Afrika og den fjerde industrielle tidsalder

image1
Reklame for Asimo robotten (2007)
Foto: Augustyn/Flickr
Forfatter billede

Forrige weekend var ledere, eksperter og CEO’s fra hele verden samlet i den schweiziske by Davos, til et event omkring hvordan verden er ved at forme sig økonomiske, miljømæssigt og politisk. Et af emnerne der især tiltrak deltagernes opmærksomhed var den digitale og teknologiske udvikling i verdens økonomier; også kaldet den fjerde industrielle tidsalder. Nano- teknologi, kunstig intelligens, nye måder at kommunikere på og robotter er nogen af de teknologier der kommer til at drive denne nye tidsalder, der skal sætte gang i verdens økonomier.

Afrika vil med på bølgen

Selvom der var ganske få afrikanske repræsentanter til stede under eventen i Davos er meldingen fra det afrikanske kontinent, at de afrikanske lande er ved at ruste sig til en ny tidsalder med teknologien i højsædet. De afrikanske lande vil ikke længere være afhængige af råvareproduktionen og vil i stedet omstrukturere deres økonomier mod en teknologisk tidsalder. Afrika skal have indflydelse på den teknologiske udvikling, og regeringer på tværs af det afrikanske kontinent har endda igangsat en 50 års plan ”The Future We Want for Africa by 2063” der skal få det afrikanske kontinent med i udviklingen.

De købestærke forbrugere får gavn af de nye teknologier

Men spørgsmålet er så om denne nye industrielle tidsalder vil inkludere de afrikanske lande, som de selv håber på. Klaus Schwab, grundlæggeren af World Economic Forum, mener at de, som kommer til at få gavn af denne bølge er de forbrugere, der har økonomien til at købe de nye produkter såsom mobiltelefoner, selvkørende biler og robotter, og dette kan blive et problem for et allerede økonomisk presset Afrika.

De afrikanske lande må og skal holde på deres højtuddannede

Derudover kan denne tidsalder også betyde større ulighed i verdenssamfundet, især i de lande hvor økonomien hviler på produktionen af varer. Nye teknologier og automatiseringer kan erstatte medarbejderne på arbejdspladserne. De lande der kommer til at mærke et økonomisk opsving i denne tidsalder, bliver de lande der kan udvikle og producere disse teknikker, og selvom den afrikanske 50 årsplan blandt andet sigter mod at skabe og holde på flere højtuddannede, er de afrikanske lande under et hårdt tidspres.