Nepenthes fremlagde på generalforsamlingen for nylig sin årsberetning for 2004, som vi her bringer uddrag fra.
Nepenthes er en dansk miljøorganisation, der arbejder for bevarelse og bæredygtig udnyttelse af skove i Danmark og udlandet med fokus på både natur og mennesker som en del af skoven. Nepenthes har en bred tilgang til dette arbejde.
Nepenthes arbejder bl.a. med fattigdomsbekæmpende og skovbevarende projekter i u-lande, og arbejder i Danmark med skovbruget, erhvervslivet, forbrugere, politikere og andre organisationer i kampen mod handel med illegalt tømmer og for at promovere certificeringsordninger, der sikrer bæredygtig skovforvaltning.
Mennesker er et centralt element for Nepenthes. Der arbejdes bl.a. med oprindelige folks kulturelle identitet og ret til selvbestemmelse, skovarbejderes sikkerhed og de mange rekreative glæder ved skoven.
Nepenthes havde ved udgangen af 2004 ca. 1.900 medlemmer (det samlede medlemskontingent faldt med omkring 120.000 kr. i forhold til året før, red.). 40-50 medlemmer deltog i det aktive foreningsarbejde på frivilligt plan, dette antal har været stabilt igennem de seneste år.
Foreningen udgav 4 gange medlemsbladet Skov & Folk, som indeholdt aktuelle artikler relateret til foreningens formål. På www.nepenthes.dk formidles baggrundsviden om skov og mennesker, og nyheder i forbindelse med foreningens arbejde bliver løbende offentliggjort her. Der blev planmæssigt holdt 2 generalforsamlinger.
Skov & Folk udkom som vanligt 4 gange i 2004, heraf et temanummer støttet af Nævnet vedrørende EU-oplysning. Alle numre blev trykt på FSC-papir. Nepenthes hjemmeside fik i 2004 med støtte fra JL-fonden nyt design, samtidig med, at alle foreningen hjemmesider blev sammenkørt i en nye og mere overskuelig og brugervenlig version.
Nepenthes nyhedsliste bruges til at udsende relevante nyheder, debatoplæg og lignende. Listen blev ca. brugt 10 gange i 2004. Listen tæller ca. 660 politikere, embedsmænd, journalister og andre med interesse i natur og miljødebatten, hvilket er en stigning på omkring 90 personer i forhold til sidste år. Yderligere blev der på www.nepenthes.dk offentliggjort et tilsvarende antal rapporter, debatindlæg, høringssvar m.m.
Nepenthes opnåede igen i 2004 god pressedækning på en række mærkesager. Især lanceringen af tropetrae.dk, offentliggørelse af havnerapporten (om brug af regnskovstræ til istandsættelse af danske havneanlæg, red.), certificering af statsskoven, introduktion af store græsser til naturpleje og skovcertificeringen i Honduras bør nævnes.
2 længere TV indslag blev bragt i på TV2 ØST og TV2 FYN med fokus på havnerapporten. Nepenthes projektafdelingen medvirkede i 2004 i Jens Olaf Jersilds TV-program Jersild på DR2. Foreningens projekter i Mellemamerika medførte en 6-siders artikel i COOPs blad, Samvirke, og en helsidesartikel om Jørgen Peter Kjeldsen og arakampagnen i Nicaragua.
Samarbejdet med Merkur Bank fortsatte i 2004. Via Nepenthes Naturkonto bidrog i alt 89 personer til Nepenthes arbejde med 32.809 kroner, hvilket er en lille stigning på 10 personer i forhold til 2003. I samarbejde med COOP blev der atter udført en rapport om bananplantagedriften i Costa Rica, som blev offentliggjort i 2004.
Nepenthes er fortsat medlem af det grønne kontaktudvalg, hvor der holdes kontakt til de øvrige grønne NGOer. Nepenthes er ligeledes medlem af den danske 92-gruppe, hvor der samarbejdes med en bred vifte af danske organisationer, hovedsageligt med fokus på Danmarks rolle i internationale sager relateret til miljø og bæredygtig udvikling. Nepenthes er også fortsat medlem af IUCN (Verdensunionen for Naturbevarelse), hvor foreningen håber at øge sit engagement i 2005.
