Der er netop indgået en aftale mellem Danmark og Kenya om nye såkaldte nærområdeindsatser, som indleder et forstærket samarbejde mellem Danmark og Kenya, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.
Aftalen er kommet på plads efter drøftelser med de kenyanske myndigheder, bl.a. med Kenyas vicepræsident og indenrigsminister, Moody Awori. Den lægger op til, at der igangsættes aktiviteter, som sikrer en bedre beskyttelse af flygtningene.
Samtidig skal der tages initiativer, der forbedrer levevilkårene både for de mange flygtninge og lokalbefolkningen i de hårdt belastede værtsområder i det nordlige Kenya. Danmark vil også være parat til at hjælpe de somaliske flygtninge, der gerne vil vende hjem til Somalia fra Kenya.
En fælles delegation fra Udenrigsministeriet og Integrationsministeriet har forud for underskrivelsen af aftalen været i Kenya for at sondere mulighederne for aftalen.
Delegationen besøgte områder, der huser de store flygtningegrupper, og drøftede med de kenyanske myndigheder, hvordan de kan styrkes i behandlingen af de store flygtningestrømme. Aktiviteterne forventes gennemført sammen med de kenyanske myndigheder, internationale organisationer og danske NGOer.
Integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder hilser (V) aftalen velkommen:
– Det er en god aftale, der er kommet på plads med Kenyas regering. Det er en positiv proces, der hermed er sat i gang. Den nye indsats i Kenya indgår som et centralt element i den danske regerings arbejde med at hjælpe flygtninge og flygtningeværtslande i u-landene.
– Siden 2003 har regeringen hermed igangsat nærområdeindsatser i 4 afrikanske lande. Ud over Kenya drejer det sig om Zambia, Tanzania og Somalia. Kenya er et af verdens fattigste lande og har brug for hjælp til at tage sig af de mange flygtninge fra især Somalia og Sudan. Det er vigtigt at sikre, at flygtninge i nærområdet får en bedre tilværelse indtil den dag, hvor det er muligt for dem at vende hjem.
Kenyas parlament behandler for tiden landets første flygtningelovgivning. Aftalen betyder også, at Danmark nu vil hjælpe Kenya med at opbygge både den tekniske og uddannelsesmæssige kapacitet i asylsystemet, herunder indførelse af en såkaldt biometrisk registrering af flygtningene.
Samtidig åbner en ny præsident for Somalia nye perspektiver for flygtninges hjemvenden.
Nairobi har i lang tid været værtsby for fredsforhandlinger mellem de stridende parter i Somalia. Torsdag den 14. oktober indsatte klanledere og krigsherrer fra Somalia den nyvalgte præsident Abdullahi Yussuf. Dette åbner muligheden for en ny politisk dialog i det borgerkrigsramte land og for forberedelser til, at flygtningene kan begynde at vende hjem.
Der er ikke sat endelige beløb på den danske støtte til nærområdeindsatserne i Kenya. Ambassaden i Nairobi udarbejder de kommende måneder i samarbejde med Kenyas regering en handlingsplan for det videre forløb. Regeringen har afsat i alt 200 mio. kr. til nærområdeindsatser for 2004.
Yderligere oplysninger hos kontorchef Jan Top Christensen, tlf. 33921424.