Det betyder, at det estimerede selskab i sin mødevirksomhed og andre udadvendte aktiviteter fremover dækker hele kontinentet, altså også det arabiske Nordafrika.
Debatten herom på den årlige generalforsamling i september i København indledtes med, at dirigenten læste et brev op fra et medlem, Anders Nielsen, som ikke mente, at Afrika-selskabets fokus skulle udvides til at indbefatte hele det afrikanske kontinent.
Dernæst fremlagde og begrundede selskabets præsident, Carsten Dencker Nielsen, bestyrelsens forslag til vedtægtsændringer, idet han tilføjede, at der var tale om en helhed, hvor man kunne drøfte de enkelte tilpasninger.
Men det 76-årige ØK-koryfæ understregede, at en eventuel afstemning måtte dreje sig om det samlede udkast, og at hans fortsatte indsats måtte bygge på dette samlede grundlag, som efter bestyrelsens vurdering på bedste vis afspejler både selskabets stærke traditioner og en tilpasning til det fremadrettede virke.
Mere om Dencker Nielsen på https://globalnyt.dk/content/oek-mand-i-spidsen-afrika-selskabet
Herefter udspandt der sig en debat omkring forståelsen af, hvad der er selskabets geografiske udgangspunkt og om det skulle være muligt for bestyrelsen at benytte sig af lønnet medhjælp til bestyrelsesarbejdet.
En gruppe medlemmer fandt, at selskabet ikke burde beskæftige sig med Afrika nord for Sahara, og at det ville være at gå for meget på kompromis med selskabets oprindelige formål, hvis man valgte at gøre dette.
Derudover var det holdningen, at selskabet stadigvæk burde fungere som et frivilligt selskab. Enkelte udtrykte i den forbindelse bekymring for selskabets økonomi, og det blev foreslået, at man måske kunne stemme alene om disse to punkter i udkastet til nye vedtægter.
Meget sket siden 1965
Carsten Dencker Nielsen og mangeårig tidl. direktør i Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) Sven Riskær understregede på ny, at ændringsforslaget var en helhed, og at afstemningen handlede om det samlede forslag til nye ændringer.
De henviste til den rivende udvikling og integration, som har fundet og fortsat finder sted i Afrika, siden selskabets start i 1965 og de oprindelige vedtægter, hvilket indebærer, at Sahara i dag hverken kan betragtes som en politisk, økonomisk eller kulturel barriere mellem nord og syd.
Der er derfor en kraftigt stigende interaktion mellem alle dele af Afrika, og afrikanerne betragter også selv kontinentet under ét (f.eks. Afrikanske Union, African Development Bank etc ).
Dette synspunkt blev kraftigt bakket op i et par indlæg af tilstedeværende medlemmer, og Riskær, der netop er rundet de 78, understregede for sin del, at “denne tilpasning af vedtægterne til nutidens realiteter var en afgørende forudsætning også for hans fortsatte virke i bestyrelsen”, som det udtrykkes.
Mere om Sven Riskær på https://globalnyt.dk/content/sven-riskaer-blir-75
Bestyrelsens forslag til vedtægtsændringer endte med at gå igennem med 41 stemmer for og 18 imod.
Selskabets egenkapital ligger på 63.000 kr. og medlemstallet er vokset fra 103 til 115.
Nyvalgt til bestyrelsen på generalforsamlingen i Asia House i Københavns gamle Frihavn blev Mariane Buhrkal Sørensen og Jens Erik Møllenbach.