Ambassadør blir 80

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ambassadør Flemming Hedegaard, Østrig, fylder 80 mandag d. 13. oktober 2014. 

Den unge løjtnant og cand.jur. (1958) var netop blevet gift med østrigske Eva Maria Schmid og endnu ansat på prøve i udenrigstjenesten, da han en aften på kontoret henkastet fik at vide: “Åh, Hedegaard for resten, De skal til Teheran”.

Udsendelsen til den dav. shahs Persien blev bryllupsrejsen – fra 1962 til 1965 virkede han som ambassadesekretær i Teheran.

Efter nogle år som fuldmægtig i ministeriet kom Flemming Hedegaard i 1972 til Paris som økonomisk rådgiver ved den danske ambassade. Endnu engang tilbage i ministeriet i 1975 blev han for en femårs periode kontorchef, hvorefter han virkede i tre år som gesandt og stedfortræder for Danmarks Faste Repræsentant ved EF.

Derefter var Flemming Hedegaard ambassadør i Kina og Nordkorea indtil 1985, hvor han igen vendte hjem til Asiatisk Plads, denne gang som udenrigsråd.

Efter en ambassadørpost i Tokyo fra 1991 til 1997 kom han til OECD i Paris som ambassadør og leder af Danmarks Faste Delegation ved Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling.

2000 til 2001 beklædte han en lignende stilling ved FNs Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur (UNESCO).

Flemming Hedegaard er tildelt flere udenlandske ordener. Bl.a. var han forhandlingsleder, da Danmark fik forhandlet det meste af USAs militære tilstedeværelse ud af Grønland.

For dette gav dav. landsstyreformand Jonathan Motzfeldt ham Nersornaat, den grønlandske fortjenstmedalje i sølv.

I hele karrieren har hustruen været en travl “ulønnet medarbejder” med repræsentationsopgaver og som leder af ambassadens husholdning.

Otiummet tilbringes i hendes fødeland, nærmere betegnet i Grossgmain nær Salzburg.