Det lille land, Benin, der i 20 år har været fremholdt som et slags “demokratisk fyrtårn” for resten af Vestafrika – og fået betydelig dansk udviklingsbistand – har gjort det igen: Holdt et fredeligt demokratisk valg.
Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé (19.3.11)
Det blev ”den siddende præsident-effekt” der gav udslaget til Boni Yayis genvalg til en ny og sidste periode på 5 år som præsident i det vestafrikanske land Benin.
Ifølge den nationale valgkommission, CENA, opnåede Yayi 53,1 procent af stemmerne, og landet skal derfor ikke ud i en omvalgs-runde. Vælgerne ignorerede dermed i sidste ende Yayis angivelige involvering i en efter lokale forhold gigantisk Ponzi-plan, der i 2010 ruinerede tusindvis af beninske små-sparere.
Oppositionens spidskandidat, tidligere ministerpræsident Adrien Houngbedjji, fik 35,6 procent af stemmerne og må nu vinke farvel til nogensinde at blive præsident i Benin. Han falder inden næste valg for aldersgrænsen på 70 år.
Houngbedji, der har stillet op til præsidentvalget 3 gange tidligere, har siden valghandlingen i søndags (13. marts) protesteret og sagt, at valget var præget af svindel, specielt i Yayis højborg i det nordlige Benin.
Houngbedji-støtter har demonstreret flere gange i løbet af ugen og foranstaltede onsdag en ”sit-in” foran CENAs kontor i landets hovedby, Cotonou, hvor de krævede omvalg i en region i nord. De hævdede, at stemmesedlerne var blevet transporteret ned til Cotonou i uforseglede kasser – helt imod reglerne.
CENA har afvist anklagerne som grundløse og fastholder, at transport af stemmesedler og selve optællingen er gået fuldstændig efter bogen.
Derimod forlyder der fortsat ikke noget om, hvor mange vælgere, der reelt var afskåret fra at stemme. På grund af problemer med et nyt elektronisk vælger-registreringssystem, fik mange stemmeberettigede ikke deres valgkort, og valget blev derfor udsat 2 gange.
Yayi har sagt, at det i sidste ende kun var meget få vælgere, der ikke nåede at modtage valgkort, mens oppositionen fortsat hævder, at det drejer sig om hundrede tusinder.
Trods en relativ højspændt politisk stemning i øjeblikket forventes det, at den relative fred og fordragelighed, der har kendetegnet både dette og samtlige valg siden 1990, genindfinder sig, inden Yayi bliver genindsat i præsidentembedet den 6. april.
Benin, eller Dahomey, som landet før hed, grænser mod øst til regionens mastodont, Nigeria, og mod vest til Togo.
Journalist Lars Zbinden Hansen har indgående kendskab til vestafrikanske forhold og bor p.t. i Lome i Togo.