AI kræver dansk protest mod tortur i Marokko

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den dansk-marokkanske statsborger Omar Maarouf er én ud af flere hundrede arresterede, som har anklaget det marokkanske fængselsvæsen for at torturere og mishandle de indsatte. En ny rapport fra Amnesty International (AI) viser, at der er et mønster i den behandling som terrormistænkte udsættes for i Marokkos fængsler. Det skriver den danske afdeling af AI i en pressemeddelelse, torsdag.

Den danske regering bør gøre det klart overfor Marokko, at vi finder brugen af tortur og uretfærdige retssager uacceptabel. Den seneste Amnesty rapport er et vægtigt argument for at retssagen mod bl.a. dansk-marokkaneren Omar Maarouf må gå om, siger Amnesty Internationals generalsekretær Lars Normann Jørgensen.

Amnesty rapporten bruger Témara fængslet, nær hovedstaden Rabat, som eksempel på den systematiske tortur og mishandling der anvendes overfor mistænkte i kampagnen mod terrorisme.

Hundredvis af muslimer er siden 2002 blevet arresteret på mistanke om at tilhøre kriminelle bander eller være involveret i voldelige aktioner som bombeattentatet i Casablanca i maj 2003. Den dødsdømte dansk-marokkaner Omar Maarouf er en af dem. Han er indsat i det berygtede Kénitra fængsel 40 km fra Rabat.

Ligesom i Omar Maaroufs tilfælde rejses der i rapporten en række anklager mod den marokkanske efterretningstjenestes forhørsmetoder, mod retsvæsenet for at gennemføre uretfærdige retssager og idømme dødsstraf, mod fængselsvæsenet for at bruge isolation og mod myndighederne for ikke at informere familier og pårørende.

Amnestys research, der bygger på interviews med tidligere fanger, familier, menneskerettighedsaktivister og advokater, munder ud i en lang række krav og anbefalinger til de marokkanske myndigheder.

For yderligere oplysninger:
Pressechef Stig Nielsen, Amnesty International, tlf. 33 45 65 65