Afghanistan-kender blir 60

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fødselarens lange karriere i udenrigstjenesten indledtes i 1985 og er rundet af krig og kriser. Efter poster i Bonn, Brasilia og Beijing var Franz-Michael Skjold Mellbin i 2001 tilbage i udenrigsministeriet den 11. september, da terrorangrebet mod World Trade Center i New York fandt sted og statsministeriet i København straks skulle bruge et notat om al-Queda og kampen mod terrorisme.

Det blev begyndelsen på et års intenst arbejde med terror, krig og skrøbelige stater, men også med fred.

Som Danmarks første ambassadør i Afghanistan i 2007 lærte han det krigshærgede og hjemsøgte centralasiatiske land at kende som få andre danskere, før han drog videre som ambassadør i Japan.

Bl.a. oplevede han på nærmeste hold et attentatforsøg fra Taliban mod dav. præsident Hamid Karzai i 2008. Han var sit lands førstemand 2001-2014.

Han kom tilbage til Kabul i 2013 med titel af EUs særlige repræsentant for Afghanistan og Pakistan (EUSR) og var her til 2017. Han spillede en betydningsfuld rolle i Afghanistans svære præsidentvalg i 2013 og afviklingen af den store NATO-mission året efter.

I 2016 var Mellbin behjælpelig med at bringe den første fredsaftale i stand i Afghanistan i 20 år med Hezb-e-Islami gruppen. Han virke er blevet påskønnet med den afghanske Ghazi Wazir Mohammad Akbar Khan Medalje, som han modtog for sit “exceptionelle virke” i Afghaniatan og Pakistan.

Se vor omtale, da han fik den store EU-udnævnelse i Afghanistan, på

https://globalnyt.dk/content/dansker-i-spidsen-eus-indsatser-i-afghanistan

I 2017 vendte han korrt tilbage til København som Danmarks første særlige repræsentant for religions- og trosfrihed – se også

https://globalnyt.dk/content/du-kan-ikke-bare-pille-religion-ud-af-u-landsvirket og om det nye kontor på http://um.dk/en/foreign-policy/office-of-the-special-representative-for-freedom-of-religions-or-belief

Ambassadør blandt oliesheiker

Siden 1. september 2018 har Mellbin været Danmarks ambassadør i De Forenede Arabiske Emirater.

Oliesheikdømmet De Forenede Arabiske Emirater, United Arab Emirates, UAE, er en union af syv emirater eller sheikdømmer (fyrstendømmer) ved Hormuzstrædet på sydkysten af Den persiske Havbugt: Abu DhabiAjmanDubaiFujairahRas al-KhaimahSharjah og Umm al-Qaiwain.

UAE er blandt de hurtigst voksende økonomier i verden, men var frem til 1960erne et af de mest tilbagestående områder i Mellemøsten. Hvor man nu finder moderne storbyer, fem internationale lufthavne, en veludbygget infrastruktur og åbenlys velstand, fandtes for blot én generation siden kun spredte beduinstammer og fattige fiskere.

Hovederhvervene var fiskeri efter perler og fisk, en smule landbrug i oaserne, fåre- og gedeavl samt i Dubai smugleri, handel og sørøveri. Ændringerne skyldes olie; det første fund fandt sted i 1958, og området har (2016) ca. syv procent af verdens kendte oliereserver.

Emiraterne blev en selvstændig nation i 1971 og har p.t. ca fem millioner indbyggere.

Se om den seneste ambassadørrokade i 2018 på http://um.dk/da/nyheder-fra-udenrigsministeriet/newsdisplaypage/?newsid=c0ba37fc-a0aa-418f-9fec-aa5261c1a595

Mere om Mellbins karriere på https://en.wikipedia.org/wiki/Franz-Michael_Skjold_Mellbin

Privat er den altid positive mand gift med Eva Fischer Mellbin, mens parrets tre sønner arbejder og studerer i København.