Afghanistan: Situationen forværret

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Dagligdagens problemer og bekymringer vokser i Afghanistan, og nu bliver civilbefolkningen truet, hvis den modtager hjælp fra nødhjælpsorganisationer, skriver Dansk Røde Kors i en pressemeddelelse.

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen, er netop vendt hjem efter et besøg i Afghanistan, og det er hans indtryk, at situationen i landet er forværret.

– I foråret blev en Røde Kors-medarbejder dræbt. Nødhjælpsarbejdere arbejder i dag i civilt, fordi der er udstedt dødstrusler mod dem, og nu bliver også nødlidende afghanere truet på livet, fordi de får hjælp af Røde Kors eller andre hjælpeorganisationer, fortæller Jørgen Poulsen om den seneste udvikling.

Afghanistan har akut brug for sikkerhed for både civile og nødhjælpsarbejdere, hvis befolkningen skal turde stole på en positiv udvikling for landet.

– I øjeblikket huserer forskellige rivaliserende bander og kriminelle, som spreder skræk blandt store dele af befolkningen. Hvis ikke der bliver sikret lov og orden, kan vi risikere, at denne frygt vil tage magten fra den udvikling, der burde foregå i samfundet. For eksempel at holde demokratiske valg, siger Jørgen Poulsen.

Internationalt Røde Kors har været i Afghanistan i næsten 20 år og hjælper fortsat den afghanske befolkning. Bl.a. driver organisationen hospitaler og klinikker, vedligeholder og reparerer vandforsyninger, samt besøger krigsfanger – inklusive de fanger, der er overført til Guantanamo-basen på Cuba.

– Afghanistan er Røde Kors største operation i øjeblikket, og det er utroligt vigtigt, at vi får skabt ro omkring vores nødhjælpsarbejde, hvis arbejdet skal have effekt, siger Jørgen Poulsen i pressemeddelelsen.