Ægyptisk rapport: Tilbagegang for arabiske menneskerettigheder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kairo-instituttet for Menneskerettigheder (CIHRS) udsendte tirsdag d. 8. december sin årlige rapport om menneskerettigheder i den arabiske verden. Rapporten med titlen ‘Bastion of Impunity, Mirage of Reform’ skønner, at menneskerettighedssituationen i de arabiske lande er væsentlig forringet i løbet af det sidste år.

Rapporten bygger på en vurdering af udviklingen i en rækkelande i løbet af 2009. Det drejer sig om Ægypten, Tunesien, Algeriet, Marokko, Sudan, Libanon, Syrien, Palæstina, Irak, Saudi Arabien, Bahrain og Yemen. Derudover indeholder rapporten kapitler om specifikke emner som den Arabiske Liga, de arabiske landes strategier i FN-regi og kvinderettigheder.

I forhold til sidstnævnte emne beskriver rapporten de begrænsede fremskridt og konkluderer, at flere arabiske regeringer anvender spørgsmålet om kvinderettigheder taktisk som et middel til at forbedre deres image – på bekostning af reformer i demokrati og menneskerettigheder.

Rapporten understreger de regionale forskelle, hvor Irak har flest krænkelser af menneskerettighederne, mens Ægypten, Marokko og Bahrain har udvist fremskridt i det forløbne år. Samtidig peger rapporten på de israelske overgreb mod den palæstinensiske befolkning i særlig Gaza-striben.

Der rettes også en kritik mod internationale organisationer: Organisationen af muslimske lande (OIC) skønnes således ikke at vægte menneskerettigheder, og Den Arabiske Liga kritiseres for sit mangelen initiativ til at gribe ind over for krænkelser i regionen.

Læs rapporten med resumé nedenfor (engelsk).