Al-Shabaab advarer Kenya: Jeres byer bliver røde af blod

Forfatter billede

Den somaliske al-Shabaab milits truer Kenya med nye blodige angreb som hævn for de kenyanske styrkers tilstedeværelse i Somalia. Torsdagens angreb mod et universitet har kostet 148 mennesker livet.

Kenya vil blive ramt af flere terrorangreb som det, der torsdag dræbte 148 mennesker på universitetet i Garissa og sendte chokbløger gennem landet.

Den advarsel kommer fra den somaliske gruppe al-Shabaab, som har taget skylden for terroraktionen mod universitetet.

Gruppen siger, at angrebet er en reaktion på, at Kenya fortsat har styrker i Somalia, hvor soldaterne skal hjælpe den svage somaliske regering med at bekæmpe islamistiske grupper.

“Vi vil, med Allahs tilladelse, ikke holde os tilbage for at hævne vore muslimske brødres død, indtil jeres regering indstiller undertrykkelsen og alt muslimsk land er befriet for den kenyanske besættelse,” siger al-Shabaab i en udtalelse, der er sendt til flere medier.

“Indtil da vil de kenyanske byer blive røde af blod. Det vil blive en lang og grusom krig, hvor I, den kenyanske befolkning, er de første ofre,” skriver militsen til AFP ifølge netavisen Times Live.

Overlevende fra angrebet mod universitetet har fortalt, hvordan bevæbnede mænd lod muslimske studerende gå, men dræbte de kristne.

Budskab til Kenyas regering

Iagttagere siger til avisen Mail & Guardian, at det blodige angreb i Garissa er en magtdemonstration, der skal være med til at øge de sekteriske spændinger i Kenya og hjælpe de militante grupper med at rekruttere flere medlemmer.

Det handler “dels om at hævne sig på den kenyanske regering, dels demonstrere styrke over for kenyanske muslimer for at rekruttere,” siger Stig Hjarle Hansen, lektor ved Oslos miljø- og biovidenskabelige universitet og forfatter til bogen “Al-Shabaab in Somalia: The History and Ideology of a Militant Islamist Group”.

Al-Shabaab har tidligere anvendt taktikken med at adskille de muslimske gidsler fra kristne og andre og derpå henrette ikke-muslimerne.

Det har til formål at øge spændingerne i Kenya, mener Matt Bryden, der er tidligere leder af FN’s overvågningsmission for Somalia.

“Budskabet er, at kristne og kenyanerne skal forsvinde ud af den nordøstlige provins,” siger han til Mail & Guardian.

Fredag aften meddelte Kenyas indenrigsminister, at dødstallet er steget fra 147 til 148.