AIDS-Fondet opfordrer til, at Danmark genoptager sine bevillinger til den angiveligt korruptionsramte Globale Fond. Det sker i et åbent brev, afsendt torsdag, til udviklings-minister Søren Pind (V) og Folketingets udenrigsudvalg. Brevet gengives her:
Af Henriette Laursen, direktør i AIDS-Fondet
Kære Søren Pind
Vi skriver til dig i anledning af din reaktion på en række artikler i danske og internationale medier om korruption og svindel med midler fra Den Globale Fond til Bekæmpelse af aids, tuberkulose og malaria.
Der skal selvfølgelig være en reaktion, når der fremkommer oplysninger om misbrug af midler til at bekæmpe sygdomme blandt verdens fattigste. Få ting er mere modbydelige, og vi hverken kan eller skal acceptere det.
Vi ønsker dog at gøre opmærksom på en række forhold i sagen, som i vore øjne taler for, at det danske bidrag hurtigst muligt bør genoptages.
I den aktuelle sag er der tale om eventuel svindel med 0,3 procent af de midler, fonden til dato har bevilget til bekæmpelse af aids, tuberkulose og malaria. En tilsvarende brøkdel er opgjort vedrørende Danida-midler.
Det er ikke – som antydet i visse medier – Den Globale Fond, der står anklaget for korruption, men modtagere af midler fra fonden.
Oplysningerne om svindel stammer fra Den Global Fonds eget kontrol-kontor, som fremlagde en rapport om sagen sidste år i december som en del af fondens gennemsigtighedspolitik.
Gennemskueligheden i Den Globale Fond er både exceptionel og forbilledlig og bør efter vores mening belønnes, ikke straffes.
Da fonden løbende undersøger eventuel svindel, vil der sandsynligvis også fremover komme rapporter om nye sager, hvor fondens midler ikke er blevet brugt som anvist. Det er som bekendt en uundgåelig del af arbejdet i udviklingslande, hvor strukturer og kontrolmekanismer ikke er tilstrækkeligt stærke.
Man løber en risiko for at opnå et større mål.
Den Globale Fond har reddet flere end 6 millioner liv, siden den blev skabt i 2002. Det er en ekstraordinær bedrift, som verdenssamfundet kan være meget stolte af.
Millioner af menneskeliv afhænger i dag af fonden for adgang til hiv-medicin. Det er vigtigt ikke at straffe slutbrugerne – verdens fattigste – dobbelt.
Når de snydes for adgang til livsvigtig forebyggelse og medicin på grund af svindel, er det slemt nok, uden at donorerne også lukker for midlerne til fortsættelse af programmerne.
Vi håber, at du i dialog med Den Globale Fond får de oplysninger, som muliggør genoptagelse af Danmarks støtte. Vi stiller os gerne til rådighed for et møde for at diskutere sagen yderligere.