Ændring af EU-regulering afspejler u-landes økonomiske velstand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Efter den seneste revision mister en række lande deres status som GSP-lande og dermed adgang til EU’s marked på favorable vilkår.

EU’s Generalised Scheme of Preferences (GSP), der tillader udviklingslande at importere visse varer til EU, enten toldfrit eller til reducerede toldsatser, blev ændret 1. januar.

Ændringerne afspejler, at en række 3. Verdens-nationer har opnået en økonomisk velstand der gør, at de ikke længere har behov for den særligt gunstige markedsadgang, skriver Europa-kommissionen i en pressemeddelelse.

EU har siden 1971 flere gange vurderet de enkelte lande i forhold til deres udvikling inden for international handel og økonomi. Den seneste revision var i 2012, og vurderingen ligger til grund for ændringerne pr. 1. januar 2014. Overgangsperioden skal sikre en smidig overgang for alle involverede parter.

Markedsadgang på forskellige præmisser

En række lande mister helt deres status som GSP-lande. De tæller bl.a. Brasilien, Rusland og Kazakhstan samt en række lande i Mellemøsten. I forvejen var det kun en mindre gruppe af varer fra disse lande, der nød godt af særligt gunstige importtoldsatser.

GSP-reglerne dækker over forskellige former for markedsadgang for produkter fra udviklingslandene. Varer fra verdens 49 mindst udviklede lande kan importeres toldfrit til EU. Blandt landene er bl.a. Bangladesh og Burma samt 34 lande i Afrika.

Varer fra en række øvrige udviklingslande kan importeres enten toldfrit eller til reduceret toldsatser. Hvilke varer, der er omfattet af lempeligere toldsatser varierer fra land til land.

Det er EU’s tilgang, at reglerne sikrer en lettere adgang for varer fra udviklingslandene til EU’s marked, og således skaber grundlag for økonomisk vækst i udviklingslandene.

Læs mere på:
http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/development/generalised-scheme-of-preferences/index_en.htm