For at rette flest mulige ressourcer mod at opfylde foreningens formål, tilstræber Nepenthes ledelse løbende at holde drifts og administrationsudgifter på et minimum. Der har derfor igen i 2004 været fokus på at bringe udgifterne til drift ned. Der er bl.a. sket en omlægning fra et fuldtidssekretariat til deltids sekretariat på 15 timer om ugen i 2004.
Heidi Simonsen blev i 2004 ansat som ny sekretariatsleder på 15 timer om ugen. Driften af sekretariatet forløb regelmæssig i 2004. Der er dog planer om at øge deltids sekretariatet til 20 timer om ugen i 2005, grundet tilgang af nye arbejdsopgaver. I slutningen af året har sekretariatet arbejdet med at udvikle en ny medlemsdatabase, der forventes færdig i starten af 2005.
Ledelsen har i 2004 fortsat den stramme økonomi for at opnå en positiv egenkapital på 250.000 kr. Driftsresultatet for 2004 viser et overskud på 163.637 kroner, hvormed foreningen har afbetalt sin gæld, så foreningens egenkapital er positiv (indtægterne er dog faldet til 1,7 mio. kr. i 2004 mod hele 2,44 mio. kr. året før, red).
Der forventes ligeledes et overskud i 2005, således at egenkapitalen vil blive bragt op på de 250.000 kr., der er målet i løbet af de kommende år.
Ledelsen arbejder aktivt på at bibeholde og øge antallet af medlemmer. Kampagner Fokus på brug af illegalt tømmer Nepenthes har i løbet af 2004 arbejdet på at sætte fokus på problematikken omkring offentlige institutioner og danske virksomheders brug af illegalt tømmer.
En problematik der i 2004 blev understreget af Europakommissionen FLEGT-udspil, som konkluderer, at der er store problemer med illegalt tømmer på det europæiske marked, og at dette har voldsomme konsekvenser for de mennesker og den natur, der er berørt af denne illegale hugst. Nepenthes har i det forgangne år ved flere lejligheder forsøgt at sætte fokus på denne problematik.
Nepenthes ejer en enkelt aktie i koncernen DLH (Dalhoff-Larsen & Horneman). Som aktionær har Nepenthes ret til taletid og til at fremsætte forslag på DLHs generalforsamling. I 2004 fremsatte Nepenthes et forslag til koncernens generalforsamling, som satte tidsrammer og konkrete mål for koncernen og dens miljøpolitik. Forslaget blev desværre nedstemt.
I forlængelse af en miljøvejledning om offentligt indkøb af tropisk træ, som blev udsendt af Miljøministeriet i 2003, lavede Nepenthes i 2004 en undersøgelse af, hvor mange danske kommuner, som brugte vejledningen, når de købte tropisk tømmer til eksempelvis havneanlæg.
I alt havde Nepenthes kontakt til 134 danske kommuner, men resultatet var nedslående, da det viste sig at under 4 procent af de adspurgte kommuner brugte vejledningen i forbindelse med indkøb af tropisk træ. Nepenthes planlægger en lignende undersøgelse i 2005. Undersøgelsen fik ved offentliggørelsen fin presseomtale.
Nepenthes arbejder overordnet set for skovbevarelse på 2 måder. Biologisk vigtige områder forsøges fredet og beskyttet i parker og reservater. Andre områder ønskes drevet på bæredygtigt vis via certificerings (mærknings)ordningen FSC.
Nepenthes er medlem af organisationen FSC og arbejder meget aktivt for løbende at udvikle og forbedre systemet. Nepenthes ser FSC som den eneste certificeringsordning, der garanterer en bæredygtig skovforvaltning og produktionsform. Nepenthes har FSC aktiviteter i Mellemamerika og udfører kampagner i Danmark.
Tropetræs-kampagnen 2004 – www.tropetrae.dkHavemøbelkampagnen satte i 2004 fokus på landets 9 største aktører på havemøbelmarkedet, i modsætning til 2003, hvor der blev sat fokus på hele markedet. Resultaterne af undersøgelsen blev offentliggjort på hjemmesiden www.tropetrae.dk. Siden er delt op i en grøn, en gul og en rød liste.
