Afghansk undervisningsminister hertil

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Afghanistans undervisningsminister, Farooq Wardak, besøger Danmark fra mandag, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag

Undervisningsministeren mødes med udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Undervisningsminister Wardak har spillet en politisk nøglerolle i processen omkring tilblivelsen af Afghanistans forfatning og en hovedrolle i forsøgene på at etablere en fredsproces (peace jirga) mellem Afghanistan og Pakistan. Han spiller også en betydelig rolle i freds- og forsoningsbestræbelserne.

Han er medlem af Det Høje Fredsråd, hvis formand Rabbani blev dræbt ved et selvmordsangreb for nylig. Politisk tilhører han Det Islamiske Parti (Hezb-e-islam) og er fortaler for demokrati, men også et demokrati, som skal kunne accepteres i et afghansk stammesamfund.

Wardak og hans forgængere har igangsat flere reformer og opnået gode resultater på uddannelses-området.

Der er bygget nye skoler, skabt et nyt pensum, læreruddannelsen er sat i system og der er gennemført institutionelle reformer. Over 60 pct. af Afghanistans børn i grundskole-alderen er kommet i skole.

Udfordringerne indenfor sektoren er dog stadig betydelige, herunder afhængigheden af international støtte, idet 4/5 af alle uddannelsesaktiviteter er finansieret med udviklingsbistand.

Det er også uvist, hvordan mulighederne for undervisning af især piger vil blive påvirket af overdragelsen af sikkerhedsansvaret til afghanerne og en mulig forsoning med oprørsgrupperne.

Danmarks støtte til uddannelsessektoren i Afghanistan har været en hjørnesten i vor bistand siden 2003.

Ud af den samlede danske udviklingsbistand på 500 mio. kr. i år udgør støtten til undervisning 120 mio. kr. Udviklingsbistanden gives direkte til det afghanske undervisningsministerium (sektorbudgetstøtte) i form af økonomisk støtte og tekniske eksperter.

Den danske udviklingsbistand bruges til at gennemføre de afghanske nationale planer for uddannelse. Pigers rettigheder til skolegang prioriteres højt, og der er de seneste år sket massive fremskridt i pigers skolegang – 1/3 af skolebørnene er nu piger.

Danmark ser uddannelse som en forudsætning for forbedringer i levestandarden, men også som led i den sikkerhedsmæssige stabilisering af Afghanistan.

Opbakningen til skolegang strider mod Talibans fordømmelse af undervisning. Men befolkningen har klart valgt side for regeringen imod oprørerne, hedder det.

Aldrig i Afghanistans historie har så mange børn gået i skole.

Undervisningsministeren er i Danmark for at deltage i en konference, som holdes af The Global Partnership for Education (GPE).

Yderligere oplysninger hos:
Pernille Dueholm, Afghanistan teamet, Kontoret for Stabilisering,
e-mail- [email protected] og mobil 25 28 37 58