samvirke anvender sin 50 år lange erfaring med u-landsoplysning til støtte for mangfoldige brugere rundt omkring i landet.
Vi frygter, at konsekvenserne af regeringens forslag bliver en ringere u-landsoplysning, både hvad angår indhold, kvalitet og omfang.
Vi forudser, at organisationerne skal bruge langt mere tid og flere penge på at profilere sig selv end tidligere – og at det samlet set vil gå ud over den brede folkeoplysning. Uden oplysningsmidler bliver vi nødt til at henvende os meget mere målrettet til specifikke målgrupper – potentielle donorer, private givere, firmaer osv.
Det er Mellemfolkeligt Samvirkes opfattelse, at der kan være behov for kritisk at vurdere, om den nuværende indsats er tilstrækkelig effektiv, og vi opfordrer udenrigsudvalget til sammen med regeringen at belyse, hvordan de nuværende rammer og retningslinier kan justeres for at styrke indsatsen.
Udgangspunktet bør være de nuværende økonomiske muligheder med fortsat mulighed for at enkeltpersoner, folkelige organisationer, virksomheder og institutioner m.fl. kan ansøge om midler til gavn for brede målgrupper i det danske samfund.
I dets nuværende udformning er forslaget alt i alt et skævt og forkert signal at sende fra en regering, som netop ønsker, at “Det danske samfund og den enkelte borger skal rustes bedre til at klare de udfordringer, som møder os fra en stadig mere globaliseret verden” (citat fra Globaliseringsrådets kommissorium).
Vi vedlægger eksempler på vores ulandsoplysnings-materiale – skolebøger og andet undervisningsmateriale, globale magasiner, m.m. – og håber, at I vil tage jer tid til at forholde jer til denne sag.
Med venlig hilsen
Lars Udsholt
Generalsekretær
Mellemfolkeligt Samvirke
Kilde: www.ms.dk