Alternativet: Uambitiøs handlingsplan for bæredygtig udvikling

verdensmaal
Forfatter billede

Regeringen har netop offentliggjort den længe ventede handlingsplan for Danmarks opfølgning på FN’s 15 verdensmål for bæredygtig udvikling, som verdens lande vedtog tilbage i 2015.

Se handlingsplanen i sin helhed på

Alternativet hilser handlingsplanen velkommen, men er skuffet over prioriteterne. Regeringen ignorerer de grundlæggende udfordringer for bæredygtig udvikling, som ellers adresseres i mål 12 om ansvarlig produktion og forbrug. I stedet for at tage fat om problemernes rod lægger handlingsplanen op til en fortsættelse af ”business-as-usual”, der i årtier har drevet rovdrift på jordens ressourcer.

”Handlingsplanen er fanget i et vækst-paradigme, der hører det forrige århundrede til. Planen ignorerer vores enorme ressourceforbrug og de fatale konsekvenser, det skaber for natur og mennesker rundt omkring i verden. Hvis alle borgere i verden havde samme forbrug som en dansker, ville det kræve over fire jordkloder,” siger Rasmus Nordqvist, politisk ordfører og udenrigspolitisk ordfører for Alternativet, i en pressemeddelelse.

”Vi kan ikke skabe bæredygtig udvikling uden et reelt opgør med den måde, som vi i dag opgør fremgang på. Jeg savner et opgør med den logik, som har skabt klimakrisen, rovdrift på vores ressourcer, opslidning af mennesker og udnyttelse af verdens fattigste. Vi kan ikke skabe en bæredygtig fremtid med fortidens tankegang,” siger Rasmus Nordqvist.

Sandbæk: Regeringen ignorerer vigtige mål

Alternativet understreger, at det ikke må blive en sovepude, at Danmark i dag ligger højt på mange lister på globalt plan. Partiet stiller sig derfor uforstående over for, at regeringen sylter mål 1 om afskaffelse af alle former for fattigdom og mål 10 om mindre ulighed.

”Det er ærgerligt, at regeringen ignorerer disse vigtige mål. Det lugter af, at man vælger de mål, som passer i regeringens politik, der giver skattelettelser til erhvervslivet og de rigeste, og lukker øjnene for den stigende ulighed og fattigdom,” siger Ulla Sandbæk, udviklingsordfører for Alternativet.

Alternativet peger også på lyspunkter i strategien, som fx forslaget om, at fremtidig lovgivning, planer og programmer skal konsekvensvurderes i forhold til de 17 verdensmål. Alternativet og Enhedslisten fremsatte i starten af marts et lignende forslag, så det er meget positivt, at regeringen deler de tanker.

”Vi er meget glade for, at regeringen ligger på linje med os og vil vurdere fremtidig lovgivning i forhold til alle 17 verdensmål. Vi håber, at regeringen også vil finde inspiration i vores forslag, der går skridtet længere, og også vil vurdere, hvilke konsekvenser vores lovgivning har på opfyldelse af klimaaftalen fra Paris,” siger Christian Poll, klimaordfører for Alternativet.

I forbindelse med klimaindsatsen er det glædeligt, at regeringen i handleplanen fastholder, at udledningen af drivhusgasser skal falde, men det står i kontrast til, at udledningen herhjemme i 2016 steg for første gang i ti år.