Højtstående repræsentanter fra over 70 lande og 20 internationale organisationer satte i denne uge fokus på den fremtidige støtte til fred, statsopbygning og udvikling i Afghanistan ved en større EU konference i Bruxelles.
Målet med konferencen var at sikre fortsat økonomisk støtte til udvikling i Afghanistan fra internationale donorer og samtidig give den afghanske regering mulighed at fremlægge sin vision om reformer.
Det enorme behov for at sikre fred og stabilitet i Afghanistan blev understreget af mandagens Talibanangreb på den nordlige afghanske provins Kunduz, hvor regeringsstyrker med amerikansk militærstøtte fortsat kæmper mod et Taliban overtag.
Det er blot et år siden, at Kunduz sidst blev angrebet af Taliban med mange civile ofre som følge og, hvor op hvor op mod 80 journalister måtte flygte efter at Taliban gik målrettet efter mediefolk i provinsen.
FN estimerer, at antallet af civile ofre i hele Afghanistan i det seneste år er oppe på 10.000, hvilket er det højeste nogensinde.
Derfor var fred og sikkerhed i Afghanistan højt på agendaen på Afghanistan-konferencen i Brussels.
Ikke alene hos den afghanske regering og det international donorsamfund, men i den grad også hos civilsamfundsorganisationer, der arbejder på at sikre økonomisk udvikling, sundhed, uddannelse og menneskerettigheder, ikke mindst ytringsfrihed som International Media Support gør det, i Afghanistan.
Det afghanske og det internationale civilsamfund har i forbindelse med konferencen organiseret sig omkring en samlet erklæring til den afghanske regering og det internationale donorsamfund for at insistere på civilsamfundets afgørende rolle for udvikling og sikkerhed i landet. Netop linket mellem udvikling og sikkerhed er blevet fremhævet som et nøglepunkt: ’Ingen sikkerhed uden udvikling og ingen udvikling uden sikkerhed’.
Journalisters sikkerhed i højsædet
I en årrække frem til 2015, har ankomsten og udbredelsen af uafhængige medier i Afghanistan været en af de positive fortællinger, som omverdenen har peget på i forbindelse med fremgang i landet.
Et levende mediemiljø i udvikling var med til at inddrage befolkningen i politiske og sociale debatter og dagsordener og selv Taliban så en mulighed for at bruge de mange nye medier til egen fordel.
Medierne og ytringsfriheden har dog lidt et kraftigt tilbageslag efter at Taliban og andre mediefjendske grupper i stigende grad vinder indpas og, hvor flere angreb på mediehuse har kostet journalister livet som angrebet på Tolo TV i januar 2016.
Derfor har International Media Support (IMS) aktivt deltaget i møder med afghanske og internationale civilsamfundsorganisationer for at sikre at journalisters sikkerhed og adgang til information indgår i den samlede erklæring, som en direkte opfordring til den afghanske regering om at tage ansvar for journalisters sikkerhed og implementering af relevant lovgivning.
IMS har siden 2008 arbejdet med en lokalt forankret, landsdækkende såkaldt ”sikkerhedsmekanisme” for journalister, der giver journalister mulighed for at indberette trusler via en hotline og som giver journalister mulighed for at uddanne sig i, hvordan de bedst beskytter sig selv i deres.
Endelig har sikkerhedsmekanismen, der forestås af Afghan Journalist Safety Committee i samarbejde med internationale og lokale organisationer og myndigheder, også en ”advocacy” arm, der lægger pres på regeringen i forhold til bedre lovgivning of støtte til journalister.
Journalister på Talibans dødsliste
Behovet for IMS’ fortsatte støtte til sikkerhedsmekanismen for journalister er større end nogensinde, ifølge IMS’ afghanske samarbejdspartnere i Afghan Journalist Safety Committee (AJSC).
Alene i Kunduz er over 300 journalister og menneskerettighedsarbejdere sammen med deres familier netop nu ved at blive evakueret gennem AJSC.
Og det øgede pres fra Taliban og andre militante ekstremistiske grupper, som har journalister og menneskerettighedsarbejdere på deres dødsliste, øger tilsvarende behovet for at styrke sikkerheden for journalister.
Det afghanske og internationale civilsamfundets opfordrer med samlet stemme i deres erklæring forud for konferencen den afghanske regering til at retsforfølge voldelige overfald mod mediefolk og samtidig håndhæve tilhørende lovgivning.
Den opfordring skal uden tvivl følges op med yderligere pres og ’advocacy’ fra civilsamfundet.
Dette står klart da rådgiveren til afghanske regeringschef Mr. Abdullah svarer på IMS’ spørgsmål om, hvorledes regeringen vil sikre den egentlig implementering af lovgivning rettet mod beskyttelse af journalister og adgang til information:
”Der er ikke noget der forhindrer implementeringen af lovgivning. Jeg vil nærmest sige at det er sket. Og for at være helt ærlig kan der nogle gange være for meget gennemsigtighed hos regeringen end godt er.”
Henriette Borg Reinholdt er Afghanistan Programme Assistant i International Media Support