Konklusionen på undersøgelsen var desværre, at hovedparten af større virksomheder har valgt ikke at satse på FSC, og de har som oftest heller ingen politik på området. Det skal dog understreges at et par kæder gør en stor indsats for at sikre lovlighed og bæredygtighed af deres produkter.
Det negative resultat har understreget behovet for, at der i løbet af 2005 bliver gennemført en kampagne, der sætter fokus på at gøre FSC-mærket mere synligt, således at den danske befolkning bliver mere bevist om bæredygtig udvikling, og dennes betydning for natur og mennesker i verdens skove.
Undersøgelsen fik ved offentliggørelsen i juni 2004 rimelig presseomtale, og Nepenthes har modtaget en række positive tilkendegivelser om undersøgelsen både fra virksomheder og forbrugere.
Nepenthes deltog på vegne af 92-gruppen i ”FSC 10th anniversary conference”, der blev holdt i september 2004 i Bonn. Konferencens hovedformål var at diskutere og udstikke de overordnede retningslinjer for FSCs fokusering i de næste 10 år.
Målet var således at få udpeget, hvilke områder FSC skal udvide sit fokus samt at identificere fremtidige udfordringer, mål, trusler og visioner. Derudover deltog Nepenthes i flere arbejdsgruppemøder i Bonn i løbet af 2004 med fokus på FSCs nye volume-credit model og certificeringsordningens nye labels.
Indsamlingen af midler til regnskovsopkøb gennem salg af regnskovscertifikater fortsatte i 2004. Nepenthes har en årrække haft et tæt samarbejde med den ecuadorianske miljøorganisation Jatun Sacha. De opkøbte regnskovsområder overdrages til Jatun Sacha, som derefter står for selve opkøbet og det løbende tilsyn med skoven.
Det er i denne forbindelse vigtigt at understrege, at der aldrig gennemføres opkøb uden lokalbefolkningens specifikke samtykke. Der blev i 2004 indsamlet 69.422 kr. til regnskovsbevarende arbejde. I 2004 blev der opkøbt 60 hektar i Jatun Sacha i Ecuadors Amazonasregion til en samlet værdi af 96.925 kr.
Der blev udbetalt 20.567 kr. fra Regnskovsfonden. Pengene blev doneret til den ecuadorianske miljøorganisation Jatun Sacha, og de skal bruges til at bygge en feltstation i Lalo Loor Dry. Det udbetalte beløb svarer til halvdelen af det samlede donerede beløb til projektet, den resterende halvdel vil blive udbetalt til Jatun Sacha i foråret 2005.
Nepenthes deltog på vegne af 92-gruppen i 2004 i Biodiversitetskonventionens 7. Partskonference, som blev holdt i Kuala Lumpur.
Konferencen resulterede bl.a. i et ambitiøst arbejdsprogram for beskyttede naturområder, som har til formål at skabe flere og mere velfungerende beskyttede områder i verden, og derved bidrage til opfyldelsen af FNs 2010-mål, som siger, at tabet af biologisk mangfoldighed skal reduceres signifikant senest 2010. Gennem 92-gruppen har Nepenthes arbejdet for, at arbejdsprogrammet integreres i den danske bistandspolitik.
Ligeledes deltog Nepenthes efterfølgende i en biodiversitetskonference i Malahide i Irland, som havde til formål at belyse, hvad det vil kræve at opfylde EUs 2010-mål, om at tabet af biologisk mangfoldighed skal standses inden 2010, samt hvorledes EU bør bidrage til, at FNs 2010-mål opfyldes.
Konferencens deltagere udarbejdede ”The Message from Malahide” hvori det bl.a. fastslås, at opfyldelse af EUs 2010-mål vil kræve en bedre beskyttelse af biologisk værdifulde skove i Europa. Desuden fastslås det at opfyldelse af FNs 2010-mål vil kræve en væsentligt forhøjet teknisk og økonomisk støtte fra EU til verdens fattige lande.
