“I dag er det unge og ofte ganske uerfarne medarbejdere, der posteres ude efter to til tre år, og som vi (af mangel på erfarent personale, red.) må sende til vigtige møder om politisk dialog med højtstående repræsentanter for Tanzanias regering – helt oppe på principal secretary-niveau (svarer nogenlunde til departementschef)”.
Sådan sagde Danmarks ambassadør i Dar es Salaam, Johnny Flentø, på et velbesøgt møde om Tanzania tirsdag aften i Ulandsfagligt Selskab, der fandt sted i Ingeniørhuset på Københavns havnefront.
Ordene faldt ham ikke let og kom til allersidst efter flere timers møde og debat.
Han oplyste, at han havde overvejet hele vejen hjem i flyet fra Dar, om han skulle fremsætte sine ærgrelser over tingenes tilstand på et offentligt møde, men “nu gør jeg det altså”.
Og kastede dermed en brand ind i debatten om Danidas og udenrigs-ministeriets underbemanding i forhold til de stadigt voksende opgaver, som præger kontakten med ministeriet på Asiatisk Plads og de danske repræ-sentationer i udlandet.
“Young and inexperienced kids”
54-årige Flentø kiggede ud over forsamlingen, som var præget af aldrende – og engang fremstående – bistandsveteraner og fortalte, at når han han så på dem, tænkte han tilbage til, “da jeg selv blev oplært af folk som jer ved min første udsendelse og senere hen”.
“Erfarne folk, der havde prøvet u-landene og vidste en masse om bistand og dét at være og opholde sig derude. I dag er det “young and inexperienced kids” (mødet foregik på engelsk), som sidder overfor nogle af de bedste folk, Tanzania kan stille med”, gjorde han gældende.
“Det påvirker kvaliteten af og mulighederne for en reel og frugtbar dialog, når de sender deres topfolk og vi ikke har kapacitet til det”, sagde den fremstående Danida-diplomat, som indtrådte i udenrigstjenesten i 1984.
“Når samtalerne mere end én gang udvikler sig fra dialog til hvilke krav vi ellers vil stille fra dansk side i den og den retning, ja så er det bestemt ikke optimalt”, anførte Johnny Flentø på mødet, som var helliget Tanzania i lyset af 50 års dansk bistand på samlet set 14 milliarder kr.
“De unge medarbejdere kan så komme tilbage (til ambassaden, red.) og sige, at de fik slået de danske holdninger rigtig fast, og ja, så bliver der ikke mere dialog med den departementschef eller hans vicechef”, anførte han.
Det fremgik, at kritikken ikke var rettet mod de enkelte medarbejdere, men den situation man – alt for tidligt – satte dem i på grund af opgavernes karakter.
Ambassadøren er hjemme i anledning af den nye landestrategi for Danmarks bistandsvirke i det store østafrikanske land, som ventes lagt frem for Folketingets udenrigsudvalg på et møde torsdag kl. 14, hvor der også er åbent samråd om situationen i øgruppen Maldiverne.
Dertil kommer, at Danidas mægtige eksterne bevillingskomite mødes onsdag. Den har i mangt og meget afløst U-landsstyrelsen, som fik forelagt alle større u-landsbevillinger – akkurat som komiteen nu gør.