Mellem den 15. og 20 marts blev alt fra god regeringsførelse og levestandard til fiskeriindustri bæredygtig energi og bæredygtigt landbrug diskuteret i Dakhla på årets Crans Montana Forum (CMF).
Dakhla ligger i et af verdens mest brutale torturstater, Vestsahara, som har været besat af Marokko siden 1975, i strid med international lov og en dom fra Den Internationale Domstol. Landet betragtes af Amnesty International som et af verdens fem værste torturstater og af Freedom House som mere repressivt end Saudi Arabien.
Legitimerer brutalt kolonistyre
Målet med CMF er ifølge organisationens hjemmeside at diskutere god regeringsførelse og levestandard til fiskeriindustri, bæredygtig energi og bæredygtigt landbrug. Dette virker dog mildest talt dobbeltmoralsk al den tid at marokkanske og europæiske fiskere fisker ud for Vestsahara, i strid med international lov og en dom fra EU-Domstolen, og dermed er med til at forlænge en over 40 år-lang konflikt.
Flemming Sørensen skriver i en mail til Afrika Kontakt, at Nordekon ikke støtter bestemte grupper, bevægelser og politiske holdninger, og at Nordekon ikke er taget til Dakhla ”for at favorisere nogen”. Men ved at være med til CMF i Dakhla, vælger man side i konflikten og er med til at legitimere det marokkanske kolonistyre i Vestsahara.
”CMF demonstrerer, at Marokko ikke er isoleret i sit mål om at få international anerkendelse for suveræniteten over det omstridte territorie [Vestsahara]”, skriver det marokkanske medie Morocco World News eksempelvis i en artikel om CMF.
”Min ambition er at fortsætte udviklingen i Dakhla og de Sydlige Provinser [marokkansk navn for Vestsahara], så det Marokkanske Sahara [marokkansk navn for Vestsahara] kan genvinde sin historiske rolle”, som Marokkos Kong Mohammed VI fortalte deltagerne i CMF i en åbningstale, som blev læst op af præsidenten for det marokkanske kolonistyre i Dakhla-regionen.
Overtrædelse af folkeretten
Flemming Sørensen fortæller Afrika Kontakt at han er ”bekendt med regeringens, folketinget og Udenrigsministeriets forskellige holdninger og interesser ude i verden og vi er politiske neutrale”.
Men i 2016 vedtog folketinget enstemmigt et beslutningsforslag, der blandt andet fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med den marokkanske koloni Vestsahara.
Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario kritiserer hvert år afholdelsen af CMF, for at være i strid med international lov og landets oprindelige folks ønske, ligesom den marokkanske regering fremhæver deltagelsen i CMF som en legitimering af det marokkanske styre i Vestsahara.
Også Den Afrikanske Union har fordømt afholdelsen af CMF i Vestsahara som ”en alvorlig overtrædelse af folkeretten”.
Et absurd skuespil
Danske politikere, embedsfolk, forretningsfolk og journalister inviteres hvert år til CMF, der de sidste fire år er blevet holdt i Dakhla. Udenrigsministeren har ikke deltaget fra i hvert fald 2016, har vi hans ord for.
I 2014 deltog tidligere udenrigsminister Per Stig Møller i CMF i Rabat som repræsentant for udenrigsudvalget. I en rejserapport konkluderede han, at ”det ikke er noget, udvalget behøver at bruge flere kræfter på”.
Samme år deltog Kristoffer Nilaus Torp fra DIIS. Han omtalte i Information konferencen som et ”absurd skuespil” der ”bare handlede om, at Marokko prøvede at købe sig til lidt goodwill”.
Louise Grønkjær fra Information mente, at konferencen havde været ”en hybrid mellem Roskilde Festival, en overlevelsestur og Vild Med Dans med b-kendisser”, da hun deltog året efter i Dakhla.
—
Artiklen er ikke udtryk for Globalnyts holdning. Globalnyt har inviteret Flemming Sørensen til at svare på Afrika Kontakts kritik.