Ambassadør fylder rundt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Ambassadør Christian Oldenburg, Kairo, fylder onsdag den 26 november 60 år.

Christian Oldenburg er student fra Herlufsholm og blev efter en tid som engageret studenterpolltiker cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1971, skriver Berlingske Tidende tirsdag.

Han kom straks til Udenrigsministeriet, som han kendte til i forvejen fra sin far, Troels Oldenburg, der ligesom sønnen opnåede at være ambassadør i et stort tredje verdens-land, nemlig Kina 1965-68, inden sin død i 1988.

Christian Oldenburg har haft vidtforgrenede opgaver i udenrigstjenesten, bl.a. politiske spørgsmål i forbindelse med Afrika som sektionschef i perioden1977-80. Han genoptog kontakten med Den 3. Verden i september 1991, da han blev ambassadør i Syriens hovedstad, Damaskus, med sideposter i Jordan, Libanon og Cypern.

Ved hjemkomsten til Asiatisk Plads 3 år senere blev han først chef for Konsulatkontoret og i 1997 chef for kontoret for Mellemøsten, Den arabiske Golf, Nordafrika og Latinamerika.

I september 2000 rykkede han så til Danmarks ambassade i Kairo i Egypten, hvor han tog over fra veteranen Erling Harild Nielsen. Her har han siden været i fuld sving med det ambitiøse projekt at støtte det store arabiske lands egne bestræbelser på at modernisere samfundet og skabe større retssikkerhed, respekt for menneskerettigheder, ligestilling mellem kønnene og beskyttelse af børn, skriver Berlingske Tidende

Et langt og sejt træk, som i 2003 fik VK-regeringens tålmodighed til at briste. Egypten neddrosles som programsamarbejdsland for dansk bistand over nogle år for så helt at miste denne status.

Fra ambassaden på Hassan Sabri Street i Kairo skal Oldenburg også repræsentere Danmark i Sudans hovedstad, Khartoum.

I maj havde Christian Oldenburg besøg af en delegation fra Det Mellemkirkelige Råd, der arbejder på en dialog mellem den evangelisk-lutherske kirke og det urgamle Al Azhar-universitet i Kairo, som med moské og læreanstalt er den førende sunni-muslimske autoritet.

Det med kirkerne er ikke fremmed for Oldenburg-familien. Troels Oldenburg var i en årrække vicepræsident for Dansk Kirke i Udlandet.