Af Lis Garval, U-landsnyt.dk
”Hvis banken skal bistå afrikanske lande med at opnå ligestilling, så må den gå forrest, vise et godt eksempel. Vi skal gennem en intern transformation og vil fokusere på både bemanding og arbejdsmiljø”.
Sådan siger Geraldine J. Fraser-Moleketi, Den Afrikanske Udviklingsbanks ligestillingsrepræsentant, der netop har været på besøg Danmark i forbindelse med en turne i Norden.
Formålet med besøget var at orientere om bankens nye ligestillingsstrategi – ”Investing in Gender Equality for Africa’s Transformation – drøfte afrikanske kvinders vilkår og mulighederne for at inddrage dem i den økonomiske udvikling og foreslå støtte til særlige ligestillings-aktiviteter.
Ligestillingsstrategien havde været to år undervejs, da den blev lanceret i april i år. To ikke helt lette år.
I et interview med U-landsnyt.dk understreger hun, hvor vigtigt det er, at man i strategien har både en ekstern og en intern vinkel.
Da hun kom til banken for godt et år siden, lå strategien i udkast. Men der manglende en ting, den interne vinkel.
”Gender mainstreaming på det operationelle niveau er udmærket og helt rigtigt, men dels er det ikke nok. Der skal særlige initiativer til, hvis vi skal få kvinderne med i den økonomiske udvikling. Og så må man også se på de institutionelle forhold”, siger hun og fortsætter med behovet for en intern transformation, et opgør dem den eksisterende kultur.
I 2013 var 38 % af de ansatte kvinder, men kun 27 % af de professionelle og lederne var kvinder.
”Hvis man f.eks.vil tiltrække unge kvinder, må man sørge for, at der er mulighed for barselsorlov og måske også at få små børn passet. Man skal tænke de ansatte ind i en social helhed”.
Det er specielt at have en intern del i en strategi, men ifølge Geraldine Fraser-Moleketi er den helt nødvendig. Hvis mainstreaming skal lykkes, skal ligestilling tænkes ind og det skal ske både i bankens planlægning og i samarbejdet med dens partnere.
Og bestemt også i bankens rolle som fortaler for ligestilling.
Kvinders rettigheder
I sit forord til strategien siger hun: ”The gender strategy is based on the reality that gender equality is integral to Africa’s economic and social development and thus a central part of the Bank’s ambitious vision for Afrika”.
Det ses også i bankens eksterne del af ligestillingsstrategien, der som en af sine tre piller har kvinders lovmæssige status og ejendomsret. Det slås fast, at fremme af kvinders lovmæssige status og ejendomsrettigheder er den største udfordring for kvinder på det afrikanske kontinent.
Fordi kvinderne ikke har rettigheder, ikke mindst ret til at eje jord, begrænser det deres økonomiske muligheder. Banken vil følgelig støtte lovmæssige reformer som sikrer kvinders rettigheder, reducerer vold mod kvinder og et privatsektor klima, der er åbent for kvinder.
En anden pille er kvinders økonomiske muligheder, der omfatter kvinders adgang til økonomiske ressourcer og finansielle ydelser, og initiativer, der hjælper til at øge kvinders produktivitet og kvindelige landbrugeres markedsadgang.
Strategien vil man gennemføre på alle sine fem operationelle områder – og i de to tværgående, nemlig skrøbelige stater og landbrug.
Mere end mikrofinans
Gerealdine Fraser-Moleketi understreger, at selvom Afrika har oplever en lang periode med økonomisk vækst, så betyder det ikke, at væksten er kommet alle til gode. Afrikas kvinder og piger er blandt de fattigste i verden, og der er flere analfabeter blandt afrikanske kvinder end andre steder i verden.
Landbruget er domineret af kvinder, men deres produktivitet er 30 procent lavere end mænds. Fordi kvinder ikke har adgang til de nødvendige inputs.
Hun understreger, at bistand til kvinder gennem mikro-finansielle institutioner er udmærket, men ikke nok. Kvinderne skal videre, de skal også lede virksomheder, skal ind i den industrielle udvikling på alle niveauer.
”Og det skal Den Afrikanske Udviklingsband hjælpe dem til. Der skal skabes en ny kultur, så banken og dens partnere tør låne ud til kvinder. Den skal se på, hvad det er for en sikkerhed, man i dag forlanger. Den kan kvinder måske ikke stille. Men kvinder betaler lån tilbage, og er det ikke vigtigt?”
“Ingen bank skal løbe unødvendige risici for tab, det gælder også den afrikanske udviklingsbank”, slutter hun, “men den skal have et andet syn på udlån og sikre fremme af kvinders rettigheder”.
Får kvinderne ikke økonomiske muligheder – træning og uddannelse – så får man ingen bæredygtig udvikling og 85 procent af Afrikas befolkning vil leve i fattigdom i 2025.
Dansk støtte
Om Geraldine Fraser-Moleketi, som ønsket, får speciel dansk støtte til særlige kvindeprojekter, er endnu uvist. Hun fik ingen løfter med sig fra Asiatisk Plads, men megen sympati.
Danmark bidrager til banken gennem Afrika Development Fund (ADF), der administreres af banken og som giver gaver og lån på særligt fordelagtige vilkår. Danmarks bidrag for den tre-årige periode 2014-16 er 630 mio. kr.
Nyt image?
Er den Afrikanske Udviklingsbank ved at skabe sig et nyt image? Vil den i højere grad end nu være en blød bank? En kvindevenlig bank? Noget tyder på det.
Banken har ikke blot i sin 10-årsstrategi 2013- 2022 gjort ligestilling til et særligt område, men nu også med den ny ligestillingsstrategi slået fast, at hvis Afrikas økonomiske udvikling skal fortsætte og være bæredygtig, så skal der sættes fokus på kvinderne. Den skal sikre, at ligestilling er integreret i alle bankens operationer og fremme ligestilling i Afrika.
Meget passende er ”Investing in Gender Equality for Africa’s Transformation” lanceret netop i 50-året for bankens tilblivelse. Og ligeså passende har man på bankens hjemmeside markeret fødselsåret med et foto af en smuk, smilende ung kvinde med en baby på ryggen.
Selve fødselsdagen er først i november, men 50-året blev allerede for et par dage siden fejret med bankens hjemkomst til Abidjan. Man måtte forlade Elfenbenskysten på grund af uroligheder og har i 11 år haft midlertidigt sæde i Tunis. Men nu vejrer bankens flag atter over hovedsædet i Abidjan.
Geraldine J.Fraser-Moleketi
Geraldine Fraser-Moleketi (54 år) er ikke hvem som helst. Hun er kendt i den internationale ligestillingsverden og respekteret for sin viden, sit engagement og sin vedholdenhed.
Hun er født i Cape Town og blev minister for velfærd og befolkning i Sydafrika allerede i 1996, efter at have været valgkoordinator for ANC fra 1993-94. I 1999 – 2008 var hun minister for Public Service og administration og Afrika-gruppens markante talsmand på Kvindekommissionens samling i 2008.
Inden hun kom til banken i midten af 2013 var hun direktør for UNDP’s gruppe for demokratisk regeringsledelse.
Hun har – gennem strategien – sat sit solide ligestillingsaftryk på banken, og med støtte fra både dens præsident Donald Kaberuka og bankens bestyrelse håber hun, at implementeringen er kommet godt fra start.
Læs mere om banken og strategien på http://www.afdb.org/en/ og udviklingsfonden på
http://www.afdb.org/en/about-us/african-development-fund-adf/about-the-adf/
.