Ambassadører sure på Pind

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Søren Pinds (V) begrundelse for over få år at standse u-landsbistanden til de afrikanske stater, Zambia og Benin, er decideret forkert. Det gør landenes ambassadører i Skandinavien gældende fredag overfor Morgenavisen Jyllands-Posten.

I et notat fra Danida til ministeren hedder det bl.a. om Zambia, at korruptionsbekæmpelsen har været skuffende.

Zambias ambassadør med bopæl i Stockholm, Anne Luzongo Mtamboh, er uenig og mener, at hendes land har “gjort store fremskridt” i kampen mod korruption og for god regeringsførelse.

– Højtstående personer er anholdt og retsforfulgt for korruption. Det sender et signal om, at den juridiske proces virker, og at ingen står over loven, siger hun til bladet.

Benins ambassadør med bopæl i Danmark, Arlette Dagnon Vignikin, hæfter sig ved anklager i Danida-notatet om, at den “politiske elite kun i begrænset omfang har formået at gennemføre de på-krævede politiske og økonomiske reformer”.

– Det er jeg helt uenig i. Benin er et ungt demokrati på rette vej og har nået mange mål, anfører hun overfor Jyllands-Posten.

Søren Pind replicerer, at han finder det forståeligt, når ambassadørerne reagerer, men vil ikke indgå i en offentlig debat med dem.

Han vil bruge en væsentlig del af de 1,3 milliarder bistandskroner, som Danmark sparer ved at indstille støtten til de 2 afrikanske lande og Cambodja på i stedet at bistå såkaldt skrøbelige stater, på en frihedsfond til bekæmpelse af islamisk fundamentalisme og terror samt de tilbageværende partnerlande i bistanden.