I 2004 har Nepenthes bl.a. udarbejdet høringssvar til EU-kommissionens forslag til en frivillig FLEGT godkendelsesordning for import af tømmer til EU samt EU-kommissionens forslag til EUs holdning til den 13. Partskonference i konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter (CITES), som blev afviklet i Bangkok i Thailand.
Udviklingsprojekter gennem Nepenthes Projektafdeling
Nepenthes projektafdeling gennemfører en række udviklingsprojekter i Mellemamerika. De er næsten alle finansierede af Danida, og omsætningen for projektafdelingen var i 2004 på 10,2 mio. kr.
Et særligt fokus i 2004 har været at styrke afdelingens organisatoriske opbygning, retningslinjer, partnerskaber og kvalitetskontrol. Der er udarbejdet landeanalyser for Nicaragua og Honduras. Det nye Projektråd af 5 eksterne medlemmer har fungeret godt med halvårlige møder og rådgivning derudover. Medlemmerne er valgt ud fra hver deres faglige ekspertise med relevans for projekternes arbejde.
Der er ligeledes holdt to møder med Danida for at debattere Nepenthes visioner for projektarbejdet. Det er ikke politisk muligt at give flere rammebevillinger under denne regering, men Danida ser positivt på planerne om at øge projektaktiviteterne.
Nepenthes er repræsenteret i Danidas Råd for internationalt Udviklingssamarbejde, sidder i Bevillingsgruppen under Projektrådgivningen og er aktiv i 92-gruppens Udvalg for miljø og bistand.
Projektafdelingen har udarbejdet en analyse af Nicaraguas skovsektor for ambassaden og bidraget med kommentarer og interviews til Danidas nye strategi for miljøsektorprogrammet i Nicaragua og den kommende strategi for det mellemamerikanske miljøprogram.
2004 blev året, da det første FSC certificerede produkt fra småskovbrugere i Honduras blev markedsført i Danmark gennem COOP-Danmark. Første forsendelse er udsolgt og en ny bestilt hjem. Flere designs er på vej.
Projektafdelingen samarbejder med Merkurbank om oprettelsen af en fond til støtte for lokale produktioner: Fonden til bæredygtig Verdenshandel, som alle NGOer m.fl. kan få gavn af.
2004 var et år, hvor flere igangværende projekter afsluttedes, og nye fase er sat i gang eller indstillede til godkendelse. Her de konkrete projekter.
Honduras
Bæredygtig skovforvaltning i Honduras DKK 3,65 mio. Juli 2002 – oktober 2004
Projektet arbejder for at styrke en bæredygtig skovforvaltning for småproducenter i det nordlige Honduras. 30.000 hektar skov er blevet certificeret, og med til certificeringen hører, at småskovejerne holder illegal tømmerhugst ude.
Småproducenteres savværk har produceret 4.000 gulvriste til COOP-Danmark, og er dermed de første i Honduras til at eksportere certificeret træ. Medierne udviser interesse, hvilket har bidraget til, at andre internationale og lokale indkøbere er interesserede i savværkets produkter, også COOP har bestilt en ny sending.
Grupperne af småskovbrugere er meget aktive på møderne, de viser tillid til aktiviteternes fremtid, og nye grupper ønsker at deltage. Produktionen fra skovning og transport til forarbejdning er forbedret, og der er lagt om til serieproduktion.
FSCs nationale arbejdsgruppe af offentlige myndigheder, private virksomheder, tømmerbranchen, undervisningsinstitutioner m.m. er atter aktiv, og småproducenterne deltager. Danida har godkendt 2. fase af projektet, DKK 9,09 mio., april 2005 – marts 2009.
Bæredygtig turisme i Honduras DKK 5,76 mio. Januar 2004 – marts 2006.
Projektet har til formål at fremme bæredygtig turisme i det nordlige Honduras, og dermed reducere fattigdommen i landsbyer og samtidig styrke to beskyttede områder, der indgår i den Mellemamerikanske biologiske Korridor.
Projektet har bidraget til udarbejdelse af brugs- og forretningsplaner for administrationen af de 2 beskyttede områder, og planlagt promoveringen af disse. Bl.a. er websider for de 2 beskyttede områder samt for REHDES under udarbejdelse.
I landsbyerne er der skabt turismekomiteer, som har gennemført aktiviteter, der skal fremme turismen i landsbyerne, fx samarbejde med tur-operatører, udarbejdelse af turforslag, bedre affaldshåndtering m.m. Der er skabt alliancer til 2 danske turoperatører, der vil lancere Honduras som destination i 2005.
Certificering for småskovbrugere i Honduras DKK 1 mio. September 2003 – august 2005
Projektet har til formål at give småskovbrugere i hele den regnskovsdækkede del af Honduras mulighed for at deltage i og bidrage aktivt til udvikling af FSCs nationale retningslinier i arbejdsgruppen i Honduras og samtidigt give dem bedre adgang til FSC certificering af deres tømmerproduktioner.
Første udkast til et sæt honduranske FSC standarder for små og lavintensive skovbrugere er næsten færdigformuleret med input fra lokale producenter. Kvinder inddrages i beslutningsprocesserne i kraft af deres alternative produktioner (orkidéer, medicinplanter, palmefibre m.m.) og med henblik på at inddrage kønsaspektet i FSCs nationale retningslinier. Flere skovgrupper end de oprindeligt planlagte er nu med i projektet.
Caguama, et bufferzone projekt fase 1 DKK 4,9 mio., juli 2001 – august 2004. fase 2 DKK 3,4 mio., nov. 2004 – okt. 2007.
Partnerorganisationen FUCAGUA er medforvalter af de 2 beskyttede områder i hvis bufferzoner (stødpudezoner) projektets retter sin indsats. Projektet arbejder sammen med lokalbefolkningen om bæredygtige skov- og landbrugsproduktioner kombineret med miljøbevidstgørelse.
2. fase blev godkendt og igangsat i 2004. Både mænd og kvinder trænes i bæredygtige produktioner som fremmer udbyttet, Miljøundervisning på skolerne arbejder med sundhed, træplantning og køkkenhaver. En del af undervisningsmaterialet er udarbejdet, og på seminariet vil lærestuderende blive undervist i miljøundervisning. Undervisningsministeriet vil til sidst overtage både aktivisterne og deres finansiering.
I 2. fase arbejdes der i 42 landsbyer i 3 kommuner. Afmærkning af skovområder samt Undersøgelse af økoturismepotentialet på nordkysten af Honduras To mindre projekter på hhv. 30.000 og 32.000 US dollar er blevet bevilliget af CIDA (Canadian International Development Association) til at støtte op om projekterne til Bæredygtig skovforvaltning og Bæredygtig turisme i Honduras.
Det er Nepenthes hensigt, at en større del af udviklingsprojekterne med tiden skal finansieres af andre donorer end Danida. Afmærkningsaktiviteterne er stort set gennemført for 7 områder (ca. 8.000 hektar), dvs. der er udarbejdet nye forbedrede skovkort baseret på opmåling af områderne med GPS (en gruppes areal blev derved eksempelvis 400 hektar større end det areal, der er angivet i forvaltningsplanen).
Desuden er de fleste konflikter mellem skovforvaltningsgrupperne og deres naboer om retten til jorden blevet løst ved at parterne har underskrevet en aftale hvori de gensidigt anerkender hinandens ret til de områder de pt. udnytter, en slags aftale om at bevare status quo.
Der er nogle få konflikter det endnu ikke er lykkes at løse, så det arbejde forventes fortsat endnu 3 måneder i samarbejde med de relevante lokale myndigheder.
Panama Kollektiv ejendomsret for Emberá og waunaan indianere DKK 13,6 mio. Januar 1998 – juni 2004
Sammen med partneren, indianerorganisationen Fundacion Dobbo Yala, arbejder Nepenthes for at få indført kollektiv ejendomsret for indfødte folk i panamansk lovgivning. Baggrunden er, at indianere, som bor uden for reservaterne, kan få retten til den jord, de bor på og lever af.
Projektet har et lovforslag til førstebehandling i parlamentet, formuleret af partner sammen med emberá og wounaan indianerne. Lovforslaget har været høring i de offentlige institutioner og gik igennem til andenbehandling, men meget aktiv modstand fra især ét parlamentsmedlem forhindrede lovforslaget i at gå igennem i denne regeringsperiode. Der sidder nu en ny regering, og kvinden blev ikke genvalgt.
Projektets anden komponent har med succes udviklet bæredygtige produktioner, der kombinerer indianernes egne dyrkningsmetoder med vestlige og giver en indtjening som alternativ til at fælde skoven. En solid kvindegruppe arbejder på dette. Den eksterne evaluering i januar 2004 var meget positiv overfor projektet, og U-landsstyrelsen har indstillet 3. fase til godkendelse.
Styrkelse af Naso-indianernes rettigheder DKK 1 mio. Juli 2002 – juni 2004
Nepenthes partner, Fundacion Dobbo Yala, har udarbejdet og indsendt et lovforslag til parlamentet for at få legaliseret Naso indianernes territorium i den nordøstligste del af Panama. Indianernes ledere har deltaget i møder og debatter med de offentlige myndigheder.
Territoriet er opmærket og konflikter langs grænserne er løst. Staten har sat udstedelse af skøder i grænseområderne i bero indtil parlamentet har truffet sin beslutning. Lovforslaget gik ikke igennem 2. behandling i parlamentet pga en konflikt i området om en dæmning til et elkraftværk.
En international miljøorganisation forpurrede godkendelsen ved at bringe konflikten for tidligt ud i offentligheden. Den nye regering fra september har givet genbehandlingen af lovforslaget prioritet. Projektet er slut, men Dobbo Yala arbejder fortsat på sagen.
Nicaragua Miljøbevidstgørelse i Nicaragua, 2. fase DKK 10,5 mio. September 2003 – august 2007
2. fase af projektet i bufferzonen til nationalparken Indio Maiz blev bevilliget i 2003. Projektet arbejder nu intensivt på 32 skoler og med lærerne på yderligere 34 skoler i El Castillo kommune. Små klasser undervises i hygiejne og affaldssortering og større klasser i køkkenhaver, skovplantning, beskyttelse af vandløb m.m. samt borgerrettigheder og lovgivning på miljøområdet.
Skolebestyrelserne er med i planlægning og gennemførelse af aktiviteter mhp. at de selv overtager supervision og monitorering af skolernes miljøaktiviteter. De støttes i organisation og planlægning og bidrager med penge eller kost til skoleworkshops. Undervisningsministeriet via skolebestyrelserne arbejder hen imod at overtage hele forløbet.
5.400 børn og unge er involverede. Movimiento juvenil Ambiental (Miljløungdomsbevægelsen) er dannet med 300 unge medlemmer. 12 ungdomsgrupper arbejder for at beskytte miljøet.
Nepenthes Nature Tours (NNT)
Nepenthes Nature Tours sendte 51 frivillige af sted til Latinamerika og Australien I 2004. De var fordelt med 3 til Australien, 8 til Guatemala, 17 til Ecuador og 25 til Costa Rica. Antallet af frivillige i de enkelte lande overstiger det samlede antal af frivillige sendt af sted med NNT. Dette skyldes, at nogle frivillige besøger projekter i flere lande.
I forbindelse med en evalueringsrejse til NNTs samarbejdslande blev også Nicaragua besøgt. Her er blevet opstartet et nyt samarbejde. Der foreligger nu underskrevne kontrakter, og alle parter er klar til henholdsvis at udsende og modtage frivillige på to projekter samt på én sprogskole. Der har allerede været henvendelser fra interesserede frivillige.
NNT har i 2004 holdt 11 informationsmøder for de frivillige forud for deres projektarbejde. Møderne fandt sted i henholdsvis Århus og København.
I løbet af 2004 har NNT i samarbejde med projektstyrelsen arrangeret en turisme tur til Honduras. Turen henvender sig til alle interesserede, men bliver omtalt som ”turen til vores frivilliges forældre”. Den første tur ligger i 2 uger omkring påsken 2005. Turen blev ved hjælp af en enkelt annonce i foreningsbladet ”Skov og Folk” udsolgt utroligt hurtigt.
Læs mere på www.nepenthes